Salut, cercetător științific! Ați încercat vreodată să explicați oamenilor de rând cu ce vă ocupați? Cât de ușor a fost? Nu prea mult, nu? Știm cum te simți.

În funcție de starea dumneavoastră de spirit și de persoana care vă întreabă, vă faceți timp să explicați tot ceea ce faceți. Rezultatul este unul dintre două lucruri:

A) Se pare că vorbiți o limbă științifică diferită și plictisitoare.
B) Vorbești ca un om de știință nebun care face experimente ciudate ca în filme.

De ce se întâmplă asta? De ce oamenii nu sunt familiarizați cu viața științifică de zi cu zi? De ce cred ei că este fie plictisitoare, fie nebună?

Comunicarea științifică este unul dintre multele lucruri pe care nu le-am înțeles încă și care are consecințe. De obicei, oamenii se îndepărtează de ceea ce nu înțeleg. Și, să recunoaștem, chiar și oamenii de știință au probleme în a înțelege ceva din afara propriului lor domeniu de cercetare.

Dar de ce trebuie să ne facem griji?Știința ar trebui să genereze un impact; să schimbe un mod de gândire; să îmbunătățească ceva. Dacă nu poți ajunge la suficient de mulți oameni și nu poți face o diferență prin munca ta, ce rost mai are să o faci în primul rând?

Dacă oamenii nu simt că pot face parte din știință, poate că comunicarea științifică este o lacună.

Autorul lui Benzile desenate de doctorat, Jorge Cham, împărtășește punctul nostru de vedere. El ne spune câte ceva despre el în discursul său uimitor pentru TEDx din 2012.

A face știința accesibilă are totul de-a face cu a o face simplu și distractiv.

Lucrările lui Jorge oferă o perspectivă realistă, în timp ce introduce ușor un vocabular nou. El se folosește de umor pentru a prezenta neliniștile tinerilor cercetători, arătând în același timp că aceștia sunt la fel ca toți ceilalți. Prin urmare, benzile sale desenate creează o legătură și îi apropie pe oameni de viața științifică.

Benzile desenate de doctorat nu este singurul în îmbunătățirea comunicării științifice.

WTF, Evolution?! prezintă o abordare complet diferită și funcționează la fel de bine.
Făcând haz de necaz cu evoluția, Mara Grunbaum dialoghează despre câteva trăsături ciudate și animale din ce în ce mai ciudate. Vedeți unul dintre postările ei:

comunicarea științifică

Cu un umor aparte și glume inteligente, Mara ne prezintă sensul morfologiei, al adaptării și al biodiversității. Simplu, amuzant și științific până la capăt!

Dacă vă place ceva mai interactiv, îți va plăcea Viz WTF. Acest tumblr prezintă cele mai proaste cazuri de vizualizare a datelor și vă permite să contribuiți. Viz WTF amestecă râsul de munca cuiva și învățarea a ceea ce nu trebuie să faci. Potrivire perfectă.

comunicarea științifică

Încearcă aceste instrumente de comunicare științifică cu prietenii tăi și fă-i să își schimbe părerea despre lumea științifică!

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane