Neuroplastisuus on aivojen kyky muuttaa yhteyksiään henkilökohtaisten kokemusten perusteella.

Muutos tapahtuu kahdessa muodossa - uudet hermoyhteydet ja jo olemassa olevien hermoyhteyksien uudelleenmuotoilu - kuten omissa sanoissaan sanotaan, aivoilla on kyky olla muovautuvat, muokattavat.

Neuroplastisuus on ollut yksi eniten keskustelua herättäneistä käsitteistä, ja se muuttaa sitä, mitä aiemmin luulimme tietävämme aivoista. Mutta miten neuroplastisuus oikeastaan toimii aivoissamme? 

Neuroplastisuus: Aivojemme kyky muuttua

Vuonna 1890 oli ensimmäinen kerta, kun termi neuroplastisuus käytettiin tarkoituksella kuvaamaan ihmisten käyttäytymistä.

Pitkään ajateltiin, että neuroplastisuutta esiintyy vain nuorissa aivoissa lapsuuden aikana, mutta se häviää tietyn iän jälkeen, mikä tarkoittaa, että aikuisten aivot eivät enää pysty muuttumaan, vaan ne ovat staattiset.

Vasta viime vuosikymmenen aikana tutkimukset ovat osoittaneet päinvastaista, aivoilla on todellakin kyky muuttua, ne ovat sopeutumiskykyiset, ja neuroplastisuutta voi tapahtua myös aikuisiässä, ei vain kehittymässä olevissa aivoissa.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että nuorilla aivoilla on eniten plastisuutta.

Palataan siis kysymykseen alusta alkaen, miten neuroplastisuus toimii?

Kuvittele aivot sähköverkkona, joka on täynnä yhteyksiä hyvin dynaamisessa rakenteessa, jossa eri sähköiset reitit kytkeytyvät päälle joka kerta, kun sinulla on ajatus, tunnet tunteen tai ryhdyt toimeen.

Jokaisella niistä on oma aivosignaalinsa, oma polkunsa; lopulta meillä on paljon polkuja.  

Neuroplastisuus: Aivojemme kyky muuttua

Ajan myötä meistä tulee aikuisia, ja näistä poluista tulee hyvin kuljettuja, ja ne muuttuvat tavoiksi, erityisiksi tavoiksi ajatella, tuntea ja toimia.

Joka kerta, kun teet tietyn tehtävän tai tunnet tietyn tunteen, aivoilla on erityinen polku sitä varten, ja toistojen myötä tämä polku ei vain kulje hyvin, vaan myös vahvistuu.

Aivoillamme on kyky tunnistaa vihjeitä mistä tahansa, tunteista, tehtävistä, ajatuksista, kaikesta voidaan tehdä tapa.

Ajan myötä sähköinen reitti alkaa tapahtua automaattisesti, ja siitä tulee joka kerta helpompi ja helpompi kulkea.

Se on kuin ajaisi toimistolle joka ikinen päivä samaa reittiä, ja joskus tuntuu oudosti siltä, että olet juuri ilmestynyt sinne.

Jos jostain syystä alat ajatella eri tavalla, opit jotain uutta tai päätät muuttaa tiettyä tapaa, alat kaivaa uutta polkua; korvaat vanhan polun uudella.

Jos harjoittelet aivojasi kulkemaan tätä uutta reittiä vanhan sijaan, aivot alkavat oppia ja käyttää enemmän tätä uutta tietä.

Ajan myötä vasta muodostunut polku päällystetään, ja se alkaa tapahtua luonnollisesti. Tästä uudesta tehtävästä, tunteesta tai ajatuksesta tulee uusi normaali, joka korvaa ja heikentää vanhaa.

Neuroplastisuus on sitä, että aivot kytketään uudelleen ja vanhat yhteydet korvataan uusilla.

Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on huono tapa, jonka haluaisit muuttaa, kuten tupakointi, pikaruoan syöminen, negatiiviset ajatukset tai vitkastelu, voit harjoitella uuden polun kaiverrusta aivoihisi, uudelleenkytkentää itsesi; meillä kaikilla on kyky muuttua ja oppia jotain uutta.

Neuroplastisuus: Aivojemme kyky muuttua

Tämä löytö avasi tieteelle uusia ovia ymmärtää ja selittää tilanteita, jotka siihen asti eivät olleet mahdollisia.

Itse asiassa ilman aivojen plastisuutta me ihmiset emme pystyisi kehittymään täysimittaisiksi aikuisten aivoiksi tai toipumaan aivovammasta.

Kirjallisuudesta löytyy poikkeuksellisia tapauksia, joissa aivot ovat toipuneet vakavista aivovammoista kärsineiltä ihmisiltä tai ihmisiltä, jotka ovat syntyneet aivojen poikkeavuuden kanssa.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Julkaistu artikkeli raportoi 44-vuotiaasta miehestä, joka kahden viikon ajan koettuaan heikkoutta vasemmassa jalassaan meni sairaalaan ja otti magneettikuvauksen.

Lääkärit näkivät paitsi tavallista pienemmät aivot myös suuren nestetäytteisen kammion.

Magneettikuvauksessa havaittiin "sivukammion, kolmannen ja neljännen kammion massiivinen laajentuma, hyvin ohut kortikaalinen vaippa ja takakuopan kysta".

Lääketieteellisestä näkökulmasta hänen tilansa ei sallisi hänen elää normaalia elämää, mutta hän oli silti naimisissa, hänellä oli kaksi lasta ja hän työskenteli virkamiehenä. Eikö olekin hullua?

Toinen julkaistu artikkeli osoitti kuuden potilaan aivojen palautumisverkkoja, joista oli kirurgisesti poistettu toinen aivopuolisko.

Verrattaessa kontrolliryhmään näillä potilailla oli vahva ja samanarvoinen intrahemisfäärinen kytkeytyneisyys aivojen alueilla, joilla oli sama toiminnallinen verkosto.

Eri verkostojen osien välillä yhteydet olivat kuitenkin erittäin lisääntyneet leikatuilla potilailla.

Nämä tulokset viittaavat aivojen toiminnalliseen uudelleenjärjestelyyn ja jaettuihin verkostoihin, toisin sanoen leikkauksen vuoksi aivot loivat uusia yhteyksiä, jotta ne voisivat palauttaa ja ylläpitää kirurgisen toimenpiteen vuoksi menetettyjä kognition verkostoja.  

Kolmannessa julkaistussa artikkelissa kerrottiin tapauksesta, jossa pikkuaivojen ageneesi oli todettu, harvinainen sairaus, jossa henkilö syntyy ilman pikkuaivoja eli aivojen osaa, joka vastaa liikkeiden hallinnasta ja motorisista taidoista.

Artikkelissa MRI-kuvat vahvistivat vaikuttavalla tavalla 24-vuotiaan naisen pikkuaivojen puuttumisen.

Potilas, joka oli ilmoittanut 20 vuoden ajan olleensa kyvytön kävelemään tasaisesti, meni sairaalaan huimauksen, pahoinvoinnin ja oksentelun vuoksi.

Potilaalla, joka oli naimisissa ja jolla oli yksi tytär, todettiin myös lievä henkinen vajaatoiminta ja keskivaikea motorinen vajaatoiminta.

Sen lisäksi, että naisen aivot eivät olleet kovin tärkeässä osassa, hän pystyi kytkemään itsensä uudelleen kompensoimaan pikkuaivojen puuttumisen.

Vaikka se ei ollut yhtä tehokas kuin tavalliset aivot, se pystyi silti suorittamaan samat toiminnot.

Neuroplastisuus: Aivojemme kyky muuttua

Oli aika, jolloin muuttumaton oli yksi aivojen adjektiiveista, mutta nyt tiede on matkalla ymmärtämään tätä uutta aivojen ominaisuutta, ja se avaa keskusteluja siitä, kuinka paljon muutoksia tämä tärkeä elin voi tehdä vastoinkäymisten edessä. 

____

Yksikään tiedemies ei tuota tutkimustuloksiaan suljettuna kirjastoon, eikö niin? Sanon tämän myös tiedemiehenä. Parannetaan siis yhdessä tiedeviestintää! Oletko valmis aloittamaan?

Tutustu näihin upeisiin infografiamalli LAYOUTS!

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit