În timp ce lumea își revine după epidemia de covidie, o altă boală se răspândește. Variola maimuței, rară, dar fatală, este cauzată de un virus care atacă maimuțele și alte animale din zonele împădurite ale continentului african, însă au fost documentate cazuri și în alte părți ale lumii.

În prezent, variola maimuței nu reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, comunitățile cele mai sensibile la virus au nevoie de o supraveghere atentă și de o mai bună conștientizare. În acest articol, analizăm ce este variola maimuței și cum să identificăm simptomele acesteia și recomandăm măsuri de prevenire.

Ce este mai exact variola maimuței?

Virusul variolei maimuței provoacă variola maimuței, o boală rară, dar nu mortală. Poxviridae sau familia de poxvirusuri conține virusul variola maimuței. Variola maimuței poate fi transmisă prin contact fizic strâns cu un animal sau o persoană infectată. La om, boala se răspândește de obicei prin contactul de la piele la piele cu o persoană care are o erupție cutanată, răni sau cruste pe piele cu variolă.

În plus, variola maimuței poate fi transmisă prin intermediul picăturilor respiratorii, al fluidelor orale și prin contact direct sau intim între persoane. De asemenea, o persoană poate contracta variola maimuței prin intermediul hainelor, al lenjeriei de pat sau al altor suprafețe contaminate cu virusul variolei maimuței.

Epidemia de variolă a maimuțelor

Primele cazuri documentate de variolă a maimuțelor au apărut în 1958 în colonii de maimuțe care erau ținute ca subiecți de cercetare. Deși cunoscută sub numele de variolă a maimuțelor, originea bolii rămâne necunoscută.

Posibil, animale precum rozătoarele africane și maimuțele pot găzdui virusul. Variola maimuței a fost raportată pentru prima dată la om în 1970. Multe alte țări din Africa Centrală și de Vest au raportat cazuri de monkeypox de atunci. 

Virusul variolei maimuței. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor

Infecțiile virale care erau odată relativ izolate se răspândesc mai ușor într-o lume din ce în ce mai globalizată. În vara anului 2021, un rezident american s-a întors din Nigeria cu variolă de maimuță. Ulterior, în 2022 au apărut focare în Europa, Statele Unite și Australia, în afara Africii.

Variola și variola maimuțelor - Cum sunt legate între ele

Variola și variola maimuțelor aparțin aceleiași familii de virusuri. Printre membrii genului Orthopoxvirus se numără virusul variola, care provoacă variola, și virusul variola vacii.

Simptomele variolei maimuțelor sunt asemănătoare cu cele ale variolei, dar sunt mai puțin severe, iar variola maimuțelor rareori provoacă moartea. Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces.

În ciuda acestui fapt, variola maimuței poate provoca complicații grave, cum ar fi pneumonie și inflamații la nivelul creierului (encefalită) și al ochilor. Rețineți că varicela și varicela maimuței sunt boli complet diferite.

Care sunt semnele și simptomele variolei maimuței?

Pot trece câteva zile sau săptămâni după expunere înainte de a prezenta simptome. Simptomele asemănătoare gripei care pot însoți variola maimuței includ:

 • Având febră
 • Senzație de neliniște și frig
 • Având o durere de cap
 • Dureri în mușchi
 • Slăbiciune
 • Noduri ale sistemului limfatic umflate
 • Congestie nazală
 • Blistere pe piele

O erupție cutanată apare adesea în câteva zile. Erupțiile pot apărea ca niște umflături roșii, plate și pot fi dureroase. Se formează vezicule și puroiul umple veziculele. Este nevoie de două până la patru săptămâni pentru ca bășicile să facă crustă și să cadă. O persoană poate avea leziuni și în gură, vagin sau anus.

Variola maimuței nu afectează pe toată lumea în același mod. Se pare că multe dintre cazurile actuale nu respectă tiparul normal al simptomelor. Puține leziuni, fără ganglioni limfatici umflați și puțină febră. Unii oameni nici măcar nu știu că o au. Răspândirea infecției poate avea loc chiar dacă nu există simptome.

Răspândirea bolii

Animalele și persoanele care au variolă de maimuță vi-l pot transmite dacă intră în contact între ele. Transmiterea virală are loc atunci când pielea unui animal, cum ar fi în urma zgârieturilor sau mușcăturilor, este ruptă sau când sângele, fluidele sau leziunile unui animal bolnav intră în contact cu corpul uman.

Variola maimuței se poate răspândi, dar este rar întâlnită. Este posibil să atingeți rănile, crustele, picăturile respiratorii sau fluidele orale ale unei persoane infectate atunci când vă îmbrățișați, sărutați sau aveți contact sexual cu aceasta. Contactul intim poate răspândi variola maimuței, dar nu este, din punct de vedere tehnic, o ITS în sine. Virusul poate fi transmis prin intermediul spermei sau al fluidelor vaginale, dar cercetătorii nu sunt 100% siguri de mecanismul său de transmitere. O persoană sau un animal care a intrat recent în contact cu materiale contaminate, cum ar fi îmbrăcămintea sau așternutul, va fi, de asemenea, susceptibil la variola maimuței.

Cum se diagnostichează și se tratează variola maimuței

Atunci când furnizorul dumneavoastră de asistență medicală diagnostichează variola maimuței, acesta prelevează o mostră de țesut de la o rană/leziune deschisă. După aceea, probele sunt trimise la un laborator pentru a fi testate prin reacția în lanț a polimerazei (PCR). Există, de asemenea, o șansă ca o probă de sânge să fie necesară pentru a testa virusul monkeypox sau anticorpii pe care îi produceți împotriva acestuia pentru a înțelege mai multe.

În mod obișnuit, atunci când apare variola maimuței, există o perioadă de simptome de două până la patru săptămâni. În majoritatea cazurilor, persoanele cu varicela maimuței se vor recupera fără a fi nevoie de tratament. Dacă sunteți diagnosticat, furnizorul de servicii medicale vă va monitoriza, va încerca să vă amelioreze simptomele, va preveni pierderea de lichide și vă va recomanda antibiotice dacă sunteți expus la o altă infecție. În prezent, nu există un tratament aprobat pentru variola maimuței. Nu se știe dacă medicamentele antivirale ajută la tratarea variolei maimuței. 

Prevenirea este mai bună decât vindecarea

În cadrul testelor clinice, vaccinul antivariolic este promițător împotriva variolei maimuțelor, dar în prezent nu este disponibil pentru utilizare.

Ținerea animalelor infectate departe de oameni și limitarea transmiterii de la persoană la persoană sunt componente esențiale ale prevenirii. Prevenirea răspândirii virusului variolei maimuțelor este atât de simplă:

 • Păstrați distanța față de animalele infectate (în special față de cele infectate sau moarte).
 • Ar trebui evitate așternuturile și alte materiale contaminate cu viruși.
 • Asigurați-vă că toate alimentele care conțin carne sau părți de animale sunt gătite în mod corespunzător.
 • Se recomandă spălarea frecventă a mâinilor cu dezinfectant și apă.
 • Fiți atenți atunci când interacționați cu persoane care ar putea fi infectate.
 • Asigurați-vă că sunteți un partener sexual responsabil, ceea ce include folosirea protecției și a metodelor de barieră.
 • Suprafețele care sunt atinse frecvent trebuie curățate și dezinfectate.
 • Atunci când îngrijiți o persoană infectată cu virusul, purtați echipament de protecție personală (PPE) și o mască.

Luați în considerare solicitarea de asistență medicală dacă observați o erupție cutanată nouă sau inexplicabilă. Vă rugăm să nu intrați în panică și să luați măsuri de siguranță. Spre deosebire de variolă, această boală nu pune în pericol viața. De obicei, dispare în câteva săptămâni. Ar fi bine să vă luați măsuri de precauție cât timp vă aflați în această situație.

Infografiile sunt o modalitate excelentă de a comunica știința în mod vizual

O boală precum variola maimuței ar fi fost mai greu de explicat fără infografice. Prin urmare, puteți vedea că puterea comunicării vizuale a științei este atât de puternică și totuși atât de simplă.

Astfel de infografice sunt excelente pentru a genera conștientizare chiar și în rândul publicului larg. Noi, cei de la Mind the graph, ajutăm comunitatea științifică să transmită mai bine mesajul lor prin puterea infografiilor. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră site

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane