Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την επιδημία του covid, μια άλλη ασθένεια εξαπλώνεται. Η σπάνια αλλά θανατηφόρα πανώλη των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό που προσβάλλει πιθήκους και άλλα ζώα σε δασώδεις περιοχές της αφρικανικής ηπείρου, ωστόσο έχουν καταγραφεί κρούσματα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Επί του παρόντος, η μαϊμουδοπανώλη δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό χρειάζονται στενή επιτήρηση και καλύτερη ενημέρωση. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στο τι είναι η μαϊμουδοπανώλη και πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά της και να προτείνουμε μέτρα για την πρόληψή της.

Τι ακριβώς είναι η πανώλη των μαϊμούδων;

Ο ιός της πιθηκοαντίληψης προκαλεί την πιθηκοαντίληψη, μια σπάνια αλλά όχι θανατηφόρα ασθένεια. Poxviridae ή η οικογένεια των ιών της ευλογιάς περιέχει τον ιό της παρωτίτιδας των πιθήκων. Ο ιός της μαϊμού μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής σωματικής επαφής με μολυσμένο ζώο ή άτομο. Στους ανθρώπους, η ασθένεια μεταδίδεται συνήθως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα με κάποιον που έχει εξάνθημα από τον ιό της μαϊμού, πληγές ή ψώρα στο δέρμα του.

Επιπλέον, ο ιός της μαϊμού μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος, στοματικών υγρών και άμεσης ή στενής επαφής μεταξύ ανθρώπων. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί από τον ιό της μαϊμού από ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή άλλες επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με τον ιό της μαϊμού.

Το ξέσπασμα της μαϊμουδοπανώλης

Τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα πιθηκοπαξίτιδας εμφανίστηκαν το 1958 σε αποικίες πιθήκων που διατηρούνταν ως πειραματόζωα. Αν και είναι γνωστή ως πιθηκοπαρωτίτιδα, η προέλευση της νόσου παραμένει άγνωστη.

Πιθανόν, ζώα όπως τα αφρικανικά τρωκτικά και οι πίθηκοι να φιλοξενούν τον ιό. Ο ιός της πιθηκοπαρωτίτιδας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970. Πολλές άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής έχουν αναφέρει έκτοτε κρούσματα μαϊμούπλης. 

Ο ιός της μαϊμού. Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Οι ιογενείς λοιμώξεις που κάποτε ήταν σχετικά απομονωμένες εξαπλώνονται ευκολότερα σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, ένας κάτοικος των ΗΠΑ επέστρεψε από τη Νιγηρία με μαϊμούδες. Στη συνέχεια, το 2022 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία εκτός της Αφρικής.

Ευλογιά και μαϊμούδες - Πώς σχετίζονται

Η ευλογιά και η ανεμοβλογιά ανήκουν στην ίδια οικογένεια ιών. Μεταξύ των μελών του γένους Orthopoxvirus είναι ο ιός της βαριόλα που προκαλεί ευλογιά και ο ιός της αγελαδοπανώλης.

Υπάρχει κάποια ομοιότητα των συμπτωμάτων της ευλογιάς των πιθήκων με τα συμπτώματα της ευλογιάς, αλλά είναι λιγότερο σοβαρή- και η ευλογιά των πιθήκων σπάνια προκαλεί θάνατο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Παρά ταύτα, η πιθηκοπαρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και φλεγμονή στον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα) και στα μάτια. Να θυμάστε ότι η ανεμοβλογιά και η πιθηκοβλογιά είναι εντελώς διαφορετικές ασθένειες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς των πιθήκων;

Μπορεί να περάσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά την έκθεση πριν εμφανίσετε συμπτώματα. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και μπορεί να συνοδεύουν την ανεμοβλογιά περιλαμβάνουν:

 • Έχοντας πυρετό
 • Αίσθημα ανησυχίας και κρύου
 • Έχοντας πονοκέφαλο
 • Πόνοι στους μύες
 • Αδυναμία
 • Οι κόμβοι του λεμφικού συστήματος διογκώνονται
 • Ρινική συμφόρηση
 • Φουσκάλες στο δέρμα

Συχνά αναπτύσσεται εξάνθημα μέσα σε λίγες ημέρες. Τα εξανθήματα μπορεί να εμφανίζονται ως κόκκινα, επίπεδα εξογκώματα και μπορεί να είναι επώδυνα. Σχηματίζονται φουσκάλες και το πύον γεμίζει τις φουσκάλες. Χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να σχηματιστεί κρούστα και να πέσουν οι φουσκάλες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει βλάβες στο στόμα, τον κόλπο ή τον πρωκτό.

Η ανεμοβλογιά δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Φαίνεται ότι πολλά από τα σημερινά κρούσματα δεν ακολουθούν το φυσιολογικό πρότυπο συμπτωμάτων. Λίγες αλλοιώσεις, όχι διογκωμένοι λεμφαδένες και λίγος πυρετός. Ορισμένοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν. Η εξάπλωση της λοίμωξης μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Η εξάπλωση της νόσου

Τα ζώα και οι άνθρωποι που πάσχουν από ανεμοβλογιά μπορούν να την μεταδώσουν σε εσάς αν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Η μετάδοση του ιού συμβαίνει όταν το δέρμα ενός ζώου, όπως από γρατζουνιές ή δαγκώματα, σπάσει ή όταν το αίμα, τα υγρά ή οι βλάβες ενός άρρωστου ζώου έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

Η μαϊμού μπορεί να εξαπλωθεί, αλλά σπάνια παρατηρείται. Είναι πιθανό να αγγίξετε τις πληγές, τις ψώρα, τα αναπνευστικά σταγονίδια ή τα στοματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου όταν αγκαλιάζεστε, φιλιέστε ή έχετε σεξουαλική επαφή μαζί του. Η στενή επαφή μπορεί να μεταδώσει τη μαϊμουδοπανώλη, αλλά τεχνικά δεν είναι ένα ΣΜΝ αυτό καθαυτό. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος ή του κολπικού υγρού, αλλά οι ερευνητές δεν είναι 100% σίγουροι για τον μηχανισμό μετάδοσής του. Ένα άτομο ή ένα ζώο που έχει έρθει πρόσφατα σε επαφή με μολυσμένα υλικά, όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα, θα είναι επίσης ευάλωτο στη μαϊμουδοπανώλη.

Πώς να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε την πιθηκοαντίχωση

Όταν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης διαγιγνώσκει την ανεμοβλογιά, λαμβάνει δείγμα ιστού από ανοικτή πληγή/λεμίδα. Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται σε εργαστήριο για να εξεταστούν με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Υπάρχει επίσης πιθανότητα να χρειαστεί δείγμα αίματος για να εξεταστεί ο ιός της μαϊμού-αντιπαθητικής νόσου ή τα αντισώματα που παράγετε εναντίον του για να καταλάβετε περισσότερα.

Συνήθως υπάρχει μια περίοδος συμπτωμάτων δύο έως τεσσάρων εβδομάδων όταν εμφανίζεται η ανεμοβλογιά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα άτομα με μαϊμούδες αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται θεραπεία. Εάν διαγνωστεί, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί, θα προσπαθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας, θα αποτρέψει την απώλεια υγρών και θα σας συστήσει αντιβιοτικά εάν εκτεθείτε σε άλλη λοίμωξη. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη μαϊμουδοπανώλη. Δεν είναι γνωστό αν τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία της μαϊμουδοπανώλης. 

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Σε κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς είναι πολλά υποσχόμενο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Η απομάκρυνση των μολυσμένων ζώων από τον άνθρωπο και ο περιορισμός της μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι κρίσιμα στοιχεία της πρόληψης. Η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της πιθηκοαντίληψης είναι τόσο απλή όσο:

 • Κρατήστε αποστάσεις από μολυσμένα ζώα (ιδίως από μολυσμένα ή νεκρά).
 • Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μολυσμένα από ιούς κλινοσκεπάσματα και άλλα υλικά.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κρέας ή ζωικά μέρη είναι επαρκώς μαγειρεμένα.
 • Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με απολυμαντικό και νερό.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν συναναστρέφεστε με άτομα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
 • Βεβαιωθείτε ότι είστε υπεύθυνος σεξουαλικός σύντροφος, πράγμα που περιλαμβάνει τη χρήση προστασίας και μεθόδων φραγμού.
 • Οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.
 • Όταν φροντίζετε ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό, να φοράτε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και μάσκα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα. Μην πανικοβάλλεστε και λάβετε μέτρα ασφαλείας. Σε αντίθεση με την ευλογιά, αυτή η ασθένεια δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ίσως να θέλετε να λάβετε προληπτικά μέτρα όσο είστε σε αυτή την κατάσταση.

Τα infographics είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επικοινωνήσετε την επιστήμη οπτικά

Μια ασθένεια όπως η ανεμοβλογιά θα ήταν πιο δύσκολο να εξηγηθεί χωρίς infographics. Ως εκ τούτου, μπορείτε να δείτε ότι η ισχύς της οπτικής επικοινωνίας της επιστήμης είναι τόσο ισχυρή και ταυτόχρονα τόσο απλή.

Γραφικές αναπαραστάσεις όπως αυτές είναι εξαιρετικές για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης ακόμη και στο ευρύ κοινό. Εμείς στο Mind the graph βοηθάμε την επιστημονική κοινότητα να μεταφέρει καλύτερα το μήνυμά της με τη δύναμη των infographics. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ιστοσελίδα

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα