Искате да сте в крак с науката, но четенето на статии не ви удовлетворява? Омръзнало ли ви е от учебниците по природни науки?

През последните няколко години подкастовете стават все по-популярни за предаване на новини и информация от цял свят.

Възможно е да слушате подкастове за наука, които отговарят на вашите интереси, включително такива, които обхващат вселената, природните науки, медицинските новини или дори проблемите на околната среда.

Разнообразието от предавания се простира от тематични програми до забавни и леки научни предавания.

По-долу са представени най-добрите подкастове за наука, с които да започнете. Независимо дали се интересувате от космоса или от анатомията на тялото, тук ще намерите всичко.

1. RadioLab

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

В RadioLab Джад Абумрад и Робърт Крулуич изследват науката, която стои зад най-големите мистерии, и повеждат публиката на загадъчно пътешествие през пространството и времето.

Този подкаст е отличен с наградата "Пийбоди" и с наградата на Националната академия за комуникации. Джад е получил стипендия MacArthur Genius Grant за постоянните си усилия да предоставя интригуващо съдържание на аудиторията.

Препоръчителни епизоди: Мечти, Flop Off, Най-лошото. Година. някога

2. Неща, които ще ви потрябват

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Темите на това предаване с водещи Робърт Ламб и Джо Маккормик са изследването на неизвестните и чудесата на науката.

Докато в предаването се обсъжда по една странна тема на епизод в цялата ѝ чудатост, в Stuff to Blow Your Mind се отделя време за обсъждане на аномалиите, за които сме били любопитни.  

Препоръчителни епизоди: Как работи слънцето, Как ще работи тераформирането

3. 60-секундна наука

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Ако нямате достатъчно време или търпение, можете да използвате "60 секунди наука" за бърза научна работа. С "хапки" от популярното научно списание Scientific American това е един от подкастовете за наука, който предлага поглед отвътре към най-новите научни открития.

Препоръчителни епизоди: Най-скорошно научно откритие епизод

4. Гастроподи

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Трябва да разгледате Gastropod, ако сте очаровани от храната или ако се чудите за храната си. Синтия Грабер и Никола Туили са динамични водещи, които във всеки епизод обясняват науката и историята на различни храни.

Проучване на начина, по който храната се отглежда, възпитава и преработва, за да стане това, което ядем. Голяма част от епизодите включват пътувания на терен, които често са последвани от интервюта с експерти.

Препоръчителни епизоди: Пържени картофи, Трик или лечение, Печен

5. Науката срещу

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Епизодите, в които участват учени и експерти, представят убеждения и мнения през призмата на науката. 

Science Vs. разглежда най-популярните теории на деня. Подкастовете, водени от Уенди Цукерман, запален писател на научна тематика, са придобити от ABC от Gimlet Media през 2015 г., което ги превръща в един от най-добрите налични подкастове за наука.

Някои епизоди са посветени на развенчаването на митове и невярна информация за коронавируса, например.

Препоръчителни епизоди: Omicron: Имате ли нужда да се изплашите?, Древните извънземни: кой наистина е построил пирамидите?

6. Invisibilia

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

По-голямата част от подкастовете за наука се фокусират върху конкретни теми като физични или биологични науки, но Invisibilia на NPR се фокусира върху нелинейни теми като мисли, чувства, възприятия и вяра. 

В изследването на тези теми от гледна точка на науката, водещите Аликс Шпигел и Хана Розин заедно с гостите експерти дават представа за тези неуловими теми. В редица епизоди се прави задълбочен преглед на случки или истории, свързани с темата.

Препоръчителни епизоди: Терапия с приятели, История за приятелски настроени духове

7. Голите учени

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Искате да слушате научни интервюта между учени? Вижте този подкаст.

The Naked Scientists е възобновено от BBC през 2003 г., след като д-р Крис Смит, преподавател в университета в Кеймбридж и консултант по вирусология, създава радиопрограма като студент по медицина. 

Сега програмата се излъчва всяка седмица от BBC 5 Live (заглавието е съвместно с австралийския д-р Карл Крушелницки) е подкаст, който си струва да се слуша.

По време на всеки епизод се интервюира водещ учен или изследовател и научаваме повече за научните открития. 

Препоръчителни епизоди: Науката за носенето на маски за лице, Науката за телескопите

8. Природа

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Nature, чието съдържание се черпи от International Journal of Science, е задължителна за сериозните почитатели на природните науки. 

Предаването обхваща широк спектър от теми - от новини, като например докладване за коронавирус, до подробни профили и информация, която обикновено не се отразява. 

В предаването участват много различни журналисти и водещи. Съдържанието е винаги свежо и увлекателно. Според описанието на предаването то предлага "най-новите научни истории".

Препоръчителни епизоди: Най-нови епизоди

9. Ologies

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Психологията, геологията и биологията са на -ология. Али Уорд разговаря с експерти от много "ологии", за да разбере как работят те, както и за изненадващи подробности и интригуващи открития дори в най-невероятните области. 

Пригответе се да научите за теми, за които може би не сте чували преди това. Това е вярно! От най-странната наука произлиза най-полезната наука!

Препоръчителни епизоди: Тиктокология (Приложението TIKTOK) с Ханк Грийн, Еудемонология (ЩАСТИЕ) с д-р Лори Сантос

9. Хюстън Имаме подкаст

Топ 10 най-добри подкаста за наука, които трябва да слушате през 2022 г.

Няма друг начин да се доближите до Космическия център Джонсън на НАСА, освен този официален подкаст. Искали ли сте някога да станете астронавт?

Независимо дали сте били дете или възрастен. Ако се интересувате от теми като изработването на космически костюми, обучението за космически полет или как живеят в условията на нулева гравитация, то това е нещо, което не можете да пропуснете. 

Подробното им разглеждане на тези теми, съчетано с остроумните им подходи, прави предаването истинско удоволствие. Освен Гари Джордан като водещ, в предаването често участват учени от НАСА, които ви дават вътрешна информация.

Препоръчителни епизоди: Космически комуникации, Око към Земята

Надяваме се предложенията ни да са ви харесали и да сте се забавлявали толкова, колкото и ние, слушайки всички тези невероятни подкастове за наука. А ако искате да сте в течение на тенденциите в науката, ето едно допълнително предложение за четене: 16 тенденции в инфографиките и визуалния дизайн.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони