Kun maailma toipuu covidiepidemiasta, toinen tauti leviää. Harvinaisen mutta kuolemaan johtavan apinarokon aiheuttaa virus, joka tarttuu apinoihin ja muihin eläimiin Afrikan mantereen metsäalueilla, mutta tapauksia on todettu myös muualla maailmassa.

Tällä hetkellä apinarokko ei aiheuta suurta uhkaa kansanterveydelle. Virukselle alttiimmat yhteisöt tarvitsevat kuitenkin tarkkaa seurantaa ja parempaa tietoisuutta. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä apinarokko on ja miten sen oireet tunnistetaan sekä suosittelemme toimenpiteitä sen ehkäisemiseksi.

Mitä apinarokko tarkalleen ottaen on?

Apinarokkovirus aiheuttaa apinarokon, joka on harvinainen mutta ei tappava tauti. Poxviridae tai rokkovirusten perheeseen kuuluu apinarokkovirus. Apinarokko voi levitä läheisessä fyysisessä kosketuksessa tartunnan saaneen eläimen tai yksilön kanssa. Ihmisillä tauti leviää tyypillisesti ihokosketuksessa sellaisen henkilön kanssa, jolla on ihottumaa, haavoja tai rupia ihollaan.

Lisäksi apinarokko voi tarttua hengitystiepisaroiden, suunesteiden ja ihmisten välisen suoran tai intiimin kosketuksen välityksellä. Henkilö voi saada apinarokon myös vaatteista, vuodevaatteista tai muista pinnoista, jotka ovat saastuneet apinarokkoviruksen kanssa.

Apinarokkoepidemia

Ensimmäiset dokumentoidut apinarokkotapaukset ilmenivät vuonna 1958 tutkimuskohteina pidettyjen apinoiden pesäkkeissä. Vaikka tauti tunnetaankin nimellä apinarokko, sen alkuperä on edelleen tuntematon.

Mahdollisesti eläimet, kuten afrikkalaiset jyrsijät ja apinat, voivat olla viruksen kantajia. Apinarokko raportoitiin ensimmäisen kerran ihmisillä vuonna 1970. Monet muut Keski- ja Länsi-Afrikan maat ovat sittemmin raportoineet apinarokkotapauksista. 

Apinarokkovirus. Tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset

Virustartunnat, jotka aiemmin olivat suhteellisen eristettyjä, leviävät yhä helpommin globalisoituvassa maailmassa. Kesällä 2021 Yhdysvalloissa asuva henkilö palasi Nigeriasta apinarokkoisena. Sen jälkeen tautitapauksia esiintyi Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa Afrikan ulkopuolella vuonna 2022.

Isorokko ja apinarokko - Miten ne liittyvät toisiinsa?

Isorokko ja apinarokko kuuluvat molemmat samaan virusten heimoon. Orthopoxvirus-suvun jäseniin kuuluvat isorokkoa aiheuttava variola-virus ja lehmärokko-virus.

Apinarokon oireet muistuttavat jonkin verran isorokon oireita, mutta ne ovat lievempiä, ja apinarokko aiheuttaa harvoin kuoleman. Tähän mennessä ei ole raportoitu yhtään kuolemantapausta.

Tästä huolimatta apinarokko voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta ja tulehduksia aivoissa (enkefaliitti) ja silmissä. Muista, että vesirokko ja apinarokko ovat täysin eri sairauksia.

Mitkä ovat apinarokon merkit ja oireet?

Altistumisen jälkeen voi kulua joitakin päiviä tai viikkoja, ennen kuin oireita ilmenee. Apinarokkoon voi liittyä seuraavia flunssan kaltaisia oireita:

 • Kuume
 • Levoton ja kylmä olo
 • Päänsärky
 • Särky lihaksissa
 • Heikkous
 • Imusuoniston solmut turvonneet
 • Nenän tukkoisuus
 • Rakkulat iholla

Ihottuma kehittyy usein muutaman päivän kuluessa. Ihottuma voi esiintyä punaisina, litteinä kuoppina ja se voi olla kivulias. Rakkuloita muodostuu ja mätä täyttää rakkulat. Rakkuloiden kuoriutuminen ja irtoaminen kestää kahdesta neljään viikkoa. Ihminen voi saada leesioita myös suuhun, emättimeen tai peräaukkoon.

Apinarokko ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Vaikuttaa siltä, että monet nykyisistä tapauksista eivät noudata tavanomaista oirekuviota. Vähän vaurioita, ei turvonneita imusolmukkeita ja vähän kuumetta. Jotkut eivät edes tiedä sairastuneensa. Tartunta voi silti levitä, vaikka oireita ei olisikaan.

Taudin leviäminen

Eläimet ja ihmiset, joilla on apinarokko, voivat levittää sitä sinuun, jos ne joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Virus tarttuu, kun eläimen iho, esimerkiksi naarmuuntumisen tai puremisen seurauksena, rikkoutuu tai kun sairastuneen eläimen veri, nesteet tai vauriot joutuvat kosketuksiin ihmiskehon kanssa.

Apinarokko voi levitä, mutta sitä nähdään harvoin. Tartunnan saaneen henkilön haavaumia, rupia, hengitystiepisaroita tai suuvesiä voi koskettaa, kun hän halailee, suutelee tai on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan. Intiimikontakti voi levittää apinarokkoa, mutta se ei sinänsä ole teknisesti sukupuolitauti. Virus voi tarttua siemennesteen tai emätinnesteen välityksellä, mutta tutkijat eivät ole 100% varmoja sen leviämismekanismista. Myös henkilö tai eläin, joka on äskettäin ollut kosketuksissa saastuneiden materiaalien, kuten vaatteiden tai vuodevaatteiden, kanssa, on altis apinarokolle.

Miten diagnosoida ja hoitaa apinarokko

Kun terveydenhuollon ammattilainen diagnosoi apinarokon, hän ottaa kudosnäytteen avoimesta haavasta/leesiosta. Tämän jälkeen näytteet lähetetään laboratorioon testattavaksi polymeraasiketjureaktiolla (PCR). On myös mahdollista, että tarvitaan verinäyte apinarokkoviruksen tai sitä vastaan muodostettujen vasta-aineiden testaamiseksi, jotta ymmärrät enemmän.

Apinarokko oireilee tyypillisesti kahdesta neljään viikkoa. Suurimmassa osassa tapauksista apinarokkoa sairastavat toipuvat ilman hoitoa. Jos sinulla on diagnoosi, terveydenhuollon tarjoaja seuraa sinua, yrittää lievittää oireitasi, estää nestehukkaa ja suosittelee antibiootteja, jos altistut toiselle infektiolle. Apinarokkoon ei ole tällä hetkellä olemassa hyväksyttyä hoitoa. Ei tiedetä, auttavatko viruslääkkeet apinarokon hoitoon. 

Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito

Kliinisissä kokeissa isorokkorokote on osoittautunut lupaavaksi apinarokkoa vastaan, mutta sitä ei ole tällä hetkellä saatavilla.

Tartunnan saaneiden eläinten pitäminen erossa ihmisistä ja tartuntojen rajoittaminen ihmisestä toiseen ovat kriittisiä osatekijöitä ennaltaehkäisyssä. Apinarokkoviruksen leviämisen estäminen on niinkin yksinkertaista kuin:

 • Pidä etäisyyttä tartunnan saaneisiin eläimiin (erityisesti tartunnan saaneisiin tai kuolleisiin eläimiin).
 • Viruksen saastuttamia vuodevaatteita ja muita materiaaleja on vältettävä.
 • Varmista, että kaikki lihaa tai eläinosia sisältävät elintarvikkeet on kypsennetty asianmukaisesti.
 • Käsien tiheä pesu desinfiointiaineella ja vedellä on suositeltavaa.
 • Ole varovainen, kun olet tekemisissä ihmisten kanssa, jotka saattavat olla saaneet tartunnan.
 • Varmista, että olet vastuuntuntoinen seksikumppani, mikä tarkoittaa suojautumista ja estemenetelmien käyttöä.
 • Pinnat, joihin kosketaan usein, on puhdistettava ja desinfioitava.
 • Kun hoidat virustartunnan saanutta henkilöä, käytä henkilökohtaisia suojavarusteita (PPE) ja maskia.

Hakeudu lääkäriin, jos huomaat uutta tai selittämätöntä ihottumaa. Älä hätäänny ja ryhdy turvatoimiin. Toisin kuin isorokko, tämä tauti ei ole hengenvaarallinen. Se häviää yleensä muutamassa viikossa. Kannattaa kuitenkin ryhtyä varotoimenpiteisiin samalla.

Infograafit ovat loistava tapa välittää tietoa tieteestä visuaalisesti.

Apinarokon kaltaista tautia olisi ollut vaikeampi selittää ilman infografiikkaa. Näin ollen visuaalisen tiedeviestinnän teho on niin vahva ja silti niin yksinkertainen.

Tällaiset infografiikat ovat erinomaisia tietoisuuden lisäämiseksi jopa suuren yleisön keskuudessa. Me Mind the graph -yrityksessä autamme tiedeyhteisöä välittämään viestinsä paremmin infografiikan avulla. Lisätietoa saat vierailemalla osoitteessa verkkosivusto

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit