Wanneer het onderwerp informatie is, is het combineren van cijfers en teksten geen trend. Het infografisch noemen is ook niet veel nieuws. Dus waarom blijven we praten over infographics als het ultieme idee van het decennium?

Simpelweg omdat het gebruik van infographics werden een hulpmiddel meer dan een gevolg.wetenschappelijke infographicMensen worden zich bewust van de wetenschappelijke kracht van infografieën om met succes informatie over te brengen. En niet zomaar mensen. Echte grote massale invloedrijke mensen.

In 2014 postte Nature op hun blog over wetenschapscommunicatie en hoe cool het is om een wetenschappelijke infographic te gebruiken. De manier waarop ze dat deden was simpel: laten zien dat een paar vrienden (NASA en Scientific American) wetenschappelijke infographics ook cool vinden.

Ze begonnen de post met een Pulitzer Prize-winnaar, Gareth Cook, en zijn boek "Best American Infographics 2013".

 

wetenschappelijke infographic

 

Het boek bewijst het belang van wetenschappelijke infografieën door te laten zien hoe omarmend ze kunnen zijn.
Van het in kaart brengen van oceaanruis tot de anatomie van snelheid, infographics zijn een geweldig hulpmiddel om jezelf duidelijk te maken. En als het om wetenschap gaat, past het daar natuurlijk bij.

"Wetenschap is een gebied waar infographics bijzonder nuttig en krachtig zijn (...).Onze zoektocht om de ruimte te begrijpen is daar een goed voorbeeld van - met afstanden en krachten zo groot dat het voor de gemiddelde persoon moeilijk is om te begrijpen wat er is ontdekt. Hoe is het om op Mars te landen? Hoe alleen zijn we werkelijk in de Melkweg? Dat zijn vragen die om visuele antwoorden vragen." Gareth Cook

In Cook's boek vinden we een gids over NASA's Curiosity rover landing op Mars in augustus 2012. NASA zorgde voor geweldige illustraties en Nature voor het informatieontwerp. Samen hebben ze dit gemaakt:

wetenschappelijke infographic

 

Niet alleen, Cook's boek bevat ook een Scientific American's infographic getiteld "Planets Everywhere". En Scientific American's art director of information graphics , Jen Christiansen, houdt vast aan het gebruik van wetenschappelijke infographics:

 

wetenschappelijke infographic

"Afbeeldingen kunnen wetenschappelijke concepten vaak efficiënter overbrengen dan woorden, voor elk publiek. Visuals die ontwikkeld zijn voor een wetenschappelijk onderlegd maar niet gespecialiseerd publiek, zoals deze hierboven, kunnen helpen om wetenschappelijke bevindingen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Door barrières (zoals technisch jargon) weg te nemen en context te bieden (in dit geval de twee sterrenbeelden), wordt de informatie op een onmiddellijk intuïtieve en boeiende manier gepresenteerd." Jen Christiansen

Als Nature, NASA en Scientific American denken dat een wetenschappelijke infographic cool is, wil je misschien leer het te maken!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen