Znanstvena komunikacija ni vedno namenjena objavi v revijah.

Od začetka znanosti so osebnosti, kot so Aristotel, Galileo in . Newton svoje teorije širijo v majhnih skupinah ljudi. Te skupine so začele oporekati in spraševati, kaj jim je bilo predstavljeno. Tako se je začela razvijati kultura preizpraševanja, ki se je razvila do tega, kar danes razumemo kot znanost.

Tudi takrat, ko izraz "znanost" še ni bil dobro poznan, so o najbolj običajnih dejstvih vsakdanjega življenja razpravljali veliki misleci. Ti misleci se niso zadovoljili z nespornimi dejstvi. Čutili so potrebo po dokazovanju, da bi našli pravi odgovor.

komuniciranje o znanosti

Ko Popper prispeli v scenarij, je načelo falsifikacije znanosti je bila zgrajena. Nato se je v znanosti zgodil velik preobrat. Od takrat do danes je veljalo, da nikoli ni mogoče dokazati, da je nekaj prav, ampak le, da je nekaj narobe. S tem preprostim in dobro utemeljenim načelom komuniciranje o znanosti ne bi bilo nikoli več enako.komunikacijaLeta so minevala in pojavljale so se nove ideje. Zdelo se je, da se svet vrti zelo hitro, saj je bilo vsak dan veliko novih odkritij. Skupaj z veliko količino novih odkritij se je pojavila tudi nezanesljivost nekaterih študij in teorij. Zato so takratni misleci začutili potrebo po ustanovitvi skupine ljudi, ki bi razpravljala in razbijala teorije, ki niso bile dobro utemeljene.

komuniciranje o znanosti

Nato je bil vzpostavljen sistem pregledovanja študij. Da bi bila vaša odkritja znana in spoštovana, ste morali pridobiti soglasje strokovnjakov za to področje. Šele potem bi lahko vašo študijo objavili v zanesljivih revijah, kjer bi jo lahko bralo veliko drugih ljudi.

Komuniciranje o znanosti ni nekaj novega, kot si mislimo. Je proces, ki se je skozi čas prilagodil. Znanost se je razdelila na več drugih predmetov, odvisno od narave posamezne študije. Zato ni presenetljivo, da način, kako se je vsak predmet razvil za komunikacijo. so bili tudi različni vzorci.

V tem videoposnetku si lahko ogledate kako so se fiziki spopadli s komunikacijskimi težavami:

Znanost komunikacija se ves čas izboljšuje.. Ustvarjajo se nova orodja, da bi prilagodili način širjenja informacij v sodobnem svetu. Izrazi, kot so članek prihodnosti, grafični povzetki in znanstvene infografike, so novi trendi za sedanje in prihodnje generacije znanstvenikov.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge