Hé daar, wetenschappelijk onderzoeker! Heb je ooit geprobeerd uit te leggen aan mensen wat je doet voor de kost? Hoe makkelijk was dat? Niet veel, huh? We weten hoe je je voelt.

Afhankelijk van je stemming en wie het vraagt, neem je de tijd om alles wat je doet ook daadwerkelijk uit te leggen. Het resultaat is een van de twee dingen:

A) Je klinkt alsof je een andere en saaie wetenschappelijke taal spreekt...
B) Je klinkt als een gekke wetenschapper die rare experimenten doet, net als in de films.

Waarom gebeurt dat? Waarom zijn mensen niet bekend met het wetenschappelijke dagelijkse leven? Waarom denken ze dat het saai of gek is?

Wetenschapscommunicatie is een van de vele dingen die we nog niet begrepen hebben en dat heeft gevolgen. Mensen gaan meestal weg van wat ze niet begrijpen. En laten we eerlijk zijn, zelfs wetenschappers hebben moeite om iets buiten hun eigen onderzoeksgebied te begrijpen.

Maar waarom moeten we ons daar zorgen over maken? Wetenschap moet effect hebben; een manier van denken veranderen; iets verbeteren. Als je niet genoeg mensen kunt bereiken en een verschil kunt maken met je werk, wat is dan het nut om het überhaupt te doen?

Als mensen niet het gevoel hebben dat ze deel kunnen uitmaken van de wetenschap, is wetenschapscommunicatie misschien de kloof.

De auteur van PhD ComicsJorge Cham, deelt ons standpunt. Hij vertelt ons er een beetje over tijdens zijn geweldige lezing voor TEDx in 2012.

Wetenschap toegankelijk maken heeft alles te maken met het eenvoudig en leuk.

Jorge's werk geeft een realistisch perspectief en introduceert een nieuw vocabulaire. Hij gebruikt humor om de angsten van jonge onderzoekers weer te geven en tegelijkertijd te laten zien dat ze net als iedereen zijn. Daardoor zorgen zijn strips voor verbinding en brengen ze mensen dichter bij het wetenschappelijke leven.

PhD comics is niet alleen in verbetering van de wetenschapscommunicatie.

WTF, evolutie?! toont een heel andere aanpak en werkt net zo goed.
Mara Grunbaum steekt de draak met de evolutie en dialogeert over enkele vreemde eigenschappen en steeds vreemdere dieren. Bekijk een van haar berichten:

wetenschapscommunicatie

Met een eigenzinnige humor en slimme grappen introduceert Mara de betekenis van morfologie, aanpassing en biodiversiteit. Eenvoudig, leuk en wetenschappelijk helemaal!

Als je iets leuk vindt meer interactiefzal je houden van Viz WTF. Deze tumblr toont de slechtste gevallen van datavisualisatie en stelt je in staat om bij te dragen. Viz WTF mixt het belachelijk maken van iemands werk met leren wat je niet moet doen. Perfecte match.

wetenschapscommunicatie

Probeer deze instrumenten voor wetenschapscommunicatie met je vrienden en laat ze van gedachten veranderen over de wetenschappelijke wereld!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen