Comunicarea științifică nu înseamnă întotdeauna publicarea în reviste.

Încă de la începuturile științei, personalități precum Aristotel, Galileo și Newton să își răspândească teoriile în rândul unor grupuri mici de oameni. Aceste grupuri au început să conteste și să se intereseze de ceea ce le era prezentat. Așa a început o cultură a întrebărilor și s-a dezvoltat până la ceea ce înțelegem acum ca fiind știință.

Chiar și atunci când termenul "știință" nu era bine cunoscut, existau mari gânditori care discutau cele mai obișnuite fapte din viața de zi cu zi. Acei gânditori nu s-au mulțumit cu fapte neîndoielnice. Ei au simțit nevoia de a se dovedi pe ei înșiși în încercarea de a găsi răspunsul corect.

comunicarea științifică

Când Popper a ajuns la scenariu, a principiul falsificabilității de știință a fost construit. Apoi, știința a luat o întorsătură majoră. Din acel moment și până în prezent, s-a stabilit că nu se poate dovedi niciodată că ceva este corect, ci doar că ceva este greșit. Cu acest principiu simplu și bine fundamentat, comunicarea științifică nu va mai fi niciodată la fel.comunicareAnii au trecut și au apărut noi idei. Lumea părea să se învârtă foarte repede, având în vedere numărul de noi descoperiri făcute în fiecare zi. Împreună cu o cantitate mare de noi descoperiri, a apărut și lipsa de fiabilitate a unor studii și teorii. Din acest motiv, gânditorii vremii au simțit nevoia de a reuni un grup de oameni care să discute și să demonteze teoriile care nu erau bine fundamentate.

comunicarea științifică

Sistemul de revizuire a studiilor a fost apoi stabilit. Pentru ca descoperirile tale să fie cunoscute și respectate, trebuia să obții aprobarea experților în domeniu. Numai atunci, studiul tău avea permisiunea de a fi publicat în reviste de încredere și de a fi citit de multe alte persoane.

Comunicarea științifică nu este atât de nouă pe cât credem noi. Este un proces care s-a adaptat de-a lungul timpului. Știința a fost împărțită în mai multe alte subiecte, în funcție de natura fiecărui studiu. Astfel, nu este o surpriză să ne gândim că modul în care fiecare subiect a evoluat pentru a comunica a luat și modele diferite.

În acest videoclip putem vedea cum au trecut fizicienii prin probleme de comunicare:

Știință comunicarea se îmbunătățește în permanență. Noi instrumente sunt create pentru a adapta modul în care informația se răspândește în lumea modernă. Termeni precum articolul viitorului, rezumatele grafice și infografiile științifice reprezintă noile tendințe pentru generațiile actuale și viitoare de oameni de știință.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane