Vill du hålla koll på vetenskapen, men blir inte nöjd av att läsa artiklar? Är du trött på att läsa vetenskapliga kurser i läroböcker?

Under de senaste åren har podcasts blivit allt populärare för att leverera nyheter och information från hela världen.

Det är möjligt att lyssna på podcasts om vetenskap som passar dina intressen, inklusive de som täcker universum, naturvetenskap, medicinska nyheter eller till och med miljöfrågor.

Utbudet sträcker sig från ämnesspecifika program till roliga och lättsamma vetenskapsprogram.

Nedan hittar du de bästa poddarna om vetenskap för att komma igång. Oavsett om du är intresserad av rymden eller kroppens anatomi hittar du allt här.

1. RadioLab

I RadioLab undersöker Jad Abumrad och Robert Krulwich vetenskapen bakom de största mysterierna och tar med publiken på en gåtfull resa genom tid och rum.

Denna podcast har tilldelats Peabody Award och National Academies Communication Award. Jad fick ett MacArthur Genius Grant för sina ständiga ansträngningar att erbjuda spännande innehåll till publiken.

Rekommenderade avsnitt: Drömmar, Flop Off, Värsta. år. någonsin

2. Saker som får dig att häpna

Att utforska det okända och vetenskapens underverk är temat för detta program med Robert Lamb och Joe McCormick som värdar.

Medan programmet diskuterar ett bisarrt ämne per avsnitt i all dess konstighet, tar Stuff to Blow Your Mind sig tid att diskutera de anomalier som vi har varit nyfikna på.  

Rekommenderade avsnitt: Hur solen fungerar, Hur terraformning kommer att fungera

3. 60 sekunders vetenskap

Du kan använda 60-Second Science för en snabb vetenskapsfix om du inte har tillräckligt med tid eller tålamod. Med "bitar" från den populära vetenskapstidskriften Scientific American är detta en av de podcasts om vetenskap som erbjuder en insiderblick på de senaste vetenskapliga upptäckterna.

Rekommenderade avsnitt: Senaste episoden av en vetenskaplig upptäckt

4. Gastropod

Du bör kolla in Gastropod om du är fascinerad av mat, eller om du undrar över din mat. Cynthia Graber och Nicola Twilley är dynamiska programledare som förklarar vetenskapen och historien bakom olika livsmedel i varje avsnitt.

Undersöker hur livsmedel odlas, föds upp och bearbetas för att bli det vi äter. Många av avsnitten innehåller studiebesök, som ofta följs av intervjuer med experter.

Rekommenderade avsnitt: Pommes frites, Trick or Treat, Bakad

5. Vetenskap mot

I avsnitten, som samlar forskare och experter, presenteras övertygelser och åsikter med hjälp av vetenskap. 

Science Vs. granskar dagens mest populära teorier. Podcasts som leds av Wendy Zuckerman, en ivrig skribent av vetenskap, förvärvades från ABC av Gimlet Media 2015, vilket gör den till en av de bästa podcasts om vetenskap som finns tillgängliga.

Vissa avsnitt har ägnats åt att avliva myter och falsk information om t.ex. coronaviruset.

Rekommenderade avsnitt: Omicron: Behöver du flippa ur?, Forntida utomjordingar: Vem byggde egentligen pyramiderna?

6. Invisibilia

De allra flesta podcasts om vetenskap fokuserar på specifika ämnen som fysisk eller biologisk vetenskap, men NPR:s Invisibilia fokuserar på icke-linjära ämnen som tankar, känslor, uppfattningar och tro. 

Programledarna Alix Spiegel och Hanna Rosin utforskar dessa ämnen ur ett vetenskapligt perspektiv och ger tillsammans med expertgäster insikter i sådana svårfångade ämnen. Ett antal avsnitt ger en djupgående titt på incidenter eller berättelser som är förknippade med ämnet.

Rekommenderade avsnitt: Terapi med vänner, En vänlig spökhistoria

7. De nakna vetenskapsmännen

Är du intresserad av att lyssna på vetenskapliga intervjuer mellan forskare? Kolla in den här podcasten.

The Naked Scientists återupplivades av BBC 2003 efter att Dr Chris Smith, föreläsare vid Cambridge University och konsult inom virologi, producerat ett radioprogram som läkarstudent. 

Programmet sänds nu varje vecka av BBC 5 Live (titeln är ett joint venture med Australiens Dr. Karl Kruszelnicki) är en podcast som är värd att lyssna på.

I varje avsnitt intervjuas en ledande vetenskapsman eller forskare, och vi får lära oss mer om vetenskapliga genombrott. 

Rekommenderade avsnitt: Vetenskapen bakom att använda ansiktsmasker, Vetenskapen om teleskop

8. Natur

Nature, vars innehåll hämtas från International Journal of Science, är ett måste för alla som är intresserade av naturvetenskap. 

Programmet täcker ett brett spektrum av ämnen, från nyheter som till exempel Coronavirus-rapportering till detaljerade profiler och information som vanligtvis inte täcks. 

Många olika journalister och programledare deltar i programmet. Innehållet är alltid nytt och fascinerande. Enligt programbeskrivningen bjuder programmet på "de senaste vetenskapshistorierna".

Rekommenderade avsnitt: De senaste avsnitten

9. Ologier

Psykologi, geologi och biologi är alla -ologier. Alie Ward talar med experter inom många "ologier" och tar reda på hur de fungerar samt överraskande godbitar och spännande upptäckter även inom de mest osannolika områden. 

Gör dig redo att lära dig mer om ämnen som du kanske inte har hört talas om tidigare. Detta är sant! Från den mest bisarra vetenskapen kommer den mest fördelaktiga vetenskapen!

Rekommenderade avsnitt: Tiktokologi (THE TIKTOK APP) med Hank Green, Eudemonologi (lycklighet) med dr Laurie Santos

9. Houston Vi Har En Podcast

Det finns inget annat sätt att komma närmare NASA Johnson Space Center än denna officiella podcast. Har du någonsin velat bli astronaut?

Oavsett om du var barn eller vuxen. Om du gillar ämnen som tillverkning av rymddräkter, träning inför rymdfärder eller hur de lever i tyngdlöshet, då är det här något du inte får missa. 

Deras detaljerade täckning av dessa ämnen, i kombination med deras kvicka tillvägagångssätt, gör showen till en riktig njutning. Förutom Gary Jordan som värd medverkar ofta forskare från NASA i programmet och ger dig insiderinformation.

Rekommenderade avsnitt: Rymdkommunikation, Öga mot jord

Vi hoppas att du gillade våra förslag och hade lika roligt som vi när vi lyssnade på alla dessa fantastiska podcasts om vetenskap. Och om du vill hålla dig uppdaterad om vetenskapstrender kommer här ytterligare ett förslag på läsning: 16 trender för infografik och visuell design.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar