Lyhyet tauot voivat lisätä aivojen tehoa.

Pidä nyt pieni tauko ja anna mielesi keskittyä ja oppia uusi taito. 

Tarkista Mind the Graph Galleria tämän blogikirjoituksen aiheeseen liittyviä kuvituksia. Klikkaa alla olevaa kuvaa!

Aivokuvituksia Mind the Graph-galleriasta

NIH:n rahoittamassa tutkimuksessa tutkittiin uuden taidon oppimiseen liittyvää aivotoimintaa ja osoitettiin, miksi lyhyiden taukojen pitämisestä on tullut tärkeä osa oppimisprosessia. 

Harjoittelun aikana pidettävät lepotauot ovat yhteydessä taitojen vahvempaan vakiintumiseen. Ei ole ymmärrystä siitä, miten aivot yhdistävät eri toimintoja alueellisesti määritellyiksi taitojaksoiksi taukojen aikana. 

Saadakseen tietoa tästä tuntemattomasta prosessista tutkijat arvioivat magnetoenkefalografiaa motorisen taidon kehittymisen ja nopean vakiinnuttamisen yhteydessä. 

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että harjoittelulla ja valveilla olevalla levolla on tärkeä rooli uusien taitojen omaksumisessa. Aivomme näyttävät tiivistävän ja lujittavan muistia näiden taukojen aikana. 

Tutkimuksen vanhempi kirjoittaja ja NIH:n National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) -laitoksen vanhempi tutkija Leonardo G. Cohen tutkimusryhmineen on löytänyt jotakin uutta, joka varmasti edistää ymmärrystä neurologisista häiriöistä ja siitä, miten niitä voidaan parantaa.

Tutkimus: Miten aivot toistavat vain harjoittelusta tiivistyneitä muistoja?

nainen vaaleanpunaisessa ja valkoisessa raidallisessa pitkähihaisessa shortsissa lepää sohvalla tietokone sylissään
Kuvalähde: Kuvan lähde: Kuvan lähde: Kuvan lähde: Kuvan lähde: Unsplash by Bruce Mars

Heidän tavoitteenaan oli selvittää mekanismeja, jotka ovat muistin parantumisen taustalla valveillaolon aikana. Neuraalisen toiminnan toistaminen näyttää olevan useiden muistin muotojen perusta. 

Tohtori Cohenin työryhmä rekisteröi 33 terveen oikeakätisen osallistujan aivoaaltoja, kun he testasivat koodia vasemmalla kädellään, käyttäen erittäin herkkää magneetti-enkefalografiaa.

Koehenkilöille annettiin numerot 41234, joita näytettiin näytöllä 10 sekunnin ajan, ja heitä pyydettiin kirjoittamaan koodi ylös niin monta kertaa kuin he pystyivät 10 sekunnin ajan, minkä jälkeen pidettiin 10 sekunnin tauko. Prosessi toistettiin 35 kertaa vuorotellen harjoittelemalla ja lepäämällä. 

Tämän kokeen jälkeen he havaitsivat, että koehenkilön kyky kirjoittaa koodi oikein parani huomattavasti ja pysähtyi sitten 11. yrityksen jälkeen. 

Ryhmän kehittämän erityisen tietokoneohjelman avulla he pystyivät määrittämään, miten aivot käsittelevät kutakin testinumeroa. 

Aivotoiminta näkyi taukojen aikana paljon nopeampana versiona, kuten ohjelma osoitti; se oli noin 20 kertaa nopeampaa kuin kirjoittaessa. 

Aktiivisuus lisääntyi kahdesta kolmeen kertaan kokeiden päätyttyä. Useammin toistuvat toistot johtivat koehenkilöiden aivoissa nopeampiin suorituskykyhyppyihin kuin harvemmin toistuvat toistot.

Kaikissa tutkituissa valveillaolon lepojaksoissa koko harjoiteltu jakso toistettiin neuraalisesti. Sen sijaan havaitsemisasteissa oli eroa toistojen keston mukaan. 

Tutkimustulokset osoittivat, että toistoaktiviteetti sijaitsi useimmiten aivojen sensomotorisilla alueilla eli aivojen siinä osassa, joka säätelee liikkumista. Lisäksi myös hippokampuksella ja entorinaalisella aivokuorella on merkitystä muistojen toistamisessa. 

Tulokset osoittavat, että hippokampuksen ja aivokuoren välillä on toistoja, jotka edistävät taitojen nopeaa vakiinnuttamista valveillaolon aikana. Tämä oli tutkimuksen yllättävin seikka. Tutkijat ovat havainneet, että toistotoiminnan manipulointi valveillaolon aikana voi olla erinomainen strategia aivohalvauksen jälkeisen kuntoutuksen tukemisessa, sillä sen avulla henkilöt voivat oppia uusia taitoja nopeammin. 

Alla olevasta viitteestä saat lisätietoja heidän tutkimuksistaan ja havainnoistaan.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Ihmisen taitojen konsolidointi, joka liittyy heräävään hippokampus-neokortikaaliseen toistoon. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit