Geen enkele wetenschapper produceert om zijn onderzoek gesloten te houden in een bibliotheek, toch? Dat zeg ik ook als onderzoeker. Het is de bedoeling dat we met onze ontdekkingen de maatschappij kunnen helpen! Oké, maar wat heeft visuele en communicatiewetenschap ermee te maken? Makkelijk, ik kom er wel.

Oké, dus als het onze bedoeling is dat ons onderzoek meer mensen bereikt, binnen en (vaak) buiten de academische wereld, is het belangrijk dat anderen onze analyses kunnen begrijpen.

MANIEREN OM TE COMMUNICEREN

Als we kijken naar verschillende manieren om een proefschrift, een artikel, een publicatie in het algemeen te communiceren, kunnen we enkele manieren vinden, zoals:

  • video
  • visuele
  • tekst
  • geluidsstuk

Maar vooral binnen de academische omgeving is het gebruikelijk dat onderzoek in tekstvorm wordt gecommuniceerd. Dat kan correct zijn, maar het is vaak niet de meest efficiënte manier om de aandacht te trekken.

Een van de meest effectieve manieren om wetenschap te communiceren is tegenwoordig via het visuele. Dat wil zeggen, via afbeeldingen, illustraties, infographics. Dat komt omdat we met infographics bijvoorbeeld niet alleen aan de inhoud kunnen werken, maar ook aan een identificatie met de lezer. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je visueel kunt communiceren:

 communicate science visually   

Coronavirus infographic

We kunnen dus begrijpen dat het werken met afbeeldingen binnen je artikelen en scripties je veel kan helpen, toch? Bovendien is deze vorm van communicatie:

  • meer didactisch; want door middel van beelden kan iedereen elk aangesneden onderwerp beter en gemakkelijker begrijpen.
  • assertief; je visie zal duidelijker zijn
  • memorabel; mensen zullen uw constructie gemakkelijker onthouden.


Dat wil zeggen, wanneer we het hebben over onderzoek, scripties, artikelen, voor masterstudenten, doctoraalstudenten, bachelorstudenten of docenten, moeten we rekening houden met een aantal faciliteiten die ons werk kunnen helpen. Werken met beeld om wetenschap te communiceren, is zeker een manier om je analyse didactischer te maken en met een groter bereik binnen en buiten de academische wereld.

logo-subscribe

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen