Hej med dig, videnskabsforsker! Har du nogensinde prøvet at forklare almindelige mennesker, hvad du laver til daglig? Hvor let var det? Ikke meget, hva'? Vi ved, hvordan du har det.

Afhængigt af dit humør og hvem der spørger, tager du dig tid til faktisk at forklare alt, hvad du gør. Resultatet er en af to ting:

A) Du lyder, som om du taler et andet og kedeligt videnskabeligt sprog.
B) Du lyder som en skør videnskabsmand, der laver mærkelige eksperimenter ligesom på film.

Hvorfor sker det? Hvorfor er folk ikke fortrolige med den videnskabelige dagligdag? Hvorfor synes de, at det enten er kedeligt eller skørt?

Videnskabskommunikation er en af de mange ting, vi ikke har fundet ud af endnu, og det har konsekvenser. Folk bevæger sig normalt væk fra det, de ikke forstår. Og lad os se det i øjnene, selv forskere har problemer med at forstå noget uden for deres eget forskningsfelt.

Men hvorfor skal vi bekymre os om det? Det er meningen, at videnskab skal have en effekt; at ændre en måde at tænke på; at forbedre noget. Hvis du ikke kan nå ud til nok mennesker og gøre en forskel med dit arbejde, hvad er så meningen med at gøre det i det hele taget?

Hvis folk ikke føler, at de kan være en del af videnskaben, er det måske videnskabskommunikation, der mangler.

Forfatteren af Ph.d.-tegneserierJorge Cham, deler vores synspunkt. Han fortæller os lidt om det i sin fantastiske tale til TEDx i 2012.

At gøre videnskab tilgængelig har alt at gøre med at gøre den enkelt og sjovt.

Jorges arbejde giver et realistisk perspektiv, samtidig med at han introducerer et nyt vokabularium. Han bruger humor til at præsentere de unge forskeres bekymringer, samtidig med at han viser, at de er ligesom alle andre. Resultatet er, at hans tegneserier skaber forbindelse og får folk tættere på det videnskabelige liv.

Ph.d.-tegneserier er ikke alene om at Forbedring af videnskabskommunikation.

WTF, Evolution?! viser en helt anden tilgang og fungerer lige så godt.
Mara Grunbaum gør grin med evolutionen og taler om nogle mærkelige træk og endnu mærkeligere dyr. Se et af hendes indlæg:

videnskabskommunikation

Med en særlig humor og smarte vittigheder introducerer Mara betydningen af morfologi, tilpasning og biodiversitet. Enkelt, sjovt og videnskabeligt hele vejen!

Hvis du kan lide noget mere interaktiv, vil du elske Viz WTF. Denne tumblr viser de værste tilfælde af datavisualisering og giver dig mulighed for at bidrage. Viz WTF er en blanding af at gøre grin med andres arbejde og lære, hvad man ikke skal gøre. Et perfekt match.

videnskabskommunikation

Prøv disse værktøjer til videnskabskommunikation med dine venner, og få dem til at ændre mening om den videnskabelige verden!

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner