Videnskab kan være kompliceret og svær at forstå, men med de rette visuelle hjælpemidler kan den blive lettilgængelig og endda spændende. Infografik har længe været brugt til at hjælpe med at kommunikere videnskabelige ideer og beviser, da de kan forbedre vores evne til at forstå og fastholde viden ved at gøre den mere fordøjelig. 

Denne artikel vil se på betydningen af grafik for videnskaben, hvordan den kan bruges til at forbedre den videnskabelige forståelse, og nogle af de bedste værktøjer til at producere effektiv videnskabelig grafik.

Grafik til naturvidenskab: Oversigt

Grafik spiller en vigtig rolle i videnskaben ved at gøre komplekse oplysninger og begreber mere tilgængelige og forståelige, især for dem, der ikke er forskere. Diagrammer, grafer, diagrammer, illustrationer og flowcharts er alle eksempler på visualiseringer, der ofte bruges i forskning. Hver variant har sine egne fordele og ulemper, når man kommunikerer forskellige typer information.

Diagrammer er især nyttige til at illustrere strukturen, funktionen eller forholdet mellem forskellige elementer, mens diagrammer og grafer er ideelle til at præsentere numeriske data og tendenser. Illustrationer bruges ofte til at forklare komplekse ideer eller til at visualisere objekter, der er for små eller for store til at se med det blotte øje. Endelig bruges flowdiagrammer ofte til at demonstrere en proces eller en række trin på en klar og kortfattet måde. 

Ved at forstå de unikke styrker ved hver type infografik kan forskere vælge den mest effektive måde at præsentere deres data og ideer på til deres målgruppe.

Når man laver visuals til videnskab, skal man overveje målgruppen og formålet. Klarhed, korrekthed og enkelhed er kritiske faktorer, man skal overveje, når man skaber en effektiv og lærerig grafik. Forskere, der bruger grafik med succes, kan formidle deres resultater mere tydeligt, engagere deres publikum og forbedre effekten af deres forskning. 

Typer af grafik brugt i videnskab

Visualisering af data

Datavisualisering er afgørende inden for videnskab, fordi det giver forskere mulighed for at formidle deres resultater og ideer til andre forskere og offentligheden.

At vælge den rigtige grafiske stil til de data, der vises, såsom linjediagrammer, søjlediagrammer, spredningsdiagrammer eller varmekort, er afgørende for effektiv datavisualisering. Det indebærer også at anvende passende farveskemaer, etiketter og kommentarer for at gøre materialet enkelt og forståeligt.

Datavisualisering er især nyttig til at finde mønstre eller tendenser i store databaser, spotte outliers eller anomalier og fremhæve korrelationer eller årsagssammenhænge mellem variabler.

Diagrammer tilgængelige på Mind the Graph.

Videnskabelige illustrationer

Videnskabelige illustrationer er for det meste illustrationer, der kan antage flere former, såsom tegninger, diagrammer, skitser, fotografier og 3D-modeller.

Videnskabelige illustrationer er vigtige inden for mange videnskabelige områder, herunder biologi, kemi, fysik og geologi, for blot at nævne nogle få. De bruges til at hjælpe med at visualisere strukturer på forskellige niveauer, herunder molekyler, celler, væv, organer og skabninger. Illustrationer kan også bruges til at demonstrere forbindelser mellem forskellige elementer, såsom evolutionære træer eller fødenet.

Illustrationer tilgængelige på Mind the Graph.

Illustrationer kan også bruges til at vise objekter, der enten er for små eller for store til at kunne ses med det blotte øje, såsom mikroskopiske væsener. Data fra videnskabeligt udstyr eller simuleringer kan bruges til at skabe disse billeder. 

Infografik

Infografik kan bruges i videnskaben til at formidle forskningsresultater, videnskabelige koncepter eller andet materiale til et bredt publikum. 

Flowdiagrammer, tidslinjer, procesdiagrammer, sammenlignende diagrammer og statistiske kort er alle eksempler på infografik. De bruger ofte illustrationer, ikoner, farvepaletter og skrifttyper til at kommunikere information på en æstetisk tiltalende måde.

En af de primære fordele ved infografik er dens evne til at nedbryde kompleks information i små bidder, hvilket gør det lettere for publikum at forstå og huske. De kan også bruges til at gøre videnskabelige ideer mere tilgængelige for et bredere publikum, også dem uden videnskabelig baggrund.

Skabelon tilgængelig på Mind the Graph.

Grafiske sammendrag

Grafiske abstracts er en type grafik, der bruges i videnskabelige artikler til at opsummere de vigtigste resultater eller ideer i et forskningsprojekt. De optræder ofte i begyndelsen af en videnskabelig artikel og består typisk af et enkelt billede eller en gruppe af billeder samt en kort billedtekst.

Formålet med et grafisk abstract er at give læserne et hurtigt og kortfattet resumé af undersøgelsen og fremhæve de vigtigste resultater eller ideer på en grafisk attraktiv og letforståelig måde. Grafiske abstracts kan bruges til at kommunikere kompliceret videnskabelig information til et bredere publikum, herunder forskere fra forskellige discipliner såvel som medlemmer af offentligheden, der måske ikke har en specialiseret ekspertise inden for emnet.

Grafiske abstracts kan variere fra grundlæggende diagrammer og skemaer til mere komplekse tegninger eller 3D-modeller. De laves normalt af forfatterne til den videnskabelige undersøgelse, ofte i samarbejde med grafiske eksperter eller ved hjælp af et passende værktøj.

Skabelon tilgængelig på Mind the Graph.

Selvom infografik og grafiske abstracts har nogle ligheder, er det vigtigt at huske på, at grafiske abstracts er en særlig type infografik, der bruges til at opsummere de vigtigste resultater i en bestemt videnskabelig artikel. For bedre at forstå forskellene mellem de to kan du læse "Grafiske abstracts vs. infografik: Lær forskellene at kende", som giver detaljerede forklaringer på hver enkelt.

Tips til at vælge den rigtige grafik til videnskab

 1. Bestem din målgruppe: Overvej, hvem dit publikum er, og hvad deres behov er, før du vælger en grafik. Er de eksperter eller medlemmer af den brede offentlighed? Hvilken grad af specificitet har de brug for? Hvad er målet med grafikken, og hvilket budskab ønsker du at formidle?
 2. Se på dataene: Overvej, hvilken type data du arbejder med. Er det tal, tekst eller billeder? Er det statisk eller dynamisk? Hvor meget data har du, og hvilke mønstre eller tendenser ønsker du at fremhæve?
 3. Anvend grafikken på dataene: Når du har bestemt målgruppe og data, skal du vælge en grafik, der svarer til den slags data, du har. Brug diagrammer eller grafer til at repræsentere numeriske data, illustrationer til at repræsentere komplicerede processer eller systemer, og infografik til at kommunikere komplekse ideer eller sammenlignelige funktioner. 
 4. Vælg et passende format: Tag højde for den måde, din grafik skal vises på. Skal den være i en trykt udgave, på en webside eller i en præsentation? Vælg et passende format til det medie, hvor den skal præsenteres.
 5. Bevar enkelheden: Undgå at bruge for meget grafik eller vælge designs, der er alt for komplicerede. Hold dig til en ligefrem og grundlæggende stil, som er let for dit publikum at forstå og fortolke. 

Værktøjer til at skabe grafik til videnskab

Gratis design-software

 • Mind the Graph: Mind the Graph anses for at være et af de bedste gratis værktøjer til at skabe grafik til videnskab på grund af verdens største videnskabeligt nøjagtige illustrationsgalleri sammen med dets videnskabsfokuserede funktioner, brugervenlige interface og tilpasningsmuligheder, blandt andre fordele.
 • Canva: Canva er en populær grafisk designplatform med en ligetil brugergrænseflade og et stort udvalg af skabeloner og designværktøjer. Platformen har en gratis version, der giver brugerne adgang til en stor samling af designelementer og giver dem mulighed for at skabe forskellige typer grafik såsom infografik, diagrammer og illustrationer. 
 • Inkscape: Inkscape er et effektivt vektorgrafikværktøj, som er gratis og open source. Det bruges i vid udstrækning til at lave og ændre illustrationer, diagrammer og skemaer. Inkscape er en populær mulighed for videnskabsfolk og forskere, der har brug for at skabe illustrationer af høj kvalitet til videnskabelige publikationer på grund af dets omfattende udvalg af sofistikerede funktioner, såsom evnen til at ændre former og stier, skabe gradienter og mønstre og tilføje tekst og billeder. Desuden giver Inkscapes open source-karakter brugerne mulighed for at samarbejde om projekter og bygge brugerdefinerede udvidelser, hvilket gør det til et fleksibelt og tilpasseligt grafisk designværktøj.

Betalt design-software

 • Adobe Creative Cloud: Adobe Creative Cloud er en kreativ softwarepakke, der indeholder Photoshop, Illustrator og InDesign. Disse programmer bruges ofte til at skabe grafik og illustrationer samt til at revidere og organisere forskningspapirer. Adobe Creative Cloud er populær blandt forskere, og den tilbyder en række forskellige prismuligheder, herunder studenter- og akademikerrabatter.
 • CorelDRAW Graphics Suite: CorelDRAW Graphics Suite er et ekspertprogram til grafisk design, der indeholder en række værktøjer til at lave og ændre grafik, illustrationer og layouts. Forskere bruger det ofte til at lave videnskabelige grafer, diagrammer og tegninger. CorelDRAW har en række forskellige priser, herunder et engangskøb og en abonnementsbaseret model.
 • GraphPad Prism: GraphPad Prism er et videnskabeligt graf- og dataanalyseprogram, som forskere ofte bruger til at lave grafer og diagrammer af høj kvalitet. Det har en række sofistikerede funktioner, såsom evnen til at udføre statistiske analyser og lave grafer, der er egnede til publicering. GraphPad Prism fås til forskellige priser, herunder en evig licens og en abonnementsbaseret plan.

Er du på udkig efter on-demand figurer og illustrationer til at formidle videnskab?

Mind the Graph er et brugervenligt værktøj, der gør det nemt for forskere at producere videnskabelige illustrationer, diagrammer og andre typer visuelt materiale af høj kvalitet. Platformen er specielt beregnet til videnskabelig kommunikation og indeholder en række skabeloner og værktøjer, der passer til forskning inden for videnskab. Nyd en gratis begrænset version, eller vælg mellem et udvalg af prisindstillinger for at finde den, der bedst opfylder dine behov!

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner