Akademisk skrivning er fuld af forskellige citationsstile og forkortelser, og en af de mest anvendte er "et al.". Men hvad betyder det egentlig, og hvordan skal man bruge det? 

Når der er tre eller flere forfattere, bruger man denne latinske sætning, som er en forkortelse for "et alia", i stedet for at nævne dem alle. Selvom det kan virke simpelt, kan det være svært at bruge "et al." korrekt, og mange forfattere kæmper med at forstå, hvornår og hvordan de skal bruge det.

Denne artikel vil gennemgå alt, hvad du har brug for at vide om at bruge "et al." i din forskningsartikel, fra hvad det er, til hvordan du citerer det.

Hvad er Et Al.? 

"Et al." er et almindeligt akronym i akademisk skrivning for at angive tilstedeværelsen af andre forfattere, som ikke udtrykkeligt er nævnt. Det kommer fra den latinske sætning "et alia" (som betyder "og andre" på engelsk). Brugen af latinske udtryk i akademisk skrivning går tilbage til middelalderen, hvor latin var det vigtigste videnskabelige sprog i Europa.

Når en kilde indeholder tre eller flere forfattere, kan det være svært at nævne dem alle i en henvisning, især når der er en lang liste af forfattere. I disse specifikke situationer kan "et al." bruges til at angive tilstedeværelsen af andre forfattere, som ikke er identificeret.

Det er værd at bemærke, at brugen af "et al." varierer afhængigt af citationsstilen. I visse stilarter, som f.eks. APA og Chicagobruges "et al." til kilder med tre eller flere forfattere, men i MLA-stilen bruges "et al." kun til kilder med fire eller flere forfattere i andre.

Hvordan bruger man Et Al.?

Her er nogle retningslinjer for effektiv brug af "et al." i akademisk skrivning:

  1. Brug "et al.", når en kilde har en lang liste af forfattere: Når der er flere forfattere til en kilde, bruges udtrykket "et al." til at forkorte citatet, og det er almindeligt brugt, når der er tre eller flere forfattere; ikke desto mindre skal du kontrollere dine retningslinjer for citationstil. 
  2. Tilføj "et al." efter den første forfatters navn. De fleste citationsstile, herunder APA og MLA, inkluderer "et al." efter den første forfatters navn i citationen. 
  3. Punktummet skal komme efter "al.". For eksempel er "Smith et al." korrekt, men "Smith et. al" er forkert.
  4. I akademisk skrivning kursiveres "et al.", men skrives ikke med stort begyndelsesbogstav. 
  5. Forstå retningslinjerne for citationsstil: Brugen af "et al." varierer afhængigt af citationsstilen. Sørg for at følge de retningslinjer for citationstil, der er specificeret for din akademiske skrivning.

Generelt er "et al." en nyttig forkortelse, der forenkler citationer i forskningsartikler, og det er afgørende at mestre den korrekte brug for at producere klare og præcise akademiske tekster.

Et Alibi, Et Alii, Og Andre

En vigtig information om et al. er de forskellige former, det kan antage. Her er lidt mere information om alle de forskellige former af "et al." og deres betydning:

Et Alia

Et alia er den mest grundlæggende og udbredte form af "et al." i akademisk skrivning og betyder "og andre". Når antallet af forfattere i en kilde overstiger det tilladte maksimum i en citationsmetode, bruges denne sætning ofte i citater til at angive flere forfattere.

Et Alibi 

Et andet latinsk udtryk for "og andetsteds". Det bruges til at fremhæve, at yderligere information om et emne er tilgængelig fra en anden kilde eller et andet sted. Hvis du f.eks. henviser til en kilde, og der er mere materiale om det samme emne i en anden kilde, kan du sige "et alibi" for at indikere, at andre kilder er tilgængelige. 

Et Aliae

På latin er dette den feminine flertalsform af "et al". Det bruges til at vise, at en kilde har mange kvindelige forfattere. Hvis en kilde f.eks. indeholder mange kvindelige forfattere, og du ønsker at fremhæve dette i din henvisning, kan du bruge "et aliae" i stedet for "et al".

Et Alii

På latin er dette den mandlige flertalsform af "et al". Det bruges til at vise, at en kilde har mange mandlige forfattere. Hvis en kilde f.eks. indeholder mange mandlige forfattere, og du ønsker at fremhæve dette i din henvisning, kan du bruge "et alii" i stedet for "et al".

Forskellen mellem Et Al. Og Etc.

Et al. og etc. er to forskellige forkortelser, der bruges i akademisk skrivning.

Et al. er en forkortelse af det latinske udtryk "et alia", der kan oversættes til "og andre.", som tidligere nævnt. Det bruges i citater til at vise, at der er mange forfattere til en kilde, og bruges normalt midt i et citat efter den første forfatters navn. Kort sagt kan du bruge "et al." til at indikere, at der er andre forfattere ud over det nævnte navn. 

Etc. er en forkortelse af det latinske udtryk "et cetera", som betyder "og så videre" eller "og andre ting". Det bruges til at vise, at en liste over ting strækker sig ud over de specifikt nævnte. Hvis du for eksempel præsenterer flere eksempler på et bestemt emne, kan du bruge "etc." for at vise, at der er flere eksempler. Udtrykket "Etc." bruges ofte i slutningen af en liste og indledes med et komma. Det efterfølges ofte af et punktum og, afhængigt af citationsmåden, kursiv.

Sammenfattende angiver "et al." flere forfattere til en kilde i en henvisning, mens "etc." angiver en fortsættelse af en liste over emner.

Almindelige fejl

  • Brug af "et al." til at angive en listefortsættelse: Som tidligere nævnt bør "et al." bruges til at angive flere forfattere af en kilde og bør ikke bruges til at foreslå en listefortsættelse.
  • Brug af "etc." til at angive mange forfattere: "Etc." bør aldrig bruges til at angive flere forfattere til en kilde. Det er "et al."s ansvar, og at bruge "etc." i stedet anses for at være forkert og vildledende.
  • Store bogstaver i "et al." og "etc.": Både "et al." og "etc." er forkortelser og skal skrives med små bogstaver, medmindre de står i begyndelsen af en sætning.
  • Brug af "og andre" i stedet for "et al.": Det er mere passende i akademisk skrivning at bruge "et al." i stedet for "og andre" for at angive flere forfattere til en kilde. At bruge "og andre" kan være uformelt og kan være i strid med citationsmåden.
  • Brug af "et cetera" i stedet for "etc.": Den acceptable forkortelse for "et cetera" er "etc." og bør bruges i stedet. At bruge hele sætningen kan anses for at være unødvendigt, og det kan også optage dyrebar plads i en henvisning eller tekst.

Sådan citerer du Et Al.

Sådan citerer du "et al." korrekt i forskellige citationsstile:

MLA-format

I MLA-stil bruges "et al." efter den første forfatters navn på opgavens referenceside. Hvis en kilde f.eks. har tre eller flere forfattere, skal du angive den første forfatters navn efterfulgt af "et al.", f.eks:

Smith, John, et al. "Effekterne af klimaforandringer på biodiversitet." Environmental Science Journal, vol. 27, no. 2, 2020, pp. 25-34.

Ved teksthenvisninger skal du inkludere den første forfatters navn efterfulgt af "et al.", og til sidst skal sidetallet sættes i parentes, f.eks: 

(Smith et al. 36).

APA-format

På referencesiden skal du skrive "et al." efter den første forfatters navn. Hvis en kilde har tre eller flere forfattere, skal du angive den første forfatters navn efterfulgt af "et al.", f.eks:

Smith, J., Johnson, A., Williams, K., & Brown, M. (2019). "De sociale mediers indvirkning på unges mentale sundhed." Journal of Adolescent Health, 65(3), 42-51.

Citater i teksten skal indeholde den første forfatters navn i parentes, efterfulgt af "et al." og udgivelsesåret, for eksempel:

(Smith et al., 2019).

Chicago Format

På referencesiden bruges "et al." efter den første forfatters navn i Chicago-stil. Hvis en kilde indeholder fire eller flere forfattere, skal du f.eks. angive den første forfatters navn efterfulgt af "et al.":

Jones, S., et al. "Historien om den amerikanske borgerkrig". Civil War History, vol. 55, nr. 2, 2009, s. 34-47.

Citater i teksten skal indeholde den første forfatters navn i parentes, efterfulgt af "et al." og sidetallet:

(Smith et al. 36).

Det bedste infografikværktøj og overordnede full stack-designværktøj

Mind the Graph er en brugervenlig platform, der gør det muligt for personer uden forudgående designfærdigheder ubesværet at generere infografik og andet visuelt materiale i professionel kvalitet. Ud over infografik og plakater tilbyder platformen en række designværktøjer til at skabe videnskabelige præsentationer, animationer og interaktivt indhold samt videnskabelige ikoner, der kan tilpasses, så man kan skabe iøjnefaldende visuelt materiale.

videnskabelige illustrationer
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner