Korte pauzes kunnen je hersenkracht vergroten.

Neem nu een korte pauze en geef je geest wat tijd om zich te concentreren en een nieuwe vaardigheid te leren. 

Kijk maar. Mind the Graph Galerij illustraties met betrekking tot het onderwerp van deze blogpost. Klik op de afbeelding hieronder!

Hersenillustraties uit de Mind the Graph galerij

Een door de NIH gefinancierde studie onderzocht de hersenactiviteit bij het leren van een nieuwe vaardigheid en toonde aan waarom het nemen van korte pauzes een cruciaal onderdeel van het leerproces is geworden. 

Onderbrekingen van rustpauzes tijdens het oefenen houden verband met een sterkere consolidatie van vaardigheden. Er is geen inzicht in hoe de hersenen tijdens de pauzes verschillende handelingen combineren tot ruimtelijk gedefinieerde vaardigheidsreeksen. 

Om inzicht te krijgen in dit onbekende proces beoordeelden onderzoekers magneto-encefalografie in de context van de ontwikkeling en snelle consolidatie van een motorische vaardigheid. 

Uit studies blijkt dat oefening en wakkere rust een belangrijke rol spelen bij het verwerven van nieuwe vaardigheden. Onze hersenen lijken herinneringen samen te persen en te consolideren tijdens deze pauzes. 

De senior auteur van de studie en NIH's National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) senior onderzoeker, Leonardo G. Cohen en team, hebben iets nieuws ontdekt dat zeker zal bijdragen aan ons begrip van neurologische aandoeningen en hoe deze kunnen worden verbeterd.

De studie: Hoe de hersenen gecomprimeerde herinneringen afspelen van gewoon oefenen

vrouw in roze en wit gestreepte short met lange mouwen rustend op de bank met de computer op haar schoot
Beeldbron: Unsplash door Bruce Mars

Hun doel was de mechanismen te ontdekken die ten grondslag liggen aan geheugenverbetering tijdens de waakslaap. Het naspelen van neurale activiteit blijkt de basis te zijn voor verschillende vormen van geheugen. 

Het team van Dr. Cohen registreerde hersengolven van 33 gezonde, rechtshandige deelnemers terwijl zij met hun linkerhand een code testten met behulp van een zeer gevoelige scan, magneto-encefalografie genaamd.

De proefpersonen kregen de cijfers 41234 te zien op een scherm gedurende 10 seconden, en werd gevraagd de code zo vaak mogelijk op te schrijven gedurende 10 seconden, gevolgd door een pauze van 10 seconden. Zij herhaalden dit proces 35 keer, waarbij zij afwisselend oefenden en rustten. 

Na dit experiment stelden zij vast dat het vermogen van de proefpersonen om de code correct in te typen sterk verbeterde en na de 11e poging een plateau bereikte. 

Met behulp van een speciaal door het team ontwikkeld computerprogramma konden zij bepalen hoe de hersenen elk van de testnummers verwerken. 

Het programma toonde een veel snellere versie van de hersenactiviteit tijdens het typen; deze was ongeveer 20 keer zo snel als tijdens het typen. 

Na afloop van de experimenten trad een twee- tot drievoudige toename van de activiteit op. Frequentere herhalingen leidden tot snellere prestatie sprongen dan minder frequente herhalingen in de hersenen van de proefpersonen.

In alle onderzochte wakkere rustperioden waren er neurale herhalingen van de gehele getrainde reeks. Daarentegen was er een verschil in detectiepercentages met de duur van de herhaling. 

Uit de studie bleek dat de herhalingsactiviteit het vaakst gelokaliseerd was in de sensorimotorische gebieden van de hersenen, het deel van de hersenen dat beweging regelt. Bovendien spelen ook de hippocampus en de entorhinale cortex een rol bij het naspelen van herinneringen. 

De resultaten tonen de aanwezigheid aan van hippocampus-neocorticale herhalingen die bijdragen tot de snelle consolidatie van vaardigheden in waakzaamheid. Dit was het meest verrassende element van de studie. Onderzoekers hebben ontdekt dat het manipuleren van herhalingsactiviteit tijdens wakende rust een uitstekende strategie kan zijn om revalidatie na een beroerte te bevorderen door mensen in staat te stellen sneller nieuwe vaardigheden te leren. 

In de onderstaande referentie vindt u meer informatie over hun onderzoek en bevindingen.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Consolidatie van menselijke vaardigheid gekoppeld aan wakkere hippocampo-neocorticale replay. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen