Želite biti na tekočem z znanostjo, vendar vas branje člankov ne zadovoljuje? Ste naveličani učbeniških naravoslovnih tečajev?

V zadnjih nekaj letih so podcasti postali vse bolj priljubljeni za posredovanje novic in informacij z vsega sveta.

Poslušate lahko podcaste o znanosti, ki ustrezajo vašim interesom, vključno s tistimi, ki obravnavajo vesolje, naravoslovje, medicinske novice ali celo okoljska vprašanja.

Raznolikost oddaj sega od tematskih oddaj do zabavnih in lahkotnih znanstvenih oddaj.

V nadaljevanju so predstavljeni najboljši podcasti o znanosti, ki vam bodo pomagali začeti. Ne glede na to, ali vas zanima vesolje ali anatomija telesa, tukaj boste našli vse.

1. RadioLab

V oddaji RadioLab Jad Abumrad in Robert Krulwich raziskujeta znanost, ki se skriva za največjimi skrivnostmi, in gledalce popeljeta na skrivnostno potovanje skozi prostor in čas.

Ta podkast je prejel nagrado Peabody in nagrado National Academies Communication Award. Jad je prejel štipendijo MacArthur Genius Grant za svoja nenehna prizadevanja, da bi občinstvu ponudil zanimivo vsebino.

Priporočene epizode: Sanje, Flop Off, Najslabše. Leto. ever

2. Stvari, ki vam bodo razburile misli

V oddaji z Robertom Lambom in Joejem McCormickom kot gostiteljema raziskujemo neznano in čudesa znanosti.

Medtem ko oddaja na epizodo obravnava eno čudno temo v vsej njeni nenavadnosti, si v oddaji Stuff to Blow Your Mind vzame čas za razpravo o anomalijah, ki so nas zanimale.  

Priporočene epizode: Kako deluje sonce, Kako bo delovalo teraformiranje

3. 60-sekundna znanost

Če nimate dovolj časa ali potrpljenja, lahko uporabite 60-sekundno znanost za hitre znanstvene rešitve. To je eden od podcastov o znanosti, ki ponuja vpogled v najnovejša znanstvena odkritja in vključuje "koščke" iz priljubljene znanstvene revije Scientific American.

Priporočene epizode: Najnovejše znanstveno odkritje

4. Gastropod

Če vas navdušuje hrana ali če se sprašujete o svoji hrani, si morate ogledati Gastropod. Cynthia Graber in Nicola Twilley sta dinamični voditeljici, ki v vsaki epizodi razlagata znanost in zgodovino različnih živil.

Raziskovanje načina pridelave, vzgoje in predelave hrane, da postane to, kar jemo. Veliko epizod vključuje izlete na teren, ki jim pogosto sledijo pogovori s strokovnjaki.

Priporočene epizode: Ocvrt krompirček, Trik ali zdravljenje, Pečen

5. Znanost proti

V epizodah sodelujejo znanstveniki in strokovnjaki, ki prepričanja in mnenja predstavijo skozi prizmo znanosti. 

Znanost proti znanosti raziskuje najbolj priljubljene teorije današnjega časa. Poddaje, ki jih vodi Wendy Zuckerman, navdušena pisateljica o znanosti, je leta 2015 od ABC prevzela družba Gimlet Media, s čimer je postala ena najboljših poddaj o znanosti, ki so na voljo.

Nekatere epizode so bile namenjene razbijanju mitov in napačnih informacij o koronavirusu, na primer.

Priporočene epizode: Omicron: Ali se morate prestrašiti?, Starodavni nezemljani: Kdo je v resnici zgradil piramide?

6. Invisibilia

Velika večina podkastov o znanosti se osredotoča na specifične teme, kot sta fizikalna ali biološka znanost, NPR-jeva Invisibilia pa se osredotoča na nelinearne teme, kot so misli, občutki, zaznave in vera. 

Voditeljici Alix Spiegel in Hanna Rosin skupaj s strokovnimi gosti raziskujeta te teme z znanstvenega vidika. V številnih epizodah si poglobljeno ogledata dogodke ali zgodbe, povezane s to temo.

Priporočene epizode: Terapija s prijatelji, Prijazna zgodba o duhovih

7. Goli znanstveniki

Želite poslušati znanstvene intervjuje med znanstveniki? Oglejte si ta podkast.

BBC je oddajo The Naked Scientists obudil leta 2003, potem ko je Dr. Chris Smith, predavatelj na Univerzi v Cambridgeu in svetovalec za virologijo, kot študent medicine pripravil radijski program. 

Program, ki ga zdaj tedensko predvaja BBC 5 Live (naslov je skupno podjetje z avstralskim Dr. Karlom Kruszelnickim), je podcast, ki ga je vredno poslušati.

V vsaki epizodi je intervjuvan vodilni znanstvenik ali raziskovalec, s katerim se seznanimo z znanstvenimi dosežki. 

Priporočene epizode: Znanost o nošenju mask za obraz, Znanost o teleskopih

8. Narava

Nature, katerega vsebina je povzeta po mednarodni reviji International Journal of Science, je obvezno poslušanje za resne ljubitelje naravoslovja. 

V oddaji so obravnavane številne teme, od novic, kot je na primer poročanje o koronavirusu, do podrobnih profilov in informacij, ki jih običajno ne pokrivajo. 

V oddaji sodelujejo številni novinarji in voditelji. Vsebina je vedno sveža in zanimiva. V opisu oddaje je navedeno, da oddaja ponuja "najnovejše znanstvene zgodbe".

Priporočene epizode: Najnovejše epizode

9. Ologije

Psihologija, geologija in biologija so -ologije. Alie Ward se pogovarja s strokovnjaki s številnih "ologij" in ugotavlja, kako delujejo, ter odkriva presenetljive zanimivosti in zanimiva odkritja tudi na najbolj neverjetnih področjih. 

Pripravite se na spoznavanje tem, za katere morda še niste slišali. To je res! Iz najbolj bizarne znanosti prihaja najbolj koristna znanost!

Priporočene epizode: Tiktokologija (aplikacija TIKTOK) s Hankom Greenom, Eudemonologija (SREČA) z Dr. Laurie Santos

9. Houston Imamo podcast

Vesoljski center NASA Johnson Space Center lahko spoznate le s tem uradnim podcastom. Ste si kdaj želeli postati astronavt?

Ne glede na to, ali ste bili otrok ali odrasla oseba. Če vas zanimajo teme, kot so izdelava vesoljskih skafandrov, usposabljanje za vesoljske polete ali kako živijo v breztežnostnem položaju, potem tega ne smete zamuditi. 

Zaradi njunega podrobnega obravnavanja teh tem in duhovitih pristopov je oddaja prava poslastica. Poleg Garyja Jordana kot voditelja so v oddaji pogosto prisotni tudi znanstveniki NASA, ki vam posredujejo notranje informacije.

Priporočene epizode: Vesoljske komunikacije, Oko na Zemljo

Upamo, da ste uživali v naših predlogih in se tako zabavali, kot smo se mi ob poslušanju vseh teh neverjetnih podcastov o znanosti. In če želite biti na tekočem s trendi v znanosti, vam ponujamo še dodaten predlog za branje: 16 trendov infografike in vizualnega oblikovanja.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge