Hallå där, vetenskapsforskare! Har du någonsin försökt förklara för folk i allmänhet vad du arbetar med? Hur lätt var det? Inte mycket, va? Vi vet hur du känner dig.

Beroende på ditt humör och vem som frågar tar du dig tid att faktiskt förklara allt du gör. Resultatet är en av två saker:

A) Du låter som om du talar ett annat och tråkigt vetenskapligt språk
B) Du låter som en galen vetenskapsman som gör konstiga experiment precis som i filmerna

Varför är det så? Varför är människor inte bekanta med den vetenskapliga vardagen? Varför tycker de att det är antingen tråkigt eller galet?

Vetenskapskommunikation är en av de många saker som vi ännu inte har förstått, och det får konsekvenser. Människor rör sig vanligtvis bort från det de inte förstår. Och låt oss vara ärliga, även forskare har svårt att förstå något som ligger utanför deras eget forskningsområde.

Men varför måste vi oroa oss för det? Vetenskap är tänkt att skapa en inverkan, att förändra ett sätt att tänka, att förbättra något. Om man inte kan nå tillräckligt många människor och göra skillnad med sitt arbete, vad är då poängen med att göra det över huvud taget?

Om människor inte känner att de kan vara en del av vetenskapen kanske det är vetenskapskommunikationen som är felet.

Författaren till Serier för doktoranderJorge Cham, delar vår syn på saken. Han berättar lite om det i sitt fantastiska tal på TEDx 2012.

Att göra vetenskap tillgänglig har allt att göra med att göra den enkelt och roligt.

Jorges arbete ger ett realistiskt perspektiv samtidigt som han introducerar en ny vokabulär. Han använder humor för att beskriva unga forskares oro samtidigt som han visar att de är precis som alla andra. Resultatet är att hans serier skapar kontakt och för människor närmare det vetenskapliga livet.

PhD Comics är inte ensamma om att förbättra kommunikationen om vetenskap.

WTF, Evolution?! visar ett helt annat tillvägagångssätt och fungerar lika bra.
Mara Grunbaum driver med evolutionen och diskuterar en del konstiga egenskaper och allt konstigare djur. Kolla in ett av hennes inlägg:

Vetenskapskommunikation

Med en säregen humor och smarta skämt introducerar Mara innebörden av morfologi, anpassning och biologisk mångfald. Enkelt, roligt och vetenskapligt hela vägen!

Om du gillar något mer interaktiv, kommer du att älska Viz WTF. Denna tumblr visar de värsta fallen av datavisualisering och låter dig bidra. Viz WTF är en blandning av att göra sig lustig över någons arbete och lära sig vad man inte ska göra. Perfekt matchning.

Vetenskapskommunikation

Testa dessa verktyg för vetenskapskommunikation med dina vänner och få dem att ändra uppfattning om den vetenskapliga världen!

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar