Mens verden kommer sig over epidemien af covid, spreder en anden sygdom sig. Den sjældne, men dødelige monkeypox forårsages af en virus, der angriber aber og andre dyr i skovområder på det afrikanske kontinent, men der er også dokumenteret tilfælde i andre dele af verden.

I øjeblikket udgør abekopper ikke en stor trussel mod folkesundheden. Men de samfund, der er mest modtagelige for virussen, har brug for tæt overvågning og større opmærksomhed. I denne artikel ser vi på, hvad abekopper er, og hvordan man identificerer symptomerne og anbefaler skridt til at forebygge det.

Hvad er abekopper egentlig?

Abekoppevirus forårsager abekopper, som er en sjælden, men ikke dødelig sygdom. Poxviridae eller familien af poxvirus indeholder abekoppevirus. Abekopper kan spredes gennem tæt fysisk kontakt med et inficeret dyr eller individ. Hos mennesker spredes sygdommen typisk gennem hud-til-hud-kontakt med en person, der har udslæt, sår eller skorper på huden.

Derudover kan abekopper overføres via åndedrætsdråber, mundvæsker og direkte eller intim kontakt mellem mennesker. En person kan også få abekopper fra tøj, sengetøj eller andre overflader, der er forurenet med abekoppevirus.

Udbruddet af abekopper

De første dokumenterede tilfælde af abekopper opstod i 1958 i kolonier af aber, der blev holdt som forsøgspersoner. Selvom sygdommen er kendt som abekopper, er dens oprindelse stadig ukendt.

Det er muligt, at dyr som afrikanske gnavere og aber kan være bærere af virussen. Abekopper blev første gang rapporteret hos mennesker i 1970. Mange andre lande i det centrale og vestlige Afrika har rapporteret tilfælde af abekopper siden da. 

Abekoppevirus. Centret for sygdomskontrol og forebyggelse

Virusinfektioner, der engang var relativt isolerede, spreder sig lettere i en stadig mere globaliseret verden. I sommeren 2021 vendte en indbygger i USA tilbage fra Nigeria med abekopper. Derefter opstod der udbrud i Europa, USA og Australien uden for Afrika i 2022.

Kopper og abekopper - hvordan de hænger sammen

Kopper og abekopper tilhører begge den samme familie af vira. Blandt Orthopoxvirus-slægtens medlemmer er variolavirus, som forårsager kopper, og kokoppevirus.

Symptomerne på abekopper minder en del om symptomerne på kopper, men de er mindre alvorlige, og abekopper forårsager sjældent dødsfald. Til dato er der ikke rapporteret om dødsfald.

På trods af dette kan abekopper forårsage alvorlige komplikationer som lungebetændelse og betændelse i hjernen (encephalitis) og øjnene. Husk, at skoldkopper og abekopper er helt forskellige sygdomme.

Hvad er tegnene og symptomerne på abekopper?

Der kan gå nogle dage eller uger efter eksponeringen, før du oplever symptomer. Influenzalignende symptomer, der kan ledsage abekopper, omfatter:

 • At have feber
 • Føler sig utilpas og kold
 • At have hovedpine
 • Smerter i musklerne
 • Svaghed
 • Knuder i lymfesystemet hævede
 • Tilstoppet næse
 • Blærer på huden

Udslæt udvikler sig ofte i løbet af et par dage. Udslæt kan se ud som røde, flade buler og kan være smertefuldt. Der dannes blærer, og pus fylder blærerne. Det tager to til fire uger, før blærerne får skorpe og falder af. Man kan også få læsioner i munden, skeden eller anus.

Abekopper rammer ikke alle på samme måde. Det ser ud til, at mange af de aktuelle tilfælde ikke følger det normale symptommønster. Få læsioner, ingen hævede lymfeknuder og kun lidt feber. Nogle mennesker ved ikke engang, at de har det. Smitten kan stadig spredes, selv om der ikke er nogen symptomer.

Spredning af sygdommen

Dyr og mennesker med abekopper kan sprede det til dig, hvis de kommer i kontakt med hinanden. Virusoverførslen sker, når huden på et dyr, f.eks. fra rifter eller bid, bliver ødelagt, eller når blod, væsker eller læsioner fra et sygt dyr kommer i kontakt med menneskekroppen.

Abekopper kan sprede sig, men det ses sjældent. Det er muligt at røre ved en smittet persons sår, skorper, åndedrætsdråber eller mundvæsker, når man kæler, kysser eller har seksuel kontakt med dem. Intim kontakt kan sprede abekopper, men det er teknisk set ikke en kønssygdom i sig selv. Virussen kan overføres via sæd eller vaginalvæske, men forskerne er ikke 100% sikre på overførselsmekanismen. En person eller et dyr, der for nylig har været i kontakt med kontaminerede materialer, som tøj eller sengetøj, vil også være modtagelig for abekopper.

Sådan diagnosticeres og behandles abekopper

Når din sundhedsplejerske diagnosticerer abekopper, tager han eller hun en vævsprøve fra et åbent sår/læsion. Derefter sendes prøverne til et laboratorium for at blive testet med polymerasekædereaktion (PCR). Der er også en chance for, at en blodprøve vil være nødvendig for at teste for monkeypox-virus eller antistoffer, du laver mod det, for at forstå mere.

Der er typisk en periode på to til fire uger med symptomer, når abekopper opstår. I de fleste tilfælde vil folk med abekopper komme sig uden behov for behandling. Hvis du bliver diagnosticeret, vil din læge overvåge dig, forsøge at lindre dine symptomer, forhindre væsketab og anbefale antibiotika, hvis du bliver udsat for en anden infektion. I øjeblikket er der ingen godkendt behandling for abekopper. Det vides ikke, om antivirale lægemidler hjælper med at behandle abekopper. 

Forebyggelse er bedre end helbredelse

I kliniske forsøg har koppevaccinen vist sig at være lovende mod abekopper, men den er ikke tilgængelig i øjeblikket.

At holde inficerede dyr væk fra mennesker og begrænse overførsel fra person til person er kritiske komponenter i forebyggelsen. Forebyggelse af spredning af abekoppevirus er så simpelt som:

 • Hold afstand til inficerede dyr (især dem, der er inficerede eller døde).
 • Virusforurenet sengetøj og andre materialer bør undgås.
 • Sørg for, at alle fødevarer, der indeholder kød eller dyredele, er tilstrækkeligt gennemstegte.
 • Hyppig håndvask med desinfektionsmiddel og vand anbefales.
 • Vær forsigtig, når du omgås mennesker, der kan være smittet.
 • Sørg for, at du er en ansvarlig sexpartner, hvilket inkluderer brug af beskyttelse og barrieremetoder.
 • Overflader, der ofte berøres, skal rengøres og desinficeres.
 • Når du plejer en person, der er smittet med virussen, skal du bære personlige værnemidler (PPE) og en maske.

Overvej at søge lægehjælp, hvis du opdager et nyt eller uforklarligt udslæt. Gå ikke i panik, og tag dine forholdsregler. I modsætning til kopper er denne sygdom ikke livstruende. Den forsvinder normalt i løbet af et par uger. Det kan være en god idé at tage forholdsregler, mens du er i gang.

Infografik er en fantastisk måde at kommunikere videnskab visuelt på.

En sygdom som abekopper ville have været sværere at forklare uden infografik. Derfor kan du se, at den visuelle kommunikation af videnskab er så stærk og alligevel så enkel.

Infografik som denne er fantastisk til at skabe opmærksomhed, selv blandt den brede offentlighed. Hos Mind the graph hjælper vi det videnskabelige samfund med at formidle deres budskaber bedre ved hjælp af infografik. For mere information, besøg vores hjemmeside

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner