Η ακαδημαϊκή γραφή είναι γεμάτη από διάφορα στυλ παραπομπών και συντομογραφίες, και μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι το "et al." Αλλά τι σημαίνει πραγματικά και πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε; 

Όταν υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι συγγραφείς, αυτή η λατινική φράση, συντομογραφία του "et alia", χρησιμοποιείται αντί να αναφέρονται όλοι τους. Αν και μπορεί να φαίνεται απλή, η σωστή χρήση του "et al." μπορεί να είναι δύσκολη και πολλοί συγγραφείς δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε και πώς να το χρησιμοποιήσουν.

Αυτό το άρθρο θα αναλύσει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χρήση του "et al." στην ερευνητική σας εργασία, από το τι είναι μέχρι το πώς να το αναφέρετε.

Τι είναι το Et Al.; 

Το "Et al." είναι ένα συνηθισμένο ακρωνύμιο στην ακαδημαϊκή γραφή για να δηλώσει την παρουσία άλλων συγγραφέων που δεν αναφέρονται ρητά. Προέρχεται από τη λατινική φράση "et alia" (που στα αγγλικά σημαίνει "και άλλοι"). Η χρήση λατινικών όρων στην ακαδημαϊκή γραφή ανάγεται στη μεσαιωνική περίοδο, όταν τα λατινικά ήταν η κύρια επιστημονική γλώσσα στην Ευρώπη.

Όταν μια πηγή περιέχει τρεις ή περισσότερους συγγραφείς, μπορεί να είναι δύσκολο να τους αναφέρετε όλους σε μια παραπομπή, ιδίως όταν υπάρχει μεγάλος κατάλογος συγγραφέων. Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, το "et al." μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει την παρουσία άλλων συγγραφέων που δεν προσδιορίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του "et al." διαφέρει ανάλογα με το στυλ αναφοράς. Σε ορισμένα στυλ, όπως το APA και Σικάγο, το "et al." χρησιμοποιείται για πηγές με τρεις ή περισσότερους συγγραφείς, ωστόσο, στο στυλ MLA, το "et al." χρησιμοποιείται μόνο για πηγές με τέσσερις ή περισσότερους συγγραφείς σε άλλους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Et Al.;

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για την αποτελεσματική χρήση του "et al." σε ακαδημαϊκά κείμενα:

  1. Χρησιμοποιήστε το "et al." όταν μια πηγή έχει μεγάλο κατάλογο συγγραφέων: Όταν υπάρχουν πολλοί συγγραφείς μιας πηγής, ο όρος "et al." χρησιμοποιείται για να συντομεύσει την αναφορά και χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι συγγραφείς- ωστόσο, ελέγξτε τις οδηγίες του στυλ αναφοράς σας. 
  2. Μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα, προσθέστε "et al.". Τα περισσότερα στυλ παραπομπής, συμπεριλαμβανομένων των APA και MLA, περιλαμβάνουν το "et al." μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα στην παραπομπή. 
  3. Η τελεία πρέπει να μπαίνει μετά το "al.". Για παράδειγμα, το "Smith et al." είναι σωστό, ωστόσο το "Smith et. al" είναι λάθος.
  4. Στην ακαδημαϊκή γραφή, το "et al." γράφεται με πλάγιο αλλά όχι με κεφαλαίο. 
  5. Κατανόηση των κατευθυντήριων γραμμών για το στυλ παραπομπών: ποικίλλει ανάλογα με το στυλ αναφοράς. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του στυλ παραπομπής που καθορίζονται για την ακαδημαϊκή σας συγγραφή.

Γενικά, το "et al." είναι μια χρήσιμη συντομογραφία που απλοποιεί τις παραπομπές σε ερευνητικές εργασίες και η εκμάθηση της ορθής χρήσης του είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σαφούς και ακριβούς ακαδημαϊκής γραφής.

Et Alibi, Et Alii, και άλλοι

Μια σημαντική πληροφορία σχετικά με το et al. είναι οι διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει. Ακολουθούν μερικές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλες τις διαφορετικές μορφές του "et al." και τις σημασίες τους:

Et Alia

Το Et alia είναι η πιο θεμελιώδης και διαδεδομένη μορφή του "et al." στην ακαδημαϊκή γραφή, που σημαίνει "και άλλοι". Όταν ο αριθμός των συγγραφέων μιας πηγής υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο από ένα στυλ παραπομπής, η φράση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως στις παραπομπές για να δηλώσει πολλαπλούς συγγραφείς.

Et Alibi 

Ένας άλλος λατινικός όρος για το "και αλλού". Χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα είναι διαθέσιμες από άλλη πηγή ή τοποθεσία. Για παράδειγμα, αν αναφέρεστε σε μια πηγή και υπάρχει περισσότερο υλικό για το ίδιο θέμα σε μια άλλη πηγή, μπορεί να πείτε "και αλλού" για να δηλώσετε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές. 

Et Aliae

Στα λατινικά, πρόκειται για τον θηλυκό πληθυντικό του "et al". Χρησιμοποιείται για να δείξει ότι μια πηγή έχει πολλές γυναίκες συγγραφείς. Για παράδειγμα, αν μια πηγή περιλαμβάνει πολλές γυναίκες συγγραφείς και θέλετε να το τονίσετε αυτό στην παραπομπή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "et aliae" αντί για "et al".

Et Alii

Στα λατινικά, πρόκειται για τον αρσενικό πληθυντικό του "et al". Χρησιμοποιείται για να δείξει ότι μια πηγή έχει πολλούς άνδρες συγγραφείς. Για παράδειγμα, αν μια πηγή περιλαμβάνει πολλούς άνδρες συγγραφείς και θέλετε να το τονίσετε αυτό στην παραπομπή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "et alii" αντί για "et al".

Διαφορά μεταξύ Et Al. και Etc.

Οι συντομογραφίες Et al. και etc. είναι δύο διαφορετικές συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στην ακαδημαϊκή γραφή.

Το Et al. είναι συντομογραφία του λατινικού όρου "et alia", ο οποίος μεταφράζεται ως "και άλλοι", όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Χρησιμοποιείται στις παραπομπές για να δείξει πολλούς συγγραφείς μιας πηγής και χρησιμοποιείται συνήθως μέσα σε μια παραπομπή, μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα. Με απλά λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "et al." για να δηλώσετε ότι υπάρχουν και άλλοι συγγραφείς εκτός από το όνομα που αναφέρεται. 

Το κ.λπ. είναι συντομογραφία του λατινικού όρου "et cetera", που σημαίνει "και ούτω καθεξής" ή "και άλλα πράγματα". Χρησιμοποιείται για να δείξει ότι ένας κατάλογος πραγμάτων εκτείνεται πέρα από αυτά που αναφέρονται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, αν παρουσιάζετε πολλά παραδείγματα για ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "κ.λπ." για να δείξετε ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Η έκφραση "κ.λπ." χρησιμοποιείται συνήθως στο τέλος ενός καταλόγου και προηγείται κόμμα. Συχνά ακολουθείται από τελεία και, ανάλογα με το στυλ παραπομπής, πλάγια γράμματα.

Συνοπτικά, το "κ.ά." υποδηλώνει πολλούς συγγραφείς μιας πηγής σε μια παραπομπή, ενώ το "κ.λπ." υποδηλώνει τη συνέχεια ενός καταλόγου στοιχείων.

Συνήθη λάθη

  • Χρήση του "κ.λπ." για να υποδηλώσετε τη συνέχεια ενός καταλόγου: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η φράση "κ.ά." πρέπει να χρησιμοποιείται για να υποδηλώνει πολλαπλούς συγγραφείς μιας πηγής και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να υποδηλώνει τη συνέχεια ενός καταλόγου.
  • Χρήση του "κ.λπ." για να δηλώσει πολλούς συγγραφείς: Η λέξη "κ.λπ." δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να δηλώσει πολλούς συγγραφείς μιας πηγής. Αυτή είναι η ευθύνη του "κ.ά." και η χρήση του "κ.λπ." αντί αυτού θεωρείται λανθασμένη και παραπλανητική.
  • Με κεφαλαία γράμματα "κ.λπ." και "κ.λπ.": Τόσο το "κ.λπ." όσο και το "κ.λπ." είναι συντομογραφίες και πρέπει να γράφονται με πεζούς χαρακτήρες, εκτός αν βρίσκονται στην αρχή μιας φράσης.
  • Χρήση του όρου "και άλλοι" αντί του όρου "κ.ά.": Είναι καταλληλότερο στην ακαδημαϊκή γραφή να χρησιμοποιείτε το "κ.ά." αντί του "και άλλοι" για να δηλώσετε πολλαπλούς συγγραφείς μιας πηγής. Η χρήση του "και άλλοι" μπορεί να είναι ανεπίσημη και μπορεί να παραβιάζει το στυλ παραπομπής.
  • Χρήση του "κ.λπ." αντί του "κ.λπ.": Η αποδεκτή συντομογραφία για το "et cetera" είναι "κ.λπ." και πρέπει να χρησιμοποιείται αντί αυτού. Η χρήση ολόκληρης της πρότασης μπορεί να θεωρηθεί περιττή και μπορεί επίσης να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο σε μια παραπομπή ή ένα κείμενο.

Πώς να παραθέσετε το Et Al.

Δείτε πώς να παραθέτετε σωστά το "et al." σε διάφορα στυλ παραπομπής:

Μορφή MLA

Στο στυλ MLA, το "et al." χρησιμοποιείται μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα στη σελίδα αναφοράς της εργασίας. Για παράδειγμα, αν μια πηγή έχει τρεις ή περισσότερους συγγραφείς, θα αναφέρετε το όνομα του πρώτου συγγραφέα ακολουθούμενο από το "et al.", παράδειγμα:

Smith, John, et al. "Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα". Environmental Science Journal, τόμος 27, αριθ. 2, 2020, σσ. 25-34.

Για παραπομπές εντός κειμένου, θα πρέπει να συμπεριλάβετε το όνομα του πρώτου συγγραφέα ακολουθούμενο από το "et al." και στο τέλος, ο αριθμός σελίδας θα πρέπει να περιβάλλεται από παρένθεση, για παράδειγμα: 

(Smith et al. 36).

Μορφή APA

Στη σελίδα παραπομπών, βάλτε "et al." μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα. Εάν μια πηγή περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερους συγγραφείς, θα αναφέρετε το όνομα του πρώτου συγγραφέα ακολουθούμενο από το "et al.", παράδειγμα:

Smith, J., Johnson, A., Williams, K., & Brown, M. (2019). "Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων". Journal of Adolescent Health, 65(3), 42-51.

Οι παραπομπές εντός κειμένου θα περιλαμβάνουν το όνομα του πρώτου συγγραφέα σε παρένθεση, ακολουθούμενο από το "et al." και το έτος δημοσίευσης, για παράδειγμα:

(Smith et al., 2019).

Μορφή Σικάγο

Στη σελίδα αναφοράς, το "et al." χρησιμοποιείται μετά το όνομα του πρώτου συγγραφέα σύμφωνα με το στυλ του Σικάγο. Εάν μια πηγή περιλαμβάνει τέσσερις ή περισσότερους συγγραφείς, θα αναφέρετε το όνομα του πρώτου συγγραφέα ακολουθούμενο από το "et al.", για παράδειγμα:

Jones, S., et al. "Η ιστορία του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου". Ιστορία του Εμφυλίου Πολέμου, τχ. 55, αρ. 2, 2009, σσ. 34-47.

Οι παραπομπές εντός κειμένου περιλαμβάνουν το όνομα του πρώτου συγγραφέα σε παρένθεση, ακολουθούμενο από το "et al." και τον αριθμό σελίδας:

(Smith et al. 36).

Το καλύτερο εργαλείο δημιουργίας Infographic και συνολικής σχεδίασης Full-Stack

Mind the Graph είναι μια εύχρηστη πλατφόρμα που επιτρέπει σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενες δεξιότητες σχεδιασμού να δημιουργούν αβίαστα επαγγελματικής ποιότητας infographics και άλλα γραφικά. Εκτός από τα infographics και τις αφίσες, η πλατφόρμα παρέχει μια ποικιλία εργαλείων σχεδιασμού για τη δημιουργία επιστημονικών παρουσιάσεων, κινούμενων σχεδίων και διαδραστικού περιεχομένου, καθώς και προσαρμόσιμα επιστημονικά εικονίδια για τη δημιουργία εντυπωσιακού οπτικού υλικού.

επιστημονικές απεικονίσεις
logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα