Medtem ko svet okreva po epidemiji kovida, se širi še ena bolezen. Redke, a smrtonosne opičje ošpice povzroča virus, ki napada opice in druge živali na gozdnatih območjih afriške celine, vendar so bili primeri zabeleženi tudi v drugih delih sveta.

Opičje ošpice trenutno ne predstavljajo velike nevarnosti za javno zdravje. Vendar pa je treba skupnosti, ki so najbolj dovzetne za virus, skrbno nadzorovati in bolje ozaveščati. V tem članku si bomo ogledali, kaj so opičje ošpice in kako prepoznati njihove simptome, ter priporočili ukrepe za njihovo preprečevanje.

Kaj točno so opičje ošpice?

Virus opičjih ošpic povzroča opičje ošpice, redko, vendar ne smrtno nevarno bolezen. Poxviridae ali družina poxvirusov vsebuje virus opičjih ošpic. Opičje ošpice se lahko širijo s tesnim telesnim stikom z okuženo živaljo ali posameznikom. Pri ljudeh se bolezen običajno širi s stikom kože na kožo z osebo, ki ima na koži izpuščaj, rane ali kraste po opičjih ošpicah.

Poleg tega se lahko opičje ošpice prenašajo z dihalnimi kapljicami, ustnimi tekočinami ter neposrednim ali intimnim stikom med ljudmi. Oseba se lahko okuži tudi z oblačili, posteljnino ali drugimi površinami, okuženimi z virusom opičjih ošpic.

Izbruh opičjih ošpic

Prvi dokumentirani primeri opičjih ošpic so se pojavili leta 1958 v kolonijah opic, ki so jih gojili za raziskave. Čeprav je bolezen znana kot opičje ošpice, njen izvor ostaja neznan.

Virus lahko prenašajo tudi živali, kot so afriški glodavci in opice. O opičjih ošpicah so pri ljudeh prvič poročali leta 1970. Od takrat so o primerih opičjih ošpic poročale številne druge države v osrednji in zahodni Afriki. 

Virus opičjih ošpic. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni

Virusne okužbe, ki so bile nekoč relativno izolirane, se v vse bolj globaliziranem svetu vse lažje širijo. Poleti leta 2021 se je iz Nigerije vrnil prebivalec ZDA z opičjimi ošpicami. Po tem so se leta 2022 izbruhi pojavili v Evropi, Združenih državah Amerike in Avstraliji zunaj Afrike.

Ošpice in opičje ošpice - kako sta povezani

Ošpice in opičje ošpice spadajo v isto družino virusov. Med člani rodu Orthopoxvirus sta tudi virus variola, ki povzroča norice, in virus kravjih ošpic.

Simptomi opičjih ošpic so nekoliko podobni simptomom noric, vendar so manj hudi, opičje ošpice pa redko povzročijo smrt. Do zdaj niso poročali o nobenem smrtnem primeru.

Kljub temu lahko opičje ošpice povzročijo resne zaplete, kot so pljučnica ter vnetje možganov (encefalitis) in oči. Ne pozabite, da so norice in opičje ošpice popolnoma različne bolezni.

Kateri so znaki in simptomi opičjih ošpic?

Po izpostavljenosti lahko mine nekaj dni ali tednov, preden se pojavijo simptomi. Gripi podobni simptomi, ki lahko spremljajo opičje ošpice, so:

 • zvišana telesna temperatura
 • Občutek nelagodja in mraza
 • Glavobol
 • Bolečine v mišicah
 • Slabost
 • Nabreknejo vozlišča limfnega sistema
 • Zamašenost nosu
 • Mehurčki na koži

V nekaj dneh se pogosto pojavi izpuščaj. Izpuščaj je lahko rdeč, ploščat in boleč. Nastanejo mehurji, ki jih napolni gnoj. Trajalo bo od dva do štiri tedne, da se mehurji zlepijo in odpadejo. Posameznik lahko dobi spremembe tudi v ustih, nožnici ali anusu.

Opičje ošpice ne prizadenejo vseh na enak način. Zdi se, da veliko trenutnih primerov ne sledi običajnemu vzorcu simptomov. Malo poškodb, ni oteklih bezgavk in nizka vročina. Nekateri ljudje sploh ne vedo, da so zboleli. Do širjenja okužbe lahko pride tudi, če ni nobenih simptomov.

Širjenje bolezni

Živali in ljudje z opičjimi ošpicami lahko bolezen prenesejo na vas, če pridejo v stik drug z drugim. Do prenosa virusa pride, če se poškoduje koža živali, na primer zaradi prask ali ugrizov, ali če kri, tekočine ali poškodbe bolne živali pridejo v stik s človeškim telesom.

Opičje ošpice se lahko širijo, vendar se redko pojavijo. Pri tuljenju, poljubljanju ali spolnem stiku z okuženo osebo se je mogoče dotakniti njenih ran, krast, kapljic dihal ali ustnih tekočin. Z intimnimi stiki se lahko širijo opičje ošpice, vendar same po sebi tehnično ne spadajo med spolno prenosljive okužbe. Virus se lahko prenaša s semenom ali vaginalno tekočino, vendar raziskovalci niso 100% prepričani o njegovem mehanizmu prenosa. Za opičje ošpice je dovzetna tudi oseba ali žival, ki je pred kratkim prišla v stik z okuženimi materiali, kot so oblačila ali posteljnina.

Kako diagnosticirati in zdraviti opičje ošpice

Ko zdravstveni delavec diagnosticira opičje ošpice, odvzame vzorec tkiva iz odprte rane/lezije. Nato vzorce pošlje v laboratorij, kjer jih testirajo z verižno reakcijo s polimerazo (PCR). Obstaja tudi možnost, da bo potreben vzorec krvi za testiranje virusa opičjih ošpic ali protiteles, ki jih tvorite proti njemu, da bi razumeli več.

Običajno so simptomi opičjih ošpic prisotni od dva do štiri tedne. V večini primerov ljudje z opičjimi ošpicami ozdravijo, ne da bi potrebovali kakršno koli zdravljenje. Če vam postavijo diagnozo, vas bo zdravstveni delavec spremljal, poskušal lajšati simptome, preprečil izgubo tekočine in priporočil antibiotike, če ste izpostavljeni drugi okužbi. Trenutno ni odobrenega zdravljenja za opičje ošpice. Ni znano, ali protivirusna zdravila pomagajo pri zdravljenju opičjih ošpic. 

Preventiva je boljša od zdravljenja

V kliničnih preskušanjih je cepivo proti noricam obetavno proti opičjim ošpicam, vendar trenutno ni na voljo za uporabo.

Ključna elementa preprečevanja sta izogibanje okuženih živali ljudem in omejevanje prenosa z osebe na osebo. Preprečevanje širjenja virusa opičjih ošpic je preprosto:

 • Ne približujte se okuženim živalim (zlasti tistim, ki so okužene ali mrtve).
 • Izogibati se je treba z virusi okuženi posteljnini in drugim materialom.
 • Zagotovite, da so vsa živila, ki vsebujejo meso ali živalske dele, ustrezno kuhana.
 • Priporočljivo je pogosto umivanje rok z razkužilom in vodo.
 • Bodite previdni pri stikih z ljudmi, ki bi lahko bili okuženi.
 • Zagotovite si odgovorno spolnost, kar vključuje uporabo zaščite in ovirnih metod.
 • Površine, ki se jih pogosto dotikamo, je treba očistiti in razkužiti.
 • Pri oskrbi osebe, okužene z virusom, uporabljajte osebno zaščitno opremo in masko.

Če opazite nov ali nepojasnjen izpuščaj, poiščite zdravniško pomoč. Ne paničarite in sprejmite varnostne ukrepe. Za razliko od noric ta bolezen ni življenjsko nevarna. Običajno izzveni v nekaj tednih. Morda boste želeli sprejeti previdnostne ukrepe, medtem ko ste pri njej.

Infografike so odličen način za vizualno posredovanje znanstvenih podatkov.

Bolezen, kot so opičje ošpice, bi bilo brez infografike težje razložiti. Zato lahko vidite, da je moč vizualnega sporočanja znanosti tako močna in hkrati tako preprosta.

Takšne infografike so odlične za ozaveščanje splošne javnosti. V podjetju Mind the graph pomagamo znanstveni skupnosti, da z močjo infografike bolje prenese svoje sporočilo. Za več informacij obiščite našo spletna stran

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge