Kratki odmori lahko povečajo vašo možgansko moč.

Sedaj si vzemite kratek odmor, da se lahko osredotočite in se naučite nove veščine. 

Oglejte si Galerija Mind the Graph ilustracije, povezane s temo tega prispevka. Kliknite na spodnjo sliko!

Ilustracije možganov iz galerije Mind the Graph

Študija, ki jo je financiral NIH, je preučevala možgansko dejavnost, povezano z učenjem novih spretnosti, in pokazala, zakaj so kratki odmori postali ključni element učnega procesa. 

Prekinitve počitka med vadbo so povezane z močnejšim utrjevanjem spretnosti. Ne razumemo, kako možgani med odmori združujejo različna dejanja v prostorsko opredeljena zaporedja spretnosti. 

Da bi dobili vpogled v ta neznani proces, so raziskovalci ocenili magnetoencefalografijo v okviru razvoja in hitrega utrjevanja motorične spretnosti. 

Ugotovitve študije kažejo, da imata vaja in budni počitek pomembno vlogo pri pridobivanju novih spretnosti. Zdi se, da naši možgani med temi odmori strnejo in utrdijo spomine. 

Glavni avtor študije in glavni raziskovalec Nacionalnega inštituta za nevrološke motnje in kap (NIH's National Institute of Neurological Disorders and Stroke - NINDS) Leonardo G. Cohen je z ekipo odkril nekaj novega, kar bo zagotovo prispevalo k razumevanju nevroloških motenj in njihovemu izboljšanju.

Študija: Kako možgani predvajajo spomine, stisnjene med samo vadbo

ženska v rožnato-belih črtastih kratkih rokavih počiva na kavču z računalnikom v naročju
Vir slike: Unsplash po Bruce Mars

Njihov cilj je bil odkriti mehanizme, ki so podlaga za izboljšanje spomina med budnim spanjem. Zdi se, da je ponavljanje nevronske aktivnosti osnova za več oblik spomina. 

Ekipa Dr. Cohena je z zelo občutljivim slikanjem, imenovanim magnetoencefalografija, posnela možganske valove 33 zdravih desničarjev, medtem ko so z levo roko preizkušali kodo.

Preiskovanci so dobili številke 41234, ki so se 10 sekund prikazovale na zaslonu, in jih prosili, naj kodo zapišejo tolikokrat, kolikorkrat lahko, in sicer 10 sekund, čemur je sledil 10-sekundni odmor. Postopek so ponovili 35-krat, pri čemer so izmenično vadili in počivali. 

Po tem poskusu so ugotovili, da se je sposobnost udeleženca za pravilno vnašanje kode močno izboljšala, po enajstem poskusu pa se je ustavila. 

S posebnim računalniškim programom, ki ga je razvila ekipa, so lahko ugotovili, kako možgani obdelujejo vsako od testnih številk. 

Med odmori se je med tipkanjem odražala veliko hitrejša možganska aktivnost, kot jo je prikazal program; bila je približno 20-krat hitrejša od tiste, ki je bila vidna med tipkanjem. 

Po končanih poskusih se je aktivnost povečala za dva- do trikrat. Pogostejše ponovitve so v možganih preiskovancev povzročile hitrejše skoke zmogljivosti kot manj pogoste ponovitve.

V vseh preučevanih obdobjih budnega počitka je bilo nevronsko ponovljeno celotno trenirano zaporedje. Nasprotno pa je bila razlika v stopnji zaznavanja glede na trajanje ponovitev. 

Ugotovitve študije so pokazale, da je bila aktivnost ponovnega predvajanja najpogosteje prisotna v senzomotoričnih regijah možganov, torej v delu možganov, ki uravnava gibanje. Poleg tega imata pri ponovnem predvajanju spominov pomembno vlogo tudi hipokampus in entorhinalna skorja. 

Rezultati dokazujejo prisotnost hipokampalno-neokortikalnih ponovitev, ki prispevajo k hitremu utrjevanju spretnosti v budnosti. To je bil najbolj presenetljiv element študije. Raziskovalci so ugotovili, da je med budnim mirovanjem manipuliranje z aktivnostjo ponovitev lahko odlična strategija za pomoč pri rehabilitaciji po možganski kapi, saj posameznikom omogoča hitrejše učenje novih spretnosti. 

V spodnjem sklicu lahko najdete več informacij o njihovih raziskavah in ugotovitvah.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M. in Cohen, L. G. (2021). Konsolidacija človeških spretnosti, povezana z budnim hipokampo-neokortikalnim predvajanjem. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge