Hej, znanstveni raziskovalec! Ste kdaj poskušali ljudem razložiti, od česa živite? Kako enostavno je bilo? Ne preveč, kajne? Vemo, kako se počutite.

Odvisno od razpoloženja in od tega, kdo vas sprašuje, si vzamete čas, da dejansko razložite vse, kar počnete. Rezultat je eden od dveh:

A) Zveni, kot da govorite drugačen in dolgočasen znanstveni jezik
B) Zveniš kot nor znanstvenik, ki izvaja čudne poskuse kot v filmih.

Zakaj se to zgodi? Zakaj ljudje ne poznajo znanstvenega vsakdana? Zakaj mislijo, da je dolgočasno ali noro?

Znanstvena komunikacija je ena od mnogih stvari, ki jih še nismo razvozlali, in to ima posledice. Ljudje se običajno oddaljijo od tistega, česar ne razumejo. In priznajmo si, celo znanstveniki imajo težave z razumevanjem nečesa zunaj svojega raziskovalnega področja.

Toda zakaj bi nas to moralo skrbeti?Znanost naj bi imela učinek, spremenila način razmišljanja, nekaj izboljšala. Če s svojim delom ne morete doseči dovolj ljudi in jih spremeniti, kakšen je sploh smisel tega dela?

Če ljudje nimajo občutka, da so lahko del znanosti, je morda vrzel v znanosti komunikacija.

Avtor knjige PhD Comics, Jorge Cham, se strinja z našim stališčem. Nekaj o tem nam je povedal v svojem neverjetnem govoru za TEDx leta 2012.

Dostopnost znanosti je odvisna od tega, ali jo preprosto in zabavno.

Jorgejevo delo predstavlja realistično perspektivo, hkrati pa rahlo uvaja nov besednjak. S humorjem predstavi tesnobo mladih raziskovalcev, hkrati pa pokaže, da so enaki kot vsi drugi. Njegovi stripi so zato povezovalni in ljudem približajo znanstveno življenje.

Doktorski študij stripov ni osamljen v izboljšanje znanstvenega komuniciranja..

WTF, evolucija?! prikazuje povsem drugačen pristop in deluje prav tako dobro.
Mara Grunbaum, ki se norčuje iz evolucije, govori o nekaterih čudnih lastnostih in še bolj čudnih živalih. Oglejte si eno od njenih objav:

komuniciranje o znanosti

Mara s posebnim humorjem in domiselnimi šalami predstavi morfologijo, prilagajanje in biotsko raznovrstnost. Preprosto, zabavno in znanstveno!

Če vam je nekaj všeč več interaktivnosti, vam bo všeč Viz WTF. Ta tumblr prikazuje najslabše primere vizualizacije podatkov in vam omogoča, da prispevate. Viz WTF združuje norčevanje iz dela nekoga in učenje o tem, česa ne smemo početi. Odlično se ujema.

komuniciranje o znanosti

Preizkusite ta orodja za komunikacijo o znanosti s prijatelji in jih prepričajte, da spremenijo svoje mnenje o svetu znanosti!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge