Haluatko pysyä ajan tasalla tieteestä, mutta artikkelien lukeminen ei vain tyydytä sinua? Oletko kyllästynyt oppikirjojen tiedekursseihin?

Viime vuosina podcastit ovat kasvattaneet suosiotaan uutisten ja tietojen välittämisessä eri puolilta maailmaa.

Voit kuunnella kiinnostuksen kohteisiisi sopivia tiedepodcasteja, mukaan lukien maailmankaikkeutta ja luonnontieteitä käsitteleviä podcasteja, lääketieteellinen uutiset tai jopa ympäristökysymykset.

Ohjelmien kirjo ulottuu aihekohtaisista ohjelmista aina hauska ja kevyitä tiedeohjelmia.

Alla on lueteltu tieteestä kertovia podcasteja, joiden avulla pääset alkuun. Olitpa kiinnostunut avaruudesta tai anatomia kehosta, löydät sen kaiken täältä.

1. RadioLab

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

RadioLabissa Jad Abumrad ja Robert Krulwich tutkivat suurimpien mysteerien taustalla olevaa tiedettä ja vievät kuulijat arvoitukselliselle matkalle avaruuden ja ajan halki.

Tämä podcast on palkittu Peabody-palkinnolla. Palkinto ja kansalliset akatemiat Viestintä Palkinto. Jad sai MacArthur Genius Grant -apurahan jatkuvasta pyrkimyksestään tarjota yleisölle kiehtovaa sisältöä.

Suositellut jaksot: Unelmat, Flop Off, Pahin. Vuosi. Ever

2. Juttuja, jotka räjäyttävät mielesi

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Robert Lambin ja Joe McCormickin isännöimässä ohjelmassa tutkitaan tieteen tuntemattomuuksia ja ihmeitä.

Vaikka ohjelmassa käsitellään yhtä outoa aihetta jaksoa kohden kaikessa outoudessaan, Stuff to Blow Your Mind -ohjelmassa on aikaa keskustella niistä poikkeavuuksista, joista olemme olleet uteliaita.  

Suositellut jaksot: Miten aurinko toimii, Miten terraforming toimii

3. 60 sekunnin tiede

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Voit käyttää 60-Second Science -toimintoa, jos sinulla ei ole tarpeeksi aikaa tai kärsivällisyyttä. Sisältää "paloja" suositusta tiedelehdestä. Tieteellinen Amerikkalainen, tämä on yksi niistä podcasteista scienteistä, jotka tarjoavat sisäpiirin katsauksen uusimpiin tieteellisiin löytöihin.

Suositellut jaksot: Viimeisin tieteellinen löytöjakso

4. Gastropodi

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Kannattaa tutustua Gastropodiin, jos ruoka kiehtoo sinua tai jos mietit ruokaa. Cynthia Graber ja Nicola Twilley ovat dynaamisia juontajia, jotka selittävät jokaisessa jaksossa eri ruokien tiedettä ja historiaa.

Tutkitaan tapaa, jolla ruokaa kasvatetaan, kasvatetaan ja jalostetaan, jotta siitä tulisi sitä, mitä syömme. Moniin jaksoihin sisältyy kenttäretkiä, joita seuraa usein asiantuntijahaastattelu.

Suositellut jaksot: Ranskalaiset, Karkki tai karkki, Paistettu

5. Tiede Vs.

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Jaksot, joissa tiedemiehet ja asiantuntijat kohtaavat, esittelevät uskomuksia ja mielipiteitä tieteen näkökulmasta. 

Science Vs. tutkii suosituimpia teoriat päivän. Gimlet Media osti innokkaan tiedekirjoittajan Wendy Zuckermanin isännöimät podcastit ABC:ltä vuonna 2015, mikä tekee niistä yhden parhaista saatavilla olevista tiedettä käsittelevistä podcasteista.

Jotkin jaksot on omistettu myyttien ja väärien tietojen kumoamiselle esimerkiksi koronaviruksesta.

Suositellut jaksot: Omicron: Pitääkö sinun säikähtää?, Muinaiset muukalaiset: Kuka todella rakensi pyramidit?

6. Invisibilia

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Valtaosa tieteestä kertovista podcasteista keskittyy tiettyihin aiheisiin, kuten fysikaalisiin tai biologisiin tieteisiin, mutta NPR:n Invisibilia keskittyy epälineaarisiin aiheisiin, kuten ajatuksiin, tunteisiin, käsityksiin ja uskoon. 

Juontajat Alix Spiegel ja Hanna Rosin tutkivat näitä aiheita tieteen näkökulmasta ja tarjoavat yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa näkemyksiä näistä vaikeasti lähestyttävistä aiheista. Useissa jaksoissa tarkastellaan syvällisesti aiheeseen liittyviä tapahtumia tai tarinoita.

Suositellut jaksot: Terapia ystävien kanssa, Ystävällinen kummitustarina

7. Alastomat tiedemiehet

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Haluatko kuunnella tieteellisiä haastatteluja tutkijoiden välillä? Tutustu tähän podcastiin.

BBC elvytti The Naked Scientists -ohjelman vuonna 2003 sen jälkeen, kun Cambridgen yliopiston lehtori ja virologian konsultti Chris Smith tuotti radio-ohjelman lääketieteen opiskelijana. 

Ohjelma lähetetään nyt viikoittain BBC 5 Livessä (BBC 5 Live). otsikko on yhteisyritys australialaisen tohtori Karl Kruszelnickin kanssa) on kuuntelemisen arvoinen podcast.

Jokaisen jakson aikana johtava tiedemies tai tutkijaa haastatellaan, ja saamme tietää lisää tieteellisistä läpimurroista. 

Suositellut jaksot: Kasvonaamioiden käytön taustalla oleva tiede, Kaukoputkien tiede

8. Luonto

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Luonto, jonka sisältö on peräisin International Journal of Science -lehdestä, on pakollinen kuunneltava vakavasti otettaville luonnontieteiden ystäville. 

Ohjelmassa käsitellään monenlaisia aiheita, uutisaiheista, kuten esimerkiksi Coronavirusraportoinnista, yksityiskohtaisiin profiileihin ja tietoihin, joita ei yleensä käsitellä. 

Ohjelmaan osallistuu monia eri toimittajia ja juontajia. Sisältö on aina tuoretta ja kiehtovaa. Ohjelman kuvauksen mukaan ohjelma tarjoaa "uusimmat tiedejutut".

Suositellut jaksot: Viimeisimmät jaksot

9. Ologies

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Psykologia, geologia ja biologia ovat kaikki -ologioita. Alie Ward puhuu asiantuntijoiden kanssa monista eri "ologioista" ja selvittää, miten ne toimivat, sekä kertoo yllättäviä yksityiskohtia ja kiehtovia löytöjä jopa kaikkein epätodennäköisimmiltä aloilta. 

Valmistaudu oppimaan aiheista, joista et ehkä ole kuullut ennen tätä. Tämä on totta! Kaikkein oudoimmasta tieteestä tulee kaikkein hyödyllisin tiede!

Suositellut jaksot: Tiktokologia (THE TIKTOK APP) Hank Greenin kanssa, Eudemonologia (HYVINVOINTI) tohtori Laurie Santosin kanssa

9. Houston Meillä on podcast

Top 10 parasta tiedepodcastia, joita kannattaa kuunnella vuonna 2022

Ei ole muuta tapaa päästä lähemmäksi NASA Johnson Space Centeriä kuin tämä virallinen podcast. Oletko koskaan halunnut astronautiksi?

Olitpa lapsi tai aikuinen. Jos olet kiinnostunut aiheista, kuten avaruuspukujen valmistamisesta, avaruuslentokoulutuksesta tai siitä, miten he elävät painottomuudessa, tätä et voi jättää väliin. 

Heidän yksityiskohtainen kattavuutensa näistä aiheista yhdistettynä heidän nokkelaan lähestymistapaansa tekee ohjelmasta todellisen herkun. Juontajana toimivan Gary Jordanin lisäksi NASAn tutkijat ovat usein mukana ohjelmassa, ja he antavat sinulle sisäpiirin tietoa.

Suositellut jaksot: Avaruusviestintä, Eye to the Earth

Toivottavasti nautit ehdotuksistamme ja sinulla on yhtä hauskaa kuin meillä oli kuunnella kaikkia näitä uskomattomia tiedepodcasteja. Ja jos haluat pysyä ajan tasalla tieteen trendeistä, tässä on vielä yksi lukuvinkki: 16 Infografiikan ja visuaalisen suunnittelun trendit.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit