Știința poate fi complicată și dificil de înțeles, dar cu ajutorul unor mijloace vizuale adecvate, poate deveni accesibilă și chiar interesantă. Infografiile au fost folosite de mult timp pentru a ajuta la comunicarea ideilor și dovezilor științifice, deoarece acestea pot îmbunătăți capacitatea noastră de a înțelege și de a reține cunoștințele, făcându-le mai ușor de digerat. 

Acest articol va analiza semnificația graficii pentru știință, modul în care aceasta poate fi utilizată pentru a îmbunătăți înțelegerea științifică și unele dintre cele mai bune instrumente pentru producerea de grafice științifice eficiente.

Grafică pentru știință: Prezentare generală

Grafica joacă un rol esențial în știință, făcând informațiile și conceptele complexe mai accesibile și mai ușor de înțeles, în special pentru cei care nu sunt oameni de știință. Tablourile, graficele, diagramele, ilustrațiile și organigramele sunt exemple de elemente vizuale care sunt utilizate frecvent în cercetare. Fiecare varietate are propriile avantaje și dezavantaje atunci când comunică diferite tipuri de informații.

Diagramele sunt deosebit de utile pentru a ilustra structura, funcția sau relațiile dintre diferite elemente, în timp ce diagramele și graficele sunt ideale pentru a prezenta date numerice și tendințe. Ilustrațiile sunt adesea folosite pentru a ajuta la explicarea ideilor complexe sau pentru a vizualiza obiecte care sunt prea mici sau prea mari pentru a fi văzute cu ochiul liber. În cele din urmă, diagramele de flux sunt utilizate frecvent pentru a demonstra un proces sau o serie de etape într-un mod clar și concis. 

Înțelegând punctele forte unice ale fiecărui tip de infografic, oamenii de știință pot alege cel mai eficient mod de a-și prezenta datele și ideile publicului vizat.

Atunci când creați imagini pentru știință, luați în considerare publicul și obiectivul. Claritatea, corectitudinea și simplitatea sunt factori esențiali de care trebuie să țineți cont atunci când creați un grafic eficient și instructiv. Oamenii de știință care folosesc cu succes grafica pot transmite rezultatele lor mai clar, își pot implica publicul și pot îmbunătăți impactul cercetării lor. 

Tipuri de grafice utilizate în știință

Vizualizarea datelor

Vizualizarea datelor este esențială în știință datorită modului în care le permite cercetătorilor să transmită rezultatele și ideile lor altor oameni de știință și publicului larg.

Selectarea stilului grafic adecvat pentru datele afișate, cum ar fi diagramele liniare, graficele cu bare, diagramele de dispersie sau hărțile de căldură, este esențială pentru o vizualizare eficientă a datelor. Aceasta presupune, de asemenea, utilizarea unor scheme de culori, etichete și adnotări adecvate pentru a face materialul simplu și ușor de înțeles.

Vizualizarea datelor este deosebit de utilă pentru a găsi tipare sau tendințe în bazele de date mari, pentru a identifica valori aberante sau anomalii și pentru a evidenția corelațiile sau interacțiunile cauzale dintre variabile.

Grafice disponibile pe Mind the Graph.

Ilustrații științifice

Ilustrațiile științifice sunt în mare parte ilustrații care pot lua forme multiple, cum ar fi desene, diagrame, schițe, fotografii și modele 3D.

Ilustrațiile științifice sunt importante în multe domenii ale științei, inclusiv în biologie, chimie, fizică și geologie, pentru a numi doar câteva. Ele sunt utilizate pentru a ajuta la vizualizarea structurilor la diferite niveluri de ordine, inclusiv molecule, celule, țesuturi, organe și creaturi. Ilustrațiile pot fi, de asemenea, utilizate pentru a demonstra conexiunile dintre diferite elemente, cum ar fi arborii evolutivi sau rețelele alimentare.

Ilustrații disponibile pe Mind the Graph.

Ilustrațiile pot fi folosite și pentru a arăta obiecte care sunt fie prea mici, fie prea mari pentru a fi văzute cu ochiul liber, cum ar fi creaturile microscopice. Pentru a crea aceste imagini se pot folosi date din echipamente științifice sau simulări. 

Infografice

Infografiile pot fi utilizate în domeniul științei pentru a transmite rezultatele cercetărilor, concepte științifice sau alte materiale unui public larg. 

Diagramele de flux, liniile de timp, diagramele de proces, diagramele comparative și hărțile statistice sunt toate exemple de infografice. Acestea folosesc frecvent ilustrații, pictograme, palete de culori și fonturi pentru a comunica informații într-un mod atractiv din punct de vedere estetic.

Unul dintre principalele avantaje ale infografiilor este capacitatea lor de a împărți informațiile complexe în bucăți mici, ceea ce le face mai ușor de înțeles și de reținut de către public. De asemenea, ele pot servi la a face ideile științifice mai accesibile unui public mai larg, inclusiv celor care nu au cunoștințe științifice.

Model disponibil pe Mind the Graph.

Rezumate grafice

Rezumatele grafice sunt un tip de grafic folosit în lucrările științifice pentru a rezuma principalele rezultate sau idei ale unui proiect de cercetare. Ele apar frecvent în deschiderea unei lucrări științifice și constau, de obicei, într-o singură imagine sau într-un grup de imagini, precum și într-o scurtă legendă.

Scopul unui rezumat grafic este de a oferi cititorilor un rezumat rapid și succint al studiului, subliniind rezultatele sau ideile cheie într-un mod grafic atractiv și ușor de înțeles. Rezumatele grafice pot fi utilizate pentru a comunica informații științifice complicate unui public mai larg, inclusiv cercetători din diverse discipline, precum și membri ai publicului larg care nu au o expertiză specializată în domeniul respectiv.

Rezumatele grafice pot varia de la diagrame și scheme de bază la desene mai complexe sau modele 3D. Acestea sunt realizate, de obicei, de autorii studiului științific, adesea în colaborare cu graficieni experți sau cu ajutorul unui instrument adecvat.

Model disponibil pe Mind the Graph.

În timp ce infografiile și rezumatele grafice au unele asemănări, este important de reținut că rezumatele grafice sunt un tip specific de infografic utilizat pentru a rezuma principalele constatări ale unei anumite lucrări științifice. Pentru a înțelege mai bine diferențele dintre cele două, citiți "Rezumate grafice vs. infografice: Aflați care sunt diferențele", care oferă explicații detaliate pentru fiecare dintre ele.

Sfaturi pentru alegerea graficii potrivite pentru știință

 1. Determinați-vă publicul țintă: Luați în considerare cine este publicul dumneavoastră și care sunt nevoile acestuia înainte de a selecta un grafic. Sunt experți sau membri ai publicului larg? De ce grad de specificitate au nevoie? Care este obiectivul graficului și ce declarație doriți să transmiteți?
 2. Luați în considerare datele: Luați în considerare tipul de date cu care lucrați. Sunt numerice, textuale sau vizuale? Sunt statice sau dinamice? De câte date dispuneți și ce tipare sau tendințe doriți să evidențiați?
 3. Aplicați graficul la date: După ce ați determinat publicul și datele, selectați un grafic care să corespundă tipului de date de care dispuneți. Folosiți diagrame sau grafice pentru a reprezenta date numerice, ilustrații pentru a reprezenta procese sau sisteme complicate și infografice pentru a comunica idei complexe sau caracteristici comparabile. 
 4. Selectați un format adecvat: Țineți cont de modul în care va fi afișată grafica dvs. Va fi într-un volum tipărit, pe o pagină web sau într-o prezentare? Selectați un format adecvat pentru mediul în care va fi prezentat.
 5. Păstrați simplitatea: Evitați să folosiți prea multe elemente grafice sau să selectați modele excesiv de complicate. Rămâneți la un stil simplu și de bază, ușor de înțeles și de interpretat de către publicul dumneavoastră. 

Instrumente pentru crearea de grafice pentru știință

Software gratuit de proiectare

 • Mind the Graph: Mind the Graph este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune instrumente gratuite pentru crearea de grafice pentru știință datorită celei mai mari galerii de ilustrații exacte din punct de vedere științific din lume, împreună cu caracteristicile sale axate pe știință, interfața ușor de utilizat și opțiunile de personalizare, printre alte beneficii.
 • Canva: Canva este o platformă populară de design grafic, cu o interfață de utilizator simplă și o selecție mare de șabloane și instrumente de design. Platforma are o versiune gratuită care le oferă utilizatorilor acces la o colecție mare de elemente de design și le permite să creeze diferite tipuri de grafice, cum ar fi infografice, diagrame și ilustrații. 
 • Inkscape: Inkscape este un instrument eficient de grafică vectorială, care este gratuit și open-source. Este utilizat pe scară largă pentru realizarea și modificarea ilustrațiilor, diagramelor și graficelor. Inkscape este o opțiune populară pentru oamenii de știință și cercetătorii care trebuie să creeze ilustrații de înaltă calitate pentru publicații științifice datorită gamei sale extinse de caracteristici sofisticate, cum ar fi capacitatea de a modifica forme și trasee, de a crea gradienți și modele și de a adăuga text și imagini. În plus, natura open-source a Inkscape permite utilizatorilor să coopereze la proiecte și să construiască extensii personalizate, ceea ce îl face un instrument de design grafic flexibil și personalizabil.

Software de design plătit

 • Adobe Creative Cloud: Adobe Creative Cloud este un pachet de software creativ care conține Photoshop, Illustrator și InDesign. Aceste programe sunt utilizate frecvent pentru a crea grafică și ilustrații, precum și pentru a revizui și organiza lucrări de cercetare. Adobe Creative Cloud este popular în rândul oamenilor de știință și oferă o varietate de opțiuni de preț, inclusiv reduceri pentru studenți și cadre didactice.
 • CorelDRAW Graphics Suite: CorelDRAW Graphics Suite este un software expert de design grafic care include o varietate de instrumente pentru crearea și modificarea graficii, ilustrațiilor și machetelor. Oamenii de știință îl folosesc frecvent pentru a crea grafice, diagrame și desene științifice. CorelDRAW are o varietate de opțiuni de preț, inclusiv o achiziție unică și un model bazat pe abonament.
 • GraphPad Prism: GraphPad Prism este un software de grafică științifică și de analiză a datelor pe care cercetătorii îl folosesc frecvent pentru a crea grafice și diagrame de înaltă calitate. Acesta are o serie de caracteristici sofisticate, cum ar fi capacitatea de a efectua analize statistice și de a realiza grafice adecvate pentru publicare. GraphPad Prism este disponibil într-o varietate de opțiuni de preț, inclusiv o licență perpetuă și un plan bazat pe abonament.

Căutați figuri și ilustrații la cerere pentru a comunica știința?

Mind the Graph este un instrument ușor de utilizat care permite oamenilor de știință să producă cu ușurință ilustrații științifice, diagrame și alte tipuri de imagini de înaltă calitate. Platforma este destinată în mod special comunicării științifice și include o varietate de șabloane și instrumente adaptate cercetării în domeniul științei. Bucurați-vă de o versiune gratuită limitată sau selectați dintr-o selecție de opțiuni de preț pentru a găsi cea care răspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane