Θέλετε να ενημερώνεστε για την επιστήμη, αλλά η ανάγνωση άρθρων δεν σας ικανοποιεί; Έχετε βαρεθεί να παρακολουθείτε μαθήματα επιστήμης από τα σχολικά εγχειρίδια;

Τα τελευταία χρόνια, τα podcast έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή για την παροχή ειδήσεων και πληροφοριών από όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να ακούσετε podcasts για την επιστήμη που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτουν το σύμπαν, τη φυσική επιστήμη, τα ιατρικά νέα ή ακόμη και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η ποικιλία των εκπομπών εκτείνεται από ειδικά προγράμματα για συγκεκριμένο θέμα έως αστείες και ανάλαφρες επιστημονικές εκπομπές.

Ακολουθούν τα κορυφαία podcasts για την επιστήμη για να ξεκινήσετε. Είτε σας ενδιαφέρει το διάστημα είτε η ανατομία του σώματος, θα τα βρείτε όλα εδώ.

1. RadioLab

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Στο RadioLab, ο Jad Abumrad και ο Robert Krulwich διερευνούν την επιστήμη πίσω από τα μεγαλύτερα μυστήρια, ταξιδεύοντας το κοινό σε ένα αινιγματικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Αυτό το podcast έχει τιμηθεί με το βραβείο Peabody και το βραβείο επικοινωνίας των Εθνικών Ακαδημιών. Ο Jad έλαβε το MacArthur Genius Grant για τις συνεχείς προσπάθειές του να παρέχει ενδιαφέρον περιεχόμενο στο κοινό.

Συνιστώμενα επεισόδια: Όνειρα, Flop Off, Χειρότερα. Έτος. Ever

2. Πράγματα που θα σας ξετρελάνουν

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Η εξερεύνηση των αγνώστων και των θαυμάτων της επιστήμης είναι το θέμα αυτής της εκπομπής με οικοδεσπότες τους Robert Lamb και Joe McCormick.

Ενώ η εκπομπή συζητά ένα παράξενο θέμα ανά επεισόδιο σε όλη του την παραδοξότητα, το Stuff to Blow Your Mind αφιερώνει χρόνο για να συζητήσει τις ανωμαλίες για τις οποίες είμαστε περίεργοι.  

Συνιστώμενα επεισόδια: Πώς λειτουργεί ο ήλιος, Πώς θα λειτουργήσει η γεωδιαμόρφωση

3. Επιστήμη 60 δευτερολέπτων

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Επιστήμη των 60 δευτερολέπτων για μια γρήγορη επιστημονική λύση αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ή υπομονή. Με "μπουκιές" από το δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό Scientific American, αυτό είναι ένα από τα podcast για την sciente που προσφέρει μια εσωτερική ματιά στις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Συνιστώμενα επεισόδια: Το πιο πρόσφατο επεισόδιο επιστημονικής ανακάλυψης

4. Γαστερόποδα

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το Gastropod αν σας γοητεύει το φαγητό ή αν αναρωτιέστε για το φαγητό σας. Η Cynthia Graber και η Nicola Twilley είναι δυναμικές οικοδέσποινες που εξηγούν την επιστήμη και την ιστορία των διαφόρων τροφίμων σε κάθε επεισόδιο.

Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα καλλιεργούνται, εκτρέφονται και επεξεργάζονται για να γίνουν αυτό που τρώμε. Πολλά από τα επεισόδιά του περιλαμβάνουν εκδρομές στο πεδίο, οι οποίες συχνά ακολουθούνται από συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων.

Συνιστώμενα επεισόδια: Πατάτες τηγανιτές, Φάρσα ή θεραπεία, Ψημένο

5. Επιστήμη Vs

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Συγκεντρώνοντας επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, τα επεισόδια παρουσιάζουν πεποιθήσεις και απόψεις μέσα από το πρίσμα της επιστήμης. 

Το Science Vs. εξετάζει τις πιο δημοφιλείς θεωρίες της εποχής. Το podcast που φιλοξενεί η Wendy Zuckerman, μια φανατική συγγραφέας επιστημονικών άρθρων, αποκτήθηκε από την ABC από την Gimlet Media το 2015, καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία podcast για την επιστήμη που είναι διαθέσιμα.

Ορισμένα επεισόδια ήταν αφιερωμένα στη διάψευση μύθων και ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον κοροναϊό, για παράδειγμα.

Συνιστώμενα επεισόδια: Omicron: Χρειάζεται να φρικάρεις;, Αρχαίοι εξωγήινοι: Ποιος έχτισε πραγματικά τις Πυραμίδες;

6. Invisibilia

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Η συντριπτική πλειονότητα των podcasts για την επιστήμη εστιάζει σε συγκεκριμένα θέματα όπως η φυσική ή η βιολογική επιστήμη, αλλά το Invisibilia του NPR εστιάζει σε μη γραμμικά θέματα όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αντιλήψεις και η πίστη. 

Στην εξερεύνηση αυτών των θεμάτων από την επιστημονική σκοπιά, οι συμπαρουσιάστριες Alix Spiegel και Hanna Rosin παρέχουν πληροφορίες για αυτά τα δυσνόητα θέματα μαζί με ειδικούς καλεσμένους. Ορισμένα επεισόδια δίνουν μια εις βάθος ματιά σε περιστατικά ή ιστορίες που σχετίζονται με το θέμα.

Συνιστώμενα επεισόδια: Θεραπεία με φίλους, Μια φιλική ιστορία φαντασμάτων

7. Οι γυμνοί επιστήμονες

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Ενδιαφέρεστε να ακούσετε επιστημονικές συνεντεύξεις μεταξύ επιστημόνων; Ελέγξτε αυτό το podcast.

Οι Γυμνοί Επιστήμονες αναβίωσαν από το BBC το 2003, αφού ο Δρ Chris Smith, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Cambridge και σύμβουλος ιολόγος, παρήγαγε μια ραδιοφωνική εκπομπή ως φοιτητής ιατρικής. 

Το πρόγραμμα μεταδίδεται πλέον εβδομαδιαία από το BBC 5 Live (ο τίτλος είναι μια κοινοπραξία με τον Δρ Karl Kruszelnicki από την Αυστραλία) είναι ένα podcast που αξίζει να ακούσετε.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας κορυφαίος επιστήμονας ή ερευνητής παίρνει συνέντευξη και μαθαίνουμε περισσότερα για τις επιστημονικές ανακαλύψεις. 

Συνιστώμενα επεισόδια: Η επιστήμη πίσω από τις μάσκες προσώπου, Η επιστήμη των τηλεσκοπίων

8. Φύση

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Το Nature, το περιεχόμενο του οποίου αντλείται από το International Journal of Science, είναι απαραίτητο για τους σοβαρούς λάτρεις της επιστήμης της φύσης. 

Η εκπομπή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από ειδησεογραφικά θέματα όπως, ας πούμε, η αναφορά του κοροναϊού, μέχρι λεπτομερή προφίλ και πληροφορίες που συνήθως δεν καλύπτονται. 

Στην εκπομπή συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές. Το περιεχόμενο είναι πάντα φρέσκο και συναρπαστικό. Σύμφωνα με την περιγραφή της εκπομπής, η εκπομπή προσφέρει "τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ιστορίες".

Συνιστώμενα επεισόδια: Τα πιο πρόσφατα επεισόδια

9. Ologies

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Η ψυχολογία, η γεωλογία και η βιολογία είναι όλες -λογίες. Η Alie Ward μιλάει με ειδικούς σε πολλές "ολογίες", ανακαλύπτοντας τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και εκπληκτικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις ακόμη και στους πιο απίθανους τομείς. 

Ετοιμαστείτε να μάθετε για θέματα για τα οποία μπορεί να μην είχατε ακούσει πριν από αυτό. Αυτό είναι αλήθεια! Από την πιο παράξενη επιστήμη προκύπτει η πιο ωφέλιμη επιστήμη!

Συνιστώμενα επεισόδια: Tiktokology (THE TIKTOK APP) με τον Hank Green, Ευδαιμονολογία (ΕΥΤΥΧΙΑ) με την Dr. Laurie Santos

9. Χιούστον Έχουμε ένα podcast

Τοπ 10 καλύτερα podcasts για την επιστήμη που πρέπει να ακούσετε το 2022

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έρθετε πιο κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA από αυτό το επίσημο podcast. Θέλατε ποτέ να γίνετε αστροναύτης;

Είτε ήσασταν παιδί είτε ενήλικας. Αν σας αρέσουν θέματα όπως η κατασκευή διαστημικών στολών, η εκπαίδευση για διαστημική πτήση ή το πώς ζουν σε μηδενική βαρύτητα, τότε αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. 

Η λεπτομερής κάλυψη αυτών των θεμάτων, σε συνδυασμό με τις πνευματώδεις προσεγγίσεις τους, καθιστούν την εκπομπή μια πραγματική απόλαυση. Εκτός από τον Γκάρι Τζόρνταν ως οικοδεσπότη, στην εκπομπή εμφανίζονται συχνά επιστήμονες της NASA, δίνοντάς σας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Συνιστώμενα επεισόδια: Διαστημικές επικοινωνίες, Μάτι στη Γη

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις μας και να διασκεδάσετε όσο εμείς ακούγοντας όλα αυτά τα απίστευτα podcast για την επιστήμη. Και αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις τάσεις της επιστήμης, ορίστε μια επιπλέον πρόταση ανάγνωσης: 16 Τάσεις γραφημάτων και οπτικού σχεδιασμού.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα