Har du lyst til å følge med på vitenskapen, men er du ikke fornøyd med å lese artikler? Er du lei av å lese lærebøker i naturfag?

De siste årene har podcaster blitt stadig mer populære for å formidle nyheter og informasjon fra hele verden.

Det er mulig å lytte til podcaster om vitenskap som passer dine interesser, inkludert de som dekker universet, naturvitenskap, medisinske nyheter eller til og med miljøspørsmål.

Utvalget av programmer strekker seg fra temaspesifikke programmer til morsomme og lette vitenskapsprogrammer.

Nedenfor finner du de beste podkastene om vitenskap for å komme i gang. Enten du er interessert i verdensrommet eller kroppens anatomi, finner du alt her.

1. RadioLab

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

I RadioLab undersøker Jad Abumrad og Robert Krulwich vitenskapen bak de største mysteriene og tar publikum med på en gåtefull reise gjennom tid og rom.

Denne podcasten har blitt tildelt Peabody Award og National Academies Communication Award. Jad har mottatt et MacArthur Genius-stipend for sin kontinuerlige innsats for å levere spennende innhold til publikum.

Anbefalte episoder: Drømmer, Flop Off, Dårligste. år. noensinne

2. Ting som vil forbløffe deg

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Utforsking av det ukjente og vitenskapens undere er temaene i dette programmet med Robert Lamb og Joe McCormick som programledere.

Mens programmet tar for seg ett bisart tema per episode, tar Stuff to Blow Your Mind seg tid til å diskutere de anomaliene vi har vært nysgjerrige på.  

Anbefalte episoder: Slik fungerer solen, Hvordan terraforming vil fungere

3. 60 sekunders vitenskap

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Du kan bruke 60-Second Science som en rask vitenskapsfiks hvis du ikke har nok tid eller tålmodighet. Med "biter" fra det populære vitenskapsmagasinet Scientific American er dette en av podkastene om vitenskap som gir et innblikk i de nyeste vitenskapelige oppdagelsene.

Anbefalte episoder: Siste episode av en vitenskapelig oppdagelse

4. Gastropod

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Du bør sjekke ut Gastropod hvis du er fascinert av mat, eller hvis du lurer på noe om maten din. Cynthia Graber og Nicola Twilley er dynamiske programledere som forklarer vitenskapen og historien til ulike matvarer i hver episode.

Undersøker hvordan mat dyrkes, oppdrettes og bearbeides for å bli til det vi spiser. Mange av episodene inneholder ekskursjoner, som ofte etterfølges av ekspertintervjuer.

Anbefalte episoder: Pommes frites, Knask eller knep, Bakt

5. Vitenskap mot

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Episodene samler forskere og eksperter og presenterer tro og meninger gjennom vitenskapens briller. 

Science Vs. tar for seg dagens mest populære teorier. Podcasten, som ledes av Wendy Zuckerman, en ivrig vitenskapsskribent, ble kjøpt opp fra ABC av Gimlet Media i 2015, noe som gjør den til en av de mest populære podcastene om vitenskap.

Noen episoder har vært viet til å avlive myter og falsk informasjon om for eksempel koronaviruset.

Anbefalte episoder: Omicron: Trenger du å flippe ut?, Antikke romvesener: Hvem bygde egentlig pyramidene?

6. Usynlighet

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

De aller fleste podcaster om vitenskap fokuserer på spesifikke emner som fysisk eller biologisk vitenskap, men NPRs Invisibilia fokuserer på ikke-lineære emner som tanker, følelser, oppfatninger og tro. 

I sin utforskning av disse temaene fra et vitenskapelig perspektiv gir programlederne Alix Spiegel og Hanna Rosin sammen med ekspertgjester innsikt i slike vanskelig tilgjengelige emner. En rekke episoder går i dybden på hendelser eller historier knyttet til temaet.

Anbefalte episoder: Terapi med venner, En vennlig spøkelseshistorie

7. De nakne forskerne

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Er du interessert i å lytte til vitenskapelige intervjuer mellom forskere? Ta en titt på denne podcasten.

The Naked Scientists ble gjenopplivet av BBC i 2003 etter at Chris Smith, foreleser ved Cambridge University og overlege i virologi, produserte et radioprogram som medisinstudent. 

Programmet sendes nå ukentlig av BBC 5 Live (tittelen er et samarbeid med australske Dr. Karl Kruszelnicki) og er en podkast det er verdt å lytte til.

I hver episode blir en ledende vitenskapsmann eller forsker intervjuet, og vi får vite mer om vitenskapelige gjennombrudd. 

Anbefalte episoder: Vitenskapen bak bruk av ansiktsmasker, Vitenskapen om teleskoper

8. Natur

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Nature, hvis innhold er hentet fra International Journal of Science, er et must for seriøse naturvitenskapsentusiaster. 

Programmet dekker et bredt spekter av emner, fra nyheter som for eksempel koronavirusrapportering, til detaljerte profiler og informasjon som vanligvis ikke dekkes. 

Mange ulike journalister og programledere deltar i programmet. Innholdet er alltid friskt og fascinerende. Ifølge programbeskrivelsen byr programmet på "de nyeste vitenskapshistoriene".

Anbefalte episoder: De siste episodene

9. Ologier

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Psykologi, geologi og biologi er alle -ologier. Alie Ward snakker med eksperter på tvers av mange "ologier" og finner ut hvordan de fungerer, samt overraskende godbiter og spennende oppdagelser selv på de mest usannsynlige feltene. 

Gjør deg klar til å lære om emner du kanskje ikke har hørt om før. Dette er sant! Fra den mest bisarre vitenskapen kommer den mest nyttige vitenskapen!

Anbefalte episoder: Tiktokologi (THE TIKTOK APP) med Hank Green, Eudemonologi (LYKKE) med Dr. Laurie Santos

9. Houston Vi har en podcast

De 10 beste podcastene om vitenskap du bør lytte til i 2022.

Det finnes ingen annen måte å komme nærmere NASA Johnson Space Center på enn denne offisielle podcasten. Har du noen gang ønsket å bli astronaut?

Enten du er barn eller voksen. Hvis du er interessert i temaer som å lage romdrakter, trene til romferd eller hvordan de lever i nullgravitasjon, er dette noe du ikke må gå glipp av. 

Den detaljerte dekningen av disse temaene, kombinert med deres vittige innfallsvinkler, gjør programmet til en sann fornøyelse. I tillegg til Gary Jordan som programleder, er NASA-forskere ofte med i programmet og gir deg innsideinformasjon.

Anbefalte episoder: Romkommunikasjon, Øye mot jorden

Vi håper du likte forslagene våre og hadde det like gøy som vi hadde det da vi lyttet til alle de fantastiske podkastene om vitenskap. Og hvis du ønsker å holde deg oppdatert på vitenskapelige trender, har vi her et ekstra forslag til lesestoff: 16 trender innen infografikk og visuell design.

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler