Korte pauser kan øge din hjernekapacitet.

Tag en kort pause lige nu, og giv dit sind tid til at fokusere og lære en ny færdighed. 

Tjek ud Mind the Graph Gallery illustrationer relateret til emnet for dette blogindlæg. Klik på billedet nedenfor!

Hjerneillustrationer fra Mind the Graph-galleriet

Et NIH-finansieret studie undersøgte hjerneaktiviteten i forbindelse med indlæring af en ny færdighed og viste, hvorfor korte pauser er blevet et afgørende element i læringsprocessen. 

Afbrydelser af hvilepauser under træning er forbundet med en stærkere konsolidering af færdigheder. Der er ingen forståelse af, hvordan hjernen kombinerer forskellige handlinger til rumligt definerede færdighedssekvenser under pauser. 

For at få indsigt i denne ukendte proces vurderede forskerne magnetoencefalografi i forbindelse med udviklingen og den hurtige konsolidering af en motorisk færdighed. 

Undersøgelsesresultater tyder på, at øvelse såvel som vågen hvile spiller en vigtig rolle i tilegnelsen af nye færdigheder. Vores hjerner ser ud til at komprimere og konsolidere minder under disse pauser. 

Undersøgelsens seniorforfatter og NIH's National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) seniorforsker, Leonardo G. Cohen og team, har opdaget noget nyt, som helt sikkert vil bidrage til vores forståelse af neurologiske lidelser, og hvordan de kan forbedres.

Undersøgelsen: Hvordan hjernen afspiller erindringer, der er komprimeret ved blot at øve sig

kvinde i pink- og hvidstribet langærmet shorts hviler sig på sofaen med computeren på skødet
Billedkilde: Unsplash af Bruce Mars

Deres mål var at opdage de mekanismer, der ligger til grund for hukommelsesforbedring under vågen søvn. Genafspilning af neural aktivitet ser ud til at være grundlaget for flere former for hukommelse. 

Dr. Cohens team registrerede hjernebølger fra 33 raske, højrehåndede deltagere, mens de testede en kode med deres venstre hånd ved hjælp af en meget følsom scanning kaldet magnetoencefalografi.

Forsøgspersonerne fik cifrene 41234, som blev vist på en skærm i 10 sekunder, og de blev bedt om at skrive koden ned så mange gange, de kunne, i 10 sekunder efterfulgt af en pause på 10 sekunder. De gentog processen 35 gange, hvor de skiftevis øvede og hvilede. 

Efter dette eksperiment fandt de ud af, at forsøgspersonens evne til at skrive koden korrekt forbedredes betydeligt og derefter stagnerede efter det 11. forsøg. 

Ved hjælp af et særligt computerprogram udviklet af teamet kunne de bestemme, hvordan hjernen behandler hvert af testtallene. 

En meget hurtigere version af hjerneaktiviteten under skrivning blev afspejlet under pauser, som vist af programmet; det var omkring 20 gange hurtigere end det, der blev set under skrivning. 

Der skete en to- til tredobling af aktiviteten, efter at eksperimenterne var afsluttet. Hyppigere gentagelser resulterede i hurtigere præstationsspring end mindre hyppige gentagelser i forsøgspersonernes hjerner.

I alle de undersøgte vågne hvileperioder var der neurale gentagelser af hele den trænede sekvens. Derimod var der en forskel i detektionsraten i forhold til afspilningens varighed. 

Resultaterne af undersøgelsen viste, at genafspilningsaktiviteten oftest var lokaliseret i hjernens sensomotoriske regioner, den del af hjernen, der regulerer bevægelse. Desuden spiller hippocampus og den entorhinale cortex også en rolle i afspilningen af minder. 

Resultaterne viser tilstedeværelsen af hippocampus-neocorticale gentagelser, der bidrager til den hurtige konsolidering af færdigheder i vågen tilstand. Dette var det mest overraskende element i undersøgelsen. Under vågen hvile har forskere fundet ud af, at manipulation af replay-aktivitet kan være en fremragende strategi til at hjælpe med rehabilitering efter slagtilfælde ved at gøre det muligt for personer at lære nye færdigheder hurtigere. 

I referencen nedenfor kan du finde ud af mere om deres forskning og resultater.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Konsolidering af menneskelige færdigheder knyttet til vågen hippocampo-neokortikal afspilning. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner