Det er altid en fest, når vi ser vores brugeres fantastiske arbejde. Jeg har allerede skrevet om forskningen af Dr. Alessandra Martini, Dr. Stefania Forner og deres kolleger. De er postdoktorale forskere ved University of California og har øje for grafbrugerne. For et par måneder siden viste jeg Infografikken Dr. Stefania Forner står bag oversigtsartiklen Trends in Neurosciences med titlen Synaptic impairment in Alzheimer's Disease: En dysreguleret symfoni.

I dag vil jeg tale om deres nye oversigtsartikel med titlen Fra fortid til fremtid: Hvad dyremodeller har lært os om Alzheimers sygdom.

Alzheimers sygdom (AD) er en neurodegenerativ lidelse, der forårsager kognitive mangler og hukommelsestab. Det er vigtigt at forstå sygdomsmekanismen for at forbedre patienternes livskvalitet og finde en effektiv behandling. På trods af en enorm indsats inden for den akademiske verden og medicinalindustrien er der i dag ingen effektive behandlinger til rådighed. Alzheimers er den sjette hyppigste dødsårsag i USA og rammer 35 millioner mennesker over hele verden.

Infografik om Alzheimers sygdom

 

Størstedelen af AD-patienterne er ældre mennesker, som ofte lider af en række komorbiditeter. Diabetes, osteoporose, nyresygdom, fedme, forhøjet blodtryk og hypercholes-terolemi/dyslipidæmi, slagtilfælde og kramper er de vigtigste komorbiditeter, der påvirker udbruddet og udviklingen af Alzheimers, og som gør sygdommens patogenese endnu mere kompliceret.

infografik neurovidenskab
Infografik, der viser komorbiditet ved Alzheimers sygdom (AD). Fra fortid til fremtid: Hvad dyremodeller har lært os om Alzheimers sygdom

 

På trods af en intensiv forskningsindsats i de seneste årtier kender man stadig ikke mekanismerne bag ætiologien bag sporadisk AD (sAD), som er den mest almindelige form for sygdommen. Det skyldes, i hvert fald delvist, at størstedelen af sAD-patienterne er ældre mennesker, der ofte lider af en række komorbiditeter (f.eks. slagtilfælde, stress, diabetes, kramper, osteoporose og nyresygdom).

Den næste infografik viser dannelsen af og mekanismerne bag synaptisk toksicitet af tau- og beta-amyloid-oligomerer.

 

infografico stefani1a
Fra fortid til fremtid: Hvad dyremodeller har lært os om Alzheimers sygdom

 

Under tauopatier er der en reduktion i antallet af dendritiske pigge. Tau kommer ikke ind i neuronets kerne, hvilket resulterer i DNA-skader. Der er en reduktion i antallet af mitokondrier og også i antallet af præsynaptiske vesikler, hvilket fører til synaptisk tab. Dette tab skyldes også, at tau trænger ind i dendritter og postsynaptiske områder. Tau aggregerer også ekstracellulært, så det kan indfanges af andre neuroner.

 

Hun har også lavet en infografik, der viser de inflammatoriske mekanismer, der er forbundet med Alzheimers sygdom (AD).

 

infografico stefania

 

I de seneste par år har vi været særligt interesserede i at forstå, hvordan inflammation påvirker beta-amyloid og tau-patologi. Ældre mennesker er modtagelige over for virus- og bakterieinfektioner, og disse mikrobielle stoffer kan forværre den eksisterende inflammatoriske tilstand i hjernen og fremskynde den kognitive tilbagegang.

Tillykke Dr. Stefania Forner for dit store arbejde!

Hvis du er forsker og gerne vil lave flotte figurer til din opgave, kan du blive mind the graph-bruger lige nu.

untitled-creation63724 (2)

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner