Wetenschap kan ingewikkeld en moeilijk te begrijpen zijn, maar met de juiste visuele hulpmiddelen kan het toegankelijk en zelfs intrigerend worden. Infographics worden al lang gebruikt om te helpen bij de communicatie van wetenschappelijke ideeën en bewijzen, omdat ze ons vermogen om kennis te begrijpen en vast te houden kunnen verbeteren door het beter verteerbaar te maken. 

In dit artikel wordt ingegaan op het belang van afbeeldingen voor de wetenschap, hoe ze kunnen worden gebruikt om het wetenschappelijk inzicht te vergroten en enkele van de beste hulpmiddelen voor het maken van effectieve wetenschappelijke afbeeldingen.

Grafieken voor de wetenschap: Overzicht

Afbeeldingen spelen een essentiële rol in de wetenschap door complexe informatie en concepten toegankelijker en begrijpelijker te maken, vooral voor mensen die niet als wetenschapper gekwalificeerd zijn. Grafieken, grafieken, diagrammen, illustraties en stroomschema's zijn allemaal voorbeelden van visuals die vaak worden gebruikt in onderzoek. Elke variant heeft zijn eigen voor- en nadelen bij het communiceren van verschillende soorten informatie.

Diagrammen zijn vooral nuttig om de structuur, functie of relaties tussen verschillende elementen te illustreren, terwijl grafieken en diagrammen ideaal zijn om numerieke gegevens en trends te presenteren. Illustraties worden vaak gebruikt om complexe ideeën uit te leggen of om objecten te visualiseren die te klein of te groot zijn om met het blote oog te zien. Tot slot worden stroomdiagrammen vaak gebruikt om een proces of een reeks stappen op een duidelijke en beknopte manier te demonstreren. 

Door de unieke sterke punten van elk type infographic te begrijpen, kunnen wetenschappers de meest effectieve manier kiezen om hun gegevens en ideeën te presenteren aan het beoogde publiek.

Denk bij het maken van visuals voor de wetenschap aan het publiek en het doel. Duidelijkheid, correctheid en eenvoud zijn kritieke factoren bij het maken van een effectieve en leerzame afbeelding. Wetenschappers die succesvol gebruik maken van afbeeldingen kunnen hun resultaten duidelijker overbrengen, hun publiek betrekken en de impact van hun onderzoek verbeteren. 

Soorten afbeeldingen gebruikt in de wetenschap

Datavisualisatie

Datavisualisatie is essentieel in de wetenschap omdat onderzoekers hiermee hun resultaten en ideeën kunnen overbrengen aan andere wetenschappers en het grote publiek.

Het kiezen van de juiste grafische stijl voor de gegevens die worden weergegeven, zoals lijndiagrammen, staafdiagrammen, scatter plots of heat maps, is essentieel voor een effectieve visualisatie van gegevens. Het omvat ook het gebruik van geschikte kleurenschema's, labels en annotaties om het materiaal duidelijk en begrijpelijk te maken.

Datavisualisatie is vooral nuttig voor het vinden van patronen of trends in grote databases, het opsporen van uitschieters of anomalieën en het benadrukken van correlaties of oorzakelijke interacties tussen variabelen.

Kaarten beschikbaar op Mind the Graph.

Wetenschappelijke illustraties

Wetenschappelijke illustraties zijn meestal illustraties die verschillende vormen kunnen aannemen, zoals tekeningen, diagrammen, schetsen, foto's en 3D-modellen.

Wetenschappelijke illustraties zijn belangrijk in veel takken van de wetenschap, zoals biologie, scheikunde, natuurkunde en geologie, om er maar een paar te noemen. Ze worden gebruikt om structuren op verschillende niveaus te visualiseren, zoals moleculen, cellen, weefsels, organen en wezens. Illustraties kunnen ook worden gebruikt om verbanden tussen verschillende elementen te laten zien, zoals evolutiebomen of voedselwebben.

Illustraties beschikbaar op Mind the Graph.

Illustraties kunnen ook worden gebruikt om objecten te laten zien die te klein of te groot zijn om met het blote oog te zien, zoals microscopische wezens. Gegevens van wetenschappelijke apparatuur of simulaties kunnen worden gebruikt om deze afbeeldingen te maken. 

Infografieën

Infographics kunnen in de wetenschap worden gebruikt om onderzoeksresultaten, wetenschappelijke concepten of ander materiaal over te brengen aan een breed publiek. 

Stroomdiagrammen, tijdlijnen, procesdiagrammen, vergelijkende grafieken en statistische kaarten zijn allemaal voorbeelden van infographics. Ze maken vaak gebruik van illustraties, pictogrammen, kleurenpaletten en lettertypen om informatie op een esthetisch aantrekkelijke manier over te brengen.

Een van de belangrijkste voordelen van infographics is dat ze complexe informatie in hapklare brokken kunnen verdelen, waardoor het voor het publiek eenvoudiger wordt om het te begrijpen en te onthouden. Ze kunnen ook dienen om wetenschappelijke ideeën toegankelijker te maken voor een breder publiek, inclusief mensen zonder wetenschappelijke achtergrond.

Sjabloon beschikbaar op Mind the Graph.

Grafische samenvattingen

Grafische samenvattingen zijn een soort grafieken die gebruikt worden in wetenschappelijke papers om de belangrijkste resultaten of ideeën van een onderzoeksproject samen te vatten. Ze verschijnen vaak aan het begin van een wetenschappelijk artikel en bestaan meestal uit een enkele afbeelding of een groep afbeeldingen en een kort bijschrift.

Het doel van een grafisch samenvatting is om lezers een snelle en beknopte samenvatting van het onderzoek te geven, waarbij de belangrijkste resultaten of ideeën op een grafisch aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier worden benadrukt. Grafische samenvattingen kunnen worden gebruikt om gecompliceerde wetenschappelijke informatie over te brengen aan een breder publiek, waaronder wetenschappers uit verschillende disciplines, maar ook het grote publiek dat geen gespecialiseerde kennis heeft van het onderwerp.

Grafische samenvattingen kunnen variëren van eenvoudige diagrammen en schema's tot complexere tekeningen of 3D-modellen. Ze worden meestal gemaakt door de auteurs van de wetenschappelijke studie, vaak in samenwerking met deskundige grafische ontwerpers of met behulp van een geschikte tool.

Sjabloon beschikbaar op Mind the Graph.

Hoewel infografieken en grafische samenvattingen enkele overeenkomsten hebben, is het belangrijk om in gedachten te houden dat grafische samenvattingen een specifiek type infografiek zijn die worden gebruikt om de belangrijkste bevindingen van een specifiek wetenschappelijk artikel samen te vatten. Om de verschillen tussen de twee beter te begrijpen, lees "Grafische samenvattingen vs. infographics: Leer de verschillen" die gedetailleerde uitleg geeft over elk van hen.

Tips voor het kiezen van de juiste grafische elementen voor de wetenschap

 1. Bepaal je doelgroep: Bedenk wie je publiek is en wat hun behoeften zijn voordat je een afbeelding kiest. Zijn het experts of een breder publiek? Welke mate van specificiteit hebben ze nodig? Wat is het doel van de afbeelding en welke boodschap wil je overbrengen?
 2. Kijk eens naar de gegevens: Bedenk met wat voor soort gegevens je werkt. Zijn het getallen, tekst of visuele gegevens? Is het statisch of dynamisch? Hoeveel gegevens heb je en welke patronen of trends wil je benadrukken?
 3. Pas de grafiek toe op de gegevens: Nadat je het publiek en de gegevens hebt bepaald, kies je een grafiek die overeenkomt met het soort gegevens dat je hebt. Gebruik grafieken of diagrammen om numerieke gegevens weer te geven, illustraties om ingewikkelde processen of systemen weer te geven en infographics om complexe ideeën of vergelijkbare kenmerken over te brengen. 
 4. Selecteer een geschikt formaat: Houd rekening met de manier waarop je afbeelding zal worden weergegeven. Komt het op een gedrukte uitgave, een webpagina of een presentatie? Kies een geschikt formaat voor het medium waarin het zal worden gepresenteerd.
 5. Behoud de eenvoud: Vermijd het gebruik van te veel afbeeldingen of het kiezen van ontwerpen die te ingewikkeld zijn. Houd je aan een eenvoudige en elementaire stijl die gemakkelijk te begrijpen en te interpreteren is voor je publiek. 

Hulpmiddelen voor het maken van afbeeldingen voor de wetenschap

Gratis ontwerpsoftware

 • Mind the Graph: Mind the Graph wordt algemeen beschouwd als een van de beste gratis tools voor het maken van afbeeldingen voor de wetenschap vanwege 's werelds grootste wetenschappelijk nauwkeurige illustratiegalerij, samen met de wetenschapsgerichte functies, gebruiksvriendelijke interface en aanpassingsopties, naast andere voordelen.
 • Canva: Canva is een populair grafisch ontwerpplatform met een eenvoudige gebruikersinterface en een grote selectie sjablonen en ontwerptools. Het platform heeft een gratis versie die gebruikers toegang geeft tot een grote collectie ontwerpelementen en waarmee ze verschillende soorten afbeeldingen kunnen maken, zoals infographics, grafieken en illustraties. 
 • Inkscape: Inkscape is een effectief hulpmiddel voor vectorafbeeldingen dat gratis en open-source is. Het wordt veel gebruikt voor het maken en wijzigen van illustraties, diagrammen en grafieken. Inkscape is een populaire optie voor wetenschappers en onderzoekers die illustraties van hoge kwaliteit moeten maken voor wetenschappelijke publicaties dankzij de uitgebreide reeks geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om vormen en paden aan te passen, verlopen en patronen te creëren en tekst en afbeeldingen toe te voegen. Bovendien stelt het open-source karakter van Inkscape gebruikers in staat om samen te werken aan projecten en aangepaste uitbreidingen te bouwen, waardoor het een flexibel en aanpasbaar grafisch ontwerpprogramma is.

Betaalde ontwerpsoftware

 • Adobe Creative Cloud: Adobe Creative Cloud is een creatief softwarepakket dat Photoshop, Illustrator en InDesign bevat. Deze programma's worden vaak gebruikt voor het maken van afbeeldingen en illustraties, maar ook voor het reviseren en organiseren van onderzoekspapers. Adobe Creative Cloud is populair onder wetenschappers en biedt verschillende prijsopties, waaronder studenten- en academische kortingen.
 • CorelDRAW Grafische Suite: CorelDRAW Graphics Suite is een deskundig grafisch ontwerpsoftwarepakket dat verschillende gereedschappen bevat voor het maken en wijzigen van afbeeldingen, illustraties en lay-outs. Wetenschappers gebruiken het vaak om wetenschappelijke grafieken, diagrammen en tekeningen te maken. CorelDRAW heeft verschillende prijskeuzes, waaronder een eenmalige aanschaf en een abonnementsmodel.
 • GraphPad Prism: GraphPad Prism is een wetenschappelijke grafiek- en gegevensanalysesoftware die onderzoekers vaak gebruiken om hoogwaardige grafieken en diagrammen te maken. Het heeft een aantal geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om statistische analyses uit te voeren en grafieken te maken die geschikt zijn voor publicatie. GraphPad Prism is verkrijgbaar in verschillende prijsopties, waaronder een eeuwigdurende licentie en een abonnement.

Bent u op zoek naar on-demand figuren en illustraties om wetenschap te communiceren?

Mind the Graph is een gebruiksvriendelijke tool waarmee wetenschappers eenvoudig wetenschappelijke illustraties, diagrammen en andere soorten visuals van hoge kwaliteit kunnen maken. Het platform is speciaal bedoeld voor wetenschappelijke communicatie en bevat verschillende sjablonen en tools die geschikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Geniet van een gratis beperkte versie of kies uit een selectie van prijsopties om de versie te vinden die het beste bij je behoeften past!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen