Terwijl de wereld zich herstelt van de epidemie van covis, verspreidt zich een andere ziekte. De zeldzame maar dodelijke monkeypox wordt veroorzaakt door een virus dat apen en andere dieren aanvalt in beboste gebieden van het Afrikaanse continent, maar er zijn ook gevallen gedocumenteerd in andere delen van de wereld.

Momenteel vormen de apenpokken geen grote bedreiging voor de volksgezondheid. Toch hebben de gemeenschappen die het meest vatbaar zijn voor het virus behoefte aan nauwlettend toezicht en een beter bewustzijn. In dit artikel bekijken we wat monkeypox is en hoe we de symptomen ervan kunnen herkennen, en bevelen we stappen aan om het te voorkomen.

Wat zijn apenpokken precies?

Het apenpokkenvirus veroorzaakt apenpokken, een zeldzame maar niet dodelijke ziekte. Poxviridae of de familie van pokkenvirussen bevat het apenpokkenvirus. Monkeypox kan worden verspreid door nauw lichamelijk contact met een besmet dier of individu. Bij mensen verspreidt de ziekte zich meestal door huid-op-huidcontact met iemand die een monkeypokkenuitslag, zweren of korsten op de huid heeft.

Daarnaast kunnen monkeypokken worden overgedragen via ademhalingsdruppels, orale vloeistoffen en direct of intiem contact tussen mensen. Iemand kan ook monkeypox oplopen via kleding, beddengoed of andere oppervlakken die met het monkeypoxvirus zijn besmet.

De uitbraak van apenpokken

De eerste gedocumenteerde gevallen van apenpokken deden zich voor in 1958 in kolonies apen die werden gehouden als onderzoekssubjecten. Hoewel bekend als apenpokken, blijft de oorsprong van de ziekte onbekend.

Mogelijk kunnen dieren zoals Afrikaanse knaagdieren en apen het virus herbergen. Monkeypox werd voor het eerst gemeld bij mensen in 1970. Veel andere landen in Centraal- en West-Afrika hebben sindsdien gevallen van monkeypox gemeld. 

Het apenpokkenvirus. Centra voor ziektecontrole en preventie.

Virale infecties die ooit relatief geïsoleerd waren, verspreiden zich gemakkelijker in een steeds meer geglobaliseerde wereld. In de zomer van 2021 keerde een inwoner van de VS terug uit Nigeria met apenpokken. Daarna deden zich in 2022 uitbraken voor in Europa, de Verenigde Staten en Australië buiten Afrika.

Pokken en apenpokken - Hoe ze verwant zijn

Pokken en apenpokken behoren beide tot dezelfde virusfamilie. Tot de leden van het geslacht Orthopoxvirus behoren het variolavirus, dat pokken veroorzaakt, en het koepokkenvirus.

De symptomen van monkeypox lijken enigszins op die van pokken, maar zijn minder ernstig; en monkeypox leidt zelden tot de dood. Tot op heden zijn er geen sterfgevallen gemeld.

Toch kunnen apenpokken ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking en ontstekingen in de hersenen (encefalitis) en de ogen. Vergeet niet dat waterpokken en apenpokken totaal verschillende ziekten zijn.

Wat zijn de tekenen en symptomen van apenpokken?

Na de blootstelling kunnen enkele dagen of weken voorbijgaan voordat u symptomen krijgt. Griepachtige symptomen die met apenpokken gepaard kunnen gaan zijn:

 • Koorts hebben
 • Zich ongemakkelijk en koud voelen
 • Ik heb hoofdpijn.
 • Spierpijn
 • Zwakte
 • Knopen van het lymfestelsel gezwollen
 • Verstopte neus
 • Blaren op de huid

Vaak ontstaat binnen enkele dagen uitslag. De uitslag kan er uitzien als rode, platte bulten en kan pijnlijk zijn. Er ontstaan blaasjes en de blaasjes worden gevuld met pus. Het duurt twee tot vier weken voordat de blaasjes zijn dichtgegroeid en afvallen. Iemand kan ook laesies krijgen in de mond, vagina of anus.

Monkeypox treft niet iedereen op dezelfde manier. Het blijkt dat veel van de huidige gevallen niet het normale symptomenpatroon volgen. Weinig laesies, geen gezwollen lymfeklieren, en weinig koorts. Sommige mensen weten niet eens dat ze het hebben. De verspreiding van de infectie kan ook zonder symptomen plaatsvinden.

De verspreiding van de ziekte

Dieren en mensen met apenpokken kunnen de ziekte op u overdragen als zij met elkaar in contact komen. Virale overdracht vindt plaats wanneer de huid van een dier, bijvoorbeeld door schrammen of beten, wordt beschadigd, of wanneer bloed, vloeistoffen of laesies van een ziek dier in contact komen met het menselijk lichaam.

Monkeypox kan zich verspreiden, maar wordt zelden gezien. Het is mogelijk de zweren, korsten, ademhalingsdruppels of orale vloeistoffen van een besmette persoon aan te raken bij het knuffelen, kussen of seksueel contact. Intiem contact kan monkeypokken verspreiden, maar het is technisch gezien niet per se een soa. Het virus kan worden overgedragen via sperma of vaginaal vocht, maar onderzoekers zijn niet 100% zeker van het overdrachtsmechanisme. Een persoon of dier dat onlangs in contact is geweest met besmette materialen, zoals kleding of beddengoed, is ook vatbaar voor monkeypox.

Hoe de diagnose en behandeling van apenpokken

Wanneer uw arts de diagnose apenpokken stelt, neemt hij of zij een weefselmonster van een open wond/lesie. Daarna worden de monsters naar een laboratorium gestuurd om te worden getest door middel van een polymerase kettingreactie (PCR). Er is ook een kans dat er een bloedmonster nodig is om te testen op het monkeypoxvirus of antilichamen die u ertegen aanmaakt om meer te begrijpen.

Bij monkeypokken duurt de ziekte meestal twee tot vier weken. In de meeste gevallen herstellen mensen met monkeypox zonder dat behandeling nodig is. Als u de diagnose krijgt, zal uw arts u controleren, proberen uw symptomen te verlichten, vochtverlies voorkomen en antibiotica aanbevelen als u wordt blootgesteld aan een andere infectie. Momenteel is er geen goedgekeurde behandeling voor apenpokken. Het is niet bekend of antivirale geneesmiddelen helpen bij de behandeling van monkeypokken. 

Voorkomen is beter dan genezen

In klinische proeven is het pokkenvaccin veelbelovend tegen apenpokken, maar het is momenteel niet beschikbaar voor gebruik.

Het weren van besmette dieren uit de buurt van mensen en het beperken van de overdracht van mens tot mens zijn essentiële onderdelen van de preventie. De verspreiding van het apenpokkenvirus voorkomen is zo eenvoudig als:

 • Houd afstand van besmette dieren (vooral van dieren die besmet of dood zijn).
 • Virusbesmet beddengoed en andere materialen moeten worden vermeden.
 • Zorg ervoor dat alle levensmiddelen die vlees of dierlijke delen bevatten, voldoende gekookt zijn.
 • Regelmatig handen wassen met ontsmettingsmiddel en water wordt aanbevolen.
 • Wees voorzichtig in de omgang met mensen die mogelijk besmet zijn.
 • Zorg ervoor dat u een verantwoordelijke sekspartner bent, inclusief het gebruik van bescherming en barrièremethoden.
 • Oppervlakken die vaak worden aangeraakt, moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd.
 • Wanneer u een met het virus besmet persoon verzorgt, moet u persoonlijke beschermingsmiddelen en een masker dragen.

Overweeg medische hulp te zoeken als u een nieuwe of onverklaarbare uitslag opmerkt. Raak niet in paniek en neem veiligheidsmaatregelen. In tegenstelling tot pokken is deze ziekte niet levensbedreigend. Het verdwijnt meestal in een paar weken. Misschien wilt u toch voorzorgsmaatregelen nemen.

Infographics zijn een geweldige manier om wetenschap visueel te communiceren

Een ziekte als de apenpokken zou moeilijker uit te leggen zijn geweest zonder infographics. Zo zie je dat de potentie van visuele communicatie van wetenschap zo sterk en toch zo eenvoudig is.

Infographics zoals deze zijn geweldig voor het genereren van bewustzijn, zelfs bij het grote publiek. Wij van Mind the graph helpen de wetenschappelijke gemeenschap hun boodschap beter over te brengen met de kracht van infographics. Bezoek voor meer informatie onze website

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen