Pauzele scurte vă pot crește puterea creierului.

Vă rugăm să luați o scurtă pauză chiar acum și oferiți-i minții dumneavoastră timp să se concentreze și să învețe o nouă abilitate. 

Check out Galeria Mind the Graph ilustrații legate de subiectul acestui articol de blog. Faceți clic pe imaginea de mai jos!

Ilustrații ale creierului din galeria Mind the Graph

Un studiu finanțat de NIH a investigat activitatea cerebrală asociată cu învățarea unei noi abilități și a demonstrat de ce luarea de pauze scurte a devenit un element crucial al procesului de învățare. 

Întreruperile pauzelor de odihnă în timpul practicii sunt legate de o consolidare mai puternică a abilităților. Nu există o înțelegere a modului în care creierul combină diferite acțiuni în secvențe de abilități definite spațial în timpul pauzelor. 

Pentru a înțelege mai bine acest proces necunoscut, cercetătorii au evaluat magnetoencefalografia în contextul dezvoltării și consolidării rapide a unei abilități motorii. 

Rezultatele studiului sugerează că practica, precum și odihna trează, joacă un rol important în dobândirea de noi abilități. Creierul nostru pare să comprime și să consolideze amintirile în timpul acestor pauze. 

Autorul principal al studiului și cercetătorul principal al Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NINDS) din cadrul NIH, Leonardo G. Cohen și echipa sa, au descoperit ceva nou care va contribui cu siguranță la înțelegerea tulburărilor neurologice și la modul în care acestea pot fi îmbunătățite.

Studiul: Cum redă creierul amintirile comprimate de la simpla exersare

femeie în pantaloni scurți cu mâneci lungi în dungi roz și albe, odihnindu-se pe canapea cu calculatorul în poală
Sursa imaginii: Unsplash de Bruce Mars

Scopul lor a fost de a descoperi mecanismele care stau la baza îmbunătățirii memoriei în timpul somnului de veghe. Reluarea activității neuronale pare să fie la baza mai multor forme de memorie. 

Echipa doctorului Cohen a înregistrat undele cerebrale a 33 de participanți sănătoși, dreptaci, în timp ce aceștia testau un cod cu mâna stângă, folosind o scanare foarte sensibilă numită magnetoencefalografie.

Subiecților li s-au dat cifrele 41234, afișate pe un ecran timp de 10 secunde, și li s-a cerut să scrie codul de câte ori puteau timp de 10 secunde, urmate de o pauză de 10 secunde. Aceștia au repetat procesul de 35 de ori, exersând și odihnindu-se alternativ. 

În urma acestui experiment, au constatat că abilitatea subiectului de a introduce corect codul s-a îmbunătățit considerabil, apoi s-a stabilizat după a 11-a încercare. 

Folosind un program special de calculator dezvoltat de echipă, aceștia au reușit să determine modul în care creierul procesează fiecare dintre numerele de test. 

O versiune mult mai rapidă a activității cerebrale din timpul dactilografierii a fost reflectată în timpul pauzelor, după cum arată programul; a fost de aproximativ 20 de ori mai rapidă decât cea observată în timpul dactilografierii. 

După finalizarea experimentelor, a avut loc o creștere de două până la trei ori a activității. Reluările mai frecvente au dus la salturi de performanță mai rapide decât reluările mai puțin frecvente în creierul subiecților.

În toate perioadele de repaus în stare de veghe examinate, au existat reluări neuronale ale întregii secvențe antrenate. În schimb, a existat o diferență între ratele de detecție în funcție de durata reluării. 

Constatările studiului au arătat că activitatea de reluare a fost cel mai adesea localizată în regiunile senzorimotorii ale creierului, partea creierului care reglează mișcarea. În plus, hipocampul și cortexul entorinal au, de asemenea, un rol în reluarea amintirilor. 

Rezultatele demonstrează prezența reluărilor hipocampale-neocorticale care contribuie la consolidarea rapidă a abilităților în stare de veghe. Acesta a fost cel mai surprinzător element al studiului. În timpul repausului în stare de veghe, cercetătorii au descoperit că manipularea activității de reluare poate fi o strategie excelentă pentru a ajuta la reabilitarea după un accident vascular cerebral, permițând indivizilor să învețe mai rapid noi abilități. 

În referința de mai jos, puteți afla mai multe despre cercetările și concluziile lor.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Consolidarea abilității umane legate de abilitatea umană legată de reluarea hipocampo-neocorticală în stare de veghe. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane