Znanost je lahko zapletena in težko razumljiva, vendar lahko s pravimi vizualnimi pripomočki postane dostopna in celo zanimiva. Infografike se že dolgo uporabljajo za pomoč pri sporočanju znanstvenih idej in dokazov, saj lahko izboljšajo našo sposobnost razumevanja in ohranjanja znanja, saj ga naredijo lažje prebavljivega. 

V tem članku si bomo ogledali pomen grafike za znanost, kako jo lahko uporabimo za izboljšanje znanstvenega razumevanja in nekatera najboljša orodja za izdelavo učinkovite znanstvene grafike.

Grafika za znanost: Pregled

Grafike imajo v znanosti bistveno vlogo, saj omogočajo, da so kompleksne informacije in koncepti bolj dostopni in razumljivi, zlasti tistim, ki se ne štejejo za znanstvenike. Diagrami, grafikoni, sheme, ilustracije in sheme poteka so primeri vizualnih prikazov, ki se pogosto uporabljajo v raziskavah. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti pri sporočanju različnih vrst informacij.

Diagrami so še posebej uporabni za prikaz strukture, delovanja ali odnosov med različnimi elementi, medtem ko so preglednice in grafi idealni za predstavitev številčnih podatkov in trendov. Ilustracije se pogosto uporabljajo za pomoč pri razlagi zapletenih idej ali za vizualizacijo predmetov, ki so premajhni ali preveliki, da bi jih videli s prostim očesom. Končno, diagrami poteka se pogosto uporabljajo za jasen in jedrnat prikaz procesa ali vrste korakov. 

Z razumevanjem edinstvenih prednosti vsake vrste infografik lahko znanstveniki izberejo najučinkovitejši način za predstavitev svojih podatkov in idej ciljnemu občinstvu.

Pri ustvarjanju vizualnih prikazov za znanost upoštevajte občinstvo in cilj. Jasnost, pravilnost in preprostost so ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri ustvarjanju učinkovite in poučne grafike. Znanstveniki, ki uspešno uporabljajo grafike, lahko svoje rezultate posredujejo bolj razumljivo, pritegnejo občinstvo in izboljšajo učinek svojih raziskav. 

Vrste grafik, ki se uporabljajo v znanosti

Vizualizacija podatkov

Vizualizacija podatkov je v znanosti bistvenega pomena, saj raziskovalcem omogoča, da svoje rezultate in zamisli posredujejo drugim znanstvenikom in širši javnosti.

Izbira ustreznega grafičnega sloga za prikazane podatke, kot so vrstični diagrami, stolpčni diagrami, diagrami razpršitve ali toplotni zemljevidi, je bistvenega pomena za učinkovito vizualizacijo podatkov. Prav tako je treba uporabiti ustrezne barvne sheme, oznake in opombe, da je gradivo jasno in razumljivo.

Vizualizacija podatkov je še posebej koristna pri iskanju vzorcev ali trendov v velikih podatkovnih zbirkah, odkrivanju odstopanj ali anomalij ter poudarjanju korelacij ali vzročnih interakcij med spremenljivkami.

Diagrami so na voljo na Mind the Graph.

Znanstvene ilustracije

Znanstvene ilustracije so večinoma ilustracije, ki imajo lahko več oblik, kot so risbe, diagrami, skice, fotografije in 3D modeli.

Znanstvene ilustracije so pomembne na številnih področjih znanosti, med drugim v biologiji, kemiji, fiziki in geologiji. Uporabljajo se za pomoč pri vizualizaciji struktur na različnih ravneh, vključno z molekulami, celicami, tkivi, organi in bitji. Ilustracije se lahko uporabljajo tudi za prikaz povezav med različnimi elementi, kot so evolucijska drevesa ali prehranjevalne mreže.

Ilustracije so na voljo na Mind the Graph.

Ilustracije se lahko uporabljajo tudi za prikaz predmetov, ki so premajhni ali preveliki, da bi jih videli s prostim očesom, na primer mikroskopska bitja. Za izdelavo teh slik se lahko uporabijo podatki iz znanstvene opreme ali simulacij. 

Infografike

Infografike se lahko v znanosti uporabljajo za posredovanje rezultatov raziskav, znanstvenih konceptov ali drugega gradiva širokemu občinstvu. 

Diagrami poteka, časovnice, procesni diagrami, primerjalni diagrami in statistični zemljevidi so primeri infografike. Pogosto uporabljajo ilustracije, ikone, barvne palete in pisave za estetsko privlačno sporočanje informacij.

Ena glavnih prednosti infografik je, da lahko zapletene informacije razčlenijo na koščke, ki jih občinstvo lažje razume in si jih zapomni. Z njimi lahko znanstvene zamisli postanejo dostopnejše širšemu občinstvu, tudi tistim brez znanstvenega predznanja.

Predloga je na voljo na Mind the Graph.

Grafični izvlečki

Grafični povzetki so vrsta grafike, ki se uporablja v znanstvenih člankih za povzemanje glavnih rezultatov ali idej raziskovalnega projekta. Pogosto se pojavijo na začetku znanstvenega članka in so običajno sestavljeni iz ene same slike ali skupine slik ter kratkega podpisa.

Namen grafičnega izvlečka je bralcem zagotoviti hiter in jedrnat povzetek študije ter poudariti ključne rezultate ali ideje na grafično privlačen in razumljiv način. Grafične izvlečke je mogoče uporabiti za posredovanje zapletenih znanstvenih informacij širšemu občinstvu, vključno z znanstveniki iz različnih disciplin in člani splošne javnosti, ki morda nimajo specializiranega strokovnega znanja na tem področju.

Grafični izvlečki lahko segajo od osnovnih diagramov in shem do bolj zapletenih risb ali 3D modelov. Običajno jih pripravijo avtorji znanstvene študije, pogosto v sodelovanju s strokovnimi grafičnimi oblikovalci ali z uporabo ustreznega orodja.

Predloga je na voljo na Mind the Graph.

Čeprav so si infografike in grafični izvlečki v nekaterih pogledih podobni, je treba upoštevati, da so grafični izvlečki posebna vrsta infografik, ki se uporabljajo za povzetek glavnih ugotovitev določenega znanstvenega članka. Če želite bolje razumeti razlike med njima, preberite "Grafični povzetki proti infografikam: Spoznajte razlike med njimi.", ki vsebuje podrobne razlage vsakega od njih.

Nasveti za izbiro prave grafike za znanost

 1. Določite svojo ciljno skupino: Preden izberete grafiko, upoštevajte, kdo je vaše občinstvo in kakšne so njegove potrebe. So to strokovnjaki ali širša javnost? Kakšno stopnjo specifičnosti zahtevajo? Kakšen je cilj grafike in kakšno izjavo želite sporočiti?
 2. Oglejte si podatke: Upoštevajte vrsto podatkov, s katerimi delate. Ali gre za številčne, besedilne ali vizualne podatke? So statični ali dinamični? Koliko podatkov imate in katere vzorce ali trende želite poudariti?
 3. Uporabite grafiko za podatke: Ko določite občinstvo in podatke, izberite grafiko, ki ustreza vrsti podatkov, ki jih imate. Za predstavitev številčnih podatkov uporabite tabele ali grafe, za predstavitev zapletenih procesov ali sistemov ilustracije, za sporočanje kompleksnih idej ali primerljivih značilnosti pa infografike. 
 4. Izberite ustrezno obliko: Upoštevajte, kako bo prikazana vaša grafika. Ali bo v tiskani publikaciji, na spletni strani ali na predstavitvi? Izberite ustrezen format za medij, v katerem bo predstavljen.
 5. Ohranite preprostost: Izogibajte se uporabi prevelikega števila grafik ali izbiri preveč zapletenih oblik. Držite se preprostega in osnovnega sloga, ki ga občinstvo zlahka razume in razlaga. 

Orodja za ustvarjanje grafike za znanost

Brezplačna programska oprema za oblikovanje

 • Mind the Graph: Mind the Graph velja za eno najboljših brezplačnih orodij za ustvarjanje grafike za znanost, saj ima med drugim največjo galerijo znanstveno natančnih ilustracij na svetu, funkcije, ki so osredotočene na znanost, enostaven vmesnik za uporabo in možnosti prilagajanja.
 • Canva: Canva je priljubljena platforma za grafično oblikovanje z enostavnim uporabniškim vmesnikom ter veliko izbiro predlog in orodij za oblikovanje. Platforma ima brezplačno različico, ki uporabnikom omogoča dostop do velike zbirke oblikovalskih elementov in ustvarjanje različnih vrst grafik, kot so infografike, grafikoni in ilustracije. 
 • Inkscape: Inkscape je učinkovito orodje za vektorsko grafiko, ki je brezplačno in odprtokodno. Uporablja se za izdelavo in spreminjanje ilustracij, diagramov in grafov. Inkscape je priljubljena izbira za znanstvenike in raziskovalce, ki morajo ustvariti visokokakovostne ilustracije za znanstvene publikacije, saj ima širok nabor naprednih funkcij, kot so možnost spreminjanja oblik in poti, ustvarjanje gradientov in vzorcev ter dodajanje besedila in slik. Poleg tega odprtokodna narava programa Inkscape uporabnikom omogoča sodelovanje pri projektih in izdelavo razširitev po meri, zaradi česar je to prilagodljivo in prilagodljivo orodje za grafično oblikovanje.

Plačana programska oprema za oblikovanje

 • Adobe Creative Cloud: Adobe Creative Cloud je ustvarjalni programski paket, ki vsebuje programe Photoshop, Illustrator in InDesign. Ti programi se pogosto uporabljajo za ustvarjanje grafik in ilustracij ter za pregledovanje in urejanje raziskovalnih člankov. Adobe Creative Cloud je priljubljen med znanstveniki, ponuja pa različne možnosti določanja cen, vključno s študentskimi in akademskimi popusti.
 • Grafični paket CorelDRAW: CorelDRAW Graphics Suite je strokovna programska oprema za grafično oblikovanje, ki vključuje različna orodja za izdelavo in spreminjanje grafik, ilustracij in postavitev. Znanstveniki ga pogosto uporabljajo za izdelavo znanstvenih grafov, diagramov in risb. CorelDRAW ima različne možnosti določanja cen, vključno z enkratnim nakupom in naročniškim modelom.
 • GraphPad Prism: GraphPad Prism je znanstvena programska oprema za izdelavo grafov in analizo podatkov, ki jo raziskovalci pogosto uporabljajo za ustvarjanje visokokakovostnih grafov in diagramov. Ima številne izpopolnjene funkcije, na primer možnost izvajanja statističnih analiz in izdelave grafov, primernih za objavo. GraphPad Prism je na voljo v različnih cenovnih možnostih, vključno z večletno licenco in naročniškim načrtom.

Iščete slike in ilustracije na zahtevo za posredovanje znanosti?

Mind the Graph je orodje za enostavno uporabo, ki znanstvenikom omogoča enostavno izdelavo visokokakovostnih znanstvenih ilustracij, diagramov in drugih vrst vizualnih prikazov. Platforma je posebej namenjena znanstvenemu komuniciranju in vključuje različne predloge in orodja, primerna za raziskovanje v znanosti. Uživajte v brezplačni omejeni različici ali pa izberite med različnimi možnostmi določanja cen in poiščite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge