Nevroplastisitet er hjernens evne til å endre sine forbindelser som respons på personlige erfaringer.

The change comes in two forms – new neural connections and the remapping of an already existing one – as the own words says, the brain has the ability to be plastic, to be moldable.

Nevroplastisitet er et av de mest omdiskuterte begrepene, og det er i ferd med å endre det vi tidligere trodde vi visste om hjernen. Men hvordan fungerer egentlig nevroplastisitet i hjernen vår? 

I 1890 var første gang begrepet nevroplastisitet ble brukt, var det med hensikt for å beskrive menneskelig atferd.

Lenge trodde man at nevroplastisitet bare var til stede i unge hjerner, i barndommen, men at den gikk tapt etter en viss alder, slik at voksne hjerner ikke lenger var i stand til å endre seg, men var statiske.

Det er først det siste tiåret at forskningen har begynt å vise det motsatte: Hjernen har faktisk evnen til å forandre seg, den er tilpasningsdyktig, og nevroplastisitet kan skje også i voksen alder, ikke bare i hjerner under utvikling.

Forskning har imidlertid vist at unge hjerner er de som har høyest grad av plastisitet.

So, let’s go back to our question from the begging, how does neuroplasticity works?

Forestill deg hjernen som et kraftnettverk fullt av forbindelser i en svært dynamisk struktur, der ulike elektriske baner slås på hver gang du tenker en tanke, føler en følelse eller utfører en handling.

Hver av dem har sitt eget hjernesignal, sin egen vei, og til slutt har vi mange veier.  

Etter hvert som vi blir voksne, blir disse stiene godt innarbeidet og blir til vaner, bestemte måter å tenke, føle og handle på.

Hver gang du utfører en spesifikk oppgave eller har en spesifikk følelse, har hjernen en spesifikk bane for dette, og ved gjentakelse blir denne banen ikke bare velbrukt, men også styrket.

Hjernen vår har evnen til å gjenkjenne signaler for hva som helst, følelser, oppgaver, tanker, alt kan gjøres til en vane.

Med tiden begynner den elektriske banen å skje automatisk, og den blir stadig enklere å gå gjennom.

It’s like driving to the office every single day through the same route, sometimes strangely seems that you just appeared there.

Hvis du av en eller annen grunn begynner å tenke annerledes, lærer noe nytt eller velger å endre en bestemt vane, begynner du å stake ut en ny vei; du erstatter den gamle veien med en ny.

Hvis du trener opp hjernen til å bruke den nye veien i stedet for den gamle, begynner hjernen å lære og bruke den nye veien i større grad.

Med tiden blir den nye veien banet og begynner å bli naturlig. Den nye oppgaven, følelsen eller tanken blir den nye normalen og erstatter og svekker den gamle.

Det er dette nevroplastisitet går ut på: Du omkobler hjernen din og erstatter gamle forbindelser med nye.

Det betyr at hvis du har en uvane du ønsker å endre, for eksempel å røyke, spise hurtigmat, ha negative tanker eller utsette ting, kan du øve deg på å lage en ny bane i hjernen og omkoble deg selv; vi har alle evnen til å endre oss og lære noe nytt.

This discovery opened new doors for science to understand and explain situations that until then weren’t possible.

Uten hjernens plastisitet ville vi mennesker faktisk ikke kunne utvikle en fullvoksen hjerne eller komme oss etter en hjerneskade.

I litteraturen kan vi finne ekstraordinære tilfeller av hjernesanering, fra mennesker som har gjennomgått alvorlige hjerneskader eller er født med en hjerneabnormitet.

Her er noen eksempler:

En publisert artikkel rapporterte om en 44 år gammel mann som etter å ha opplevd svakhet i venstre ben i to uker dro til sykehuset og tok en MR-undersøkelse.

Legene så ikke bare en hjerne som var mindre enn vanlig, men også et stort væskefylt kammer.

The MRI revealed a “massive enlargement of the lateral, third, and fourth ventricles, a very thin cortical mantle and a posterior fossa cyst”.

Medisinsk sett burde han ikke kunne leve et normalt liv, men han var likevel gift, hadde to barn og jobbet som offentlig tjenestemann. Sinnssykt, ikke sant?

En annen artikkel publisert showed brain recovery networks of six patients that had surgically removed one brain’s hemisphere.

Sammenlignet med kontrollgruppen hadde disse pasientene et sterkt og tilsvarende nivå av intrahemisfærisk konnektivitet i hjerneområder med samme funksjonelle nettverk.

Hos de opererte pasientene var imidlertid konnektiviteten mellom deler av de ulike nettverkene ekstremt økt.

Disse resultatene tyder på en funksjonell omorganisering av hjernen og et felles sett av nettverk, med andre ord at hjernen på grunn av operasjonen skapte nye forbindelser for å gjenopprette og opprettholde de kognitive nettverkene som gikk tapt på grunn av det kirurgiske inngrepet.  

I en tredje artikkel ble det publisert et tilfelle av cerebellar agenesi.er en sjelden tilstand hos personer som er født uten lillehjernen, den delen av hjernen som er ansvarlig for bevegelseskontroll og motorikk.

I artikkelen bekrefter MR-bilder på imponerende vis fraværet av lillehjernen hos en 24 år gammel kvinne.

Pasienten, som hadde rapportert at han ikke hadde kunnet gå jevnt og trutt i 20 år, kom til sykehuset med svimmelhet, kvalme og oppkast.

Pasienten, som var gift og hadde en datter, ble også diagnostisert med lett mental svikt og middels motoriske utfall.

Besides not having a very important part of the brain, the woman’s brain was capable to rewire itself to compensate the absence of cerebellum.

Selv om den ikke var like effektiv som en vanlig hjerne, klarte den likevel å utføre de samme funksjonene.

En gang i tiden var "uforanderlig" et av hjernens adjektiver, men nå er vitenskapen på vei til å forstå denne nye hjerneegenskapen, noe som åpner for diskusjoner om hvor mye dette viktige organet kan endre seg i møte med motgang. 

____

No scientist produces to keep his research closed in a library, right? I say that as a scientist too. So, let’s improve communication in science together! Er du klar til å begynne?

Ta en titt på disse flotte mal for infografikk LAYOUTS!

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler