Wil je op de hoogte blijven van de wetenschap, maar voldoet het lezen van artikelen niet? Bent u het beu om wetenschapsboeken te volgen?

De laatste jaren zijn podcasts steeds populairder geworden voor het brengen van nieuws en informatie uit de hele wereld.

U kunt luisteren naar podcasts over wetenschap die aansluiten bij uw interesses, zoals podcasts over het heelal, natuurwetenschappen, medisch nieuws of zelfs milieuvraagstukken.

De verscheidenheid aan shows varieert van onderwerpspecifieke programma's tot grappige en luchtige wetenschapsprogramma's.

Hieronder staan de beste podcasts over wetenschap om je op weg te helpen. Of je nu geïnteresseerd bent in de ruimte of de anatomie van het lichaam, je vindt het hier allemaal.

1. RadioLab

In RadioLab onderzoeken Jad Abumrad en Robert Krulwich de wetenschap achter de grootste mysteries en nemen ze het publiek mee op een raadselachtige reis door ruimte en tijd.

Deze podcast is bekroond met de Peabody Award en de National Academies Communication Award. Jad ontving een MacArthur Genius Grant voor zijn voortdurende inspanningen om het publiek intrigerende inhoud te bieden.

Aanbevolen afleveringen: Dromen, Flop Off, Slechtste. Jaar. Ooit

2. Stuff to Blow Your Mind

Deze show met Robert Lamb en Joe McCormick als gastheren, staat in het teken van het verkennen van het onbekende en de wonderen van de wetenschap.

Terwijl de show één bizar onderwerp per aflevering in al zijn bizarheid bespreekt, neemt Stuff to Blow Your Mind de tijd om de anomalieën te bespreken waar we nieuwsgierig naar zijn.  

Aanbevolen afleveringen: Hoe de zon werkt, Hoe terravorming zal werken

3. 60 seconden wetenschap

U kunt 60-Second Science gebruiken voor een snelle wetenschapsoplossing als u niet genoeg tijd of geduld hebt. Met "bites" uit het populaire wetenschapstijdschrift Scientific American is dit een van de podcasts over wetenschap die een blik van binnenuit biedt op de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen.

Aanbevolen afleveringen: Meest recente wetenschappelijke ontdekking aflevering

4. Gastropode

Je moet Gastropod bekijken als je gefascineerd bent door eten, of als je je afvraagt hoe het zit met je eten. Cynthia Graber en Nicola Twilley zijn dynamische presentatoren die in elke aflevering de wetenschap en geschiedenis van verschillende voedingsmiddelen uitleggen.

Onderzoekt de manier waarop voedsel wordt verbouwd, opgekweekt en verwerkt tot wat we eten. Veel afleveringen bevatten excursies, die vaak worden gevolgd door interviews met deskundigen.

Aanbevolen afleveringen: Patat, Trick or Treat, Gebakken

5. Wetenschap versus

De afleveringen, waarin wetenschappers en deskundigen samenkomen, presenteren overtuigingen en meningen door de lens van de wetenschap. 

Science Vs. onderzoekt de populairste theorieën van de dag. Podcasts gehost door Wendy Zuckerman, een fervent schrijfster van wetenschap, werden in 2015 door Gimlet Media overgenomen van het ABC, waardoor het een van de beste podcasts over wetenschap beschikbaar is.

Sommige afleveringen zijn gewijd aan het ontkrachten van mythen en valse informatie over het Coronavirus bijvoorbeeld.

Aanbevolen afleveringen: Omicron: Moet je uit je dak gaan?, Ancient Aliens: Wie heeft de piramides echt gebouwd?

6. Invisibilia

De overgrote meerderheid van podcasts over wetenschap richt zich op specifieke onderwerpen zoals natuurkundige of biologische wetenschap, maar Invisibilia van NPR richt zich op niet-lineaire onderwerpen zoals gedachten, gevoelens, percepties en geloof. 

In hun verkenning van deze onderwerpen vanuit het perspectief van de wetenschap geven co-hosts Alix Spiegel en Hanna Rosin samen met deskundige gasten inzicht in dergelijke ongrijpbare onderwerpen. Een aantal afleveringen geeft een diepgaande kijk op incidenten of verhalen die met het onderwerp te maken hebben.

Aanbevolen afleveringen: Therapie met vrienden, Een vriendelijk spookverhaal

7. De Naakte Wetenschappers

Geïnteresseerd in het luisteren naar wetenschappelijke interviews tussen wetenschappers? Kijk dan eens naar deze podcast.

The Naked Scientists werd in 2003 door de BBC nieuw leven ingeblazen nadat Dr. Chris Smith, docent aan de Universiteit van Cambridge en consultant viroloog, als medisch student een radioprogramma had gemaakt. 

Het programma wordt nu wekelijks uitgezonden door BBC 5 Live (de titel is een joint venture met Dr. Karl Kruszelnicki uit Australië) is een podcast die het beluisteren waard is.

Tijdens elke aflevering wordt een vooraanstaande wetenschapper of onderzoeker geïnterviewd en komen we meer te weten over wetenschappelijke doorbraken. 

Aanbevolen afleveringen: De wetenschap achter het dragen van gezichtsmaskers, De wetenschap van telescopen

8. Natuur

Nature, waarvan de inhoud afkomstig is van het International Journal of Science, is een must voor serieuze liefhebbers van natuurwetenschappen. 

De show behandelt een breed scala aan onderwerpen, van nieuwsberichten zoals bijvoorbeeld de rapportage over het Coronavirus, tot gedetailleerde profielen en informatie die gewoonlijk niet aan bod komt. 

Veel verschillende journalisten en presentatoren nemen deel aan de show. De inhoud is altijd fris en boeiend. Volgens de beschrijving van de show biedt de show "de nieuwste wetenschapsverhalen".

Aanbevolen afleveringen: Meest recente afleveringen

9. Ologies

Psychologie, geologie en biologie zijn allemaal -ologieën. Alie Ward spreekt met deskundigen uit vele "ologieën", en ontdekt hoe ze werken, evenals verrassende weetjes en intrigerende ontdekkingen, zelfs op de meest onwaarschijnlijke gebieden. 

Maak je klaar om te leren over onderwerpen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Dit is waar! Uit de meest bizarre wetenschap komt de meest heilzame wetenschap!

Aanbevolen afleveringen: Tiktokologie (DE TIKTOK APP) met Hank Green, Eudemonologie (HAPPINESS) met Dr. Laurie Santos

9. Houston We hebben een podcast

Er is geen andere manier om dichter bij het NASA Johnson Space Center te komen dan deze officiële podcast. Ooit een astronaut willen zijn?

Of je nu een kind was of een volwassene. Als je houdt van onderwerpen als het maken van ruimtepakken, training voor ruimtevluchten, of hoe ze leven in nul zwaartekracht, dan mag je dit niet missen. 

Hun gedetailleerde behandeling van deze onderwerpen, gecombineerd met hun geestige aanpak, maakt de show tot een echte traktatie. Naast Gary Jordan als gastheer zijn er regelmatig NASA-wetenschappers in de show te zien, die u insiderinformatie geven.

Aanbevolen afleveringen: Ruimtecommunicatie, Oog voor de Aarde

We hopen dat je van onze suggesties hebt genoten en net zoveel plezier hebt gehad als wij bij het luisteren naar al die fantastische podcasts over wetenschap. En als u op de hoogte wilt blijven van wetenschappelijke trends, is hier een extra leessuggestie: 16 Infografische en visuele ontwerptrends.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen