Ste že kdaj slišali za Guernica? Plačoča ženska? Ali pa Dekle z mandolino?

To so nekatera najbolj znana dela samega mojstra Pabla Picassa, vsaj po podatkih s spleta!

Vendar je težko izbrati le nekaj najboljših, če je v svojem življenju ustvaril več kot 1500 umetniških stvaritev.

Poleg tega, da je Picasso najbolj znan in vpliven slikar vseh časov, je zaslužen tudi za iznajdbo in odkritje številnih novih slikarskih slogov ter umetniških oblik, kot sta kiparstvo in kolaž, hkrati pa je imel svoje umetniške faze, kot so modro obdobje, obdobje kubizma in tako naprej.

In po vseh njegovih dosežkih se sprašujemo, kaj bi si mislil o infografiki in procesu njenega ustvarjanja, kot ga poznamo danes?

Izdelava infografike je umetnost

V podjetju Mind the Graph smo trdno prepričani, da oblikovanje čudovitega grafičnega dela ni nič manj kot slikanje praznega platna, s katerim lahko izrazite tisto, česar ne morete verbalno.

Oboje poteka vzporedno, saj natančen prikaz občutka, dejstva ali trenda morda ni tako preprosto mogoč ali razumljiv kot barve na listu papirja, ki so razlite tako, da jasno predstavijo sporočilo, ki ga njihov ustvarjalec želi posredovati gledalcem.

Kljub temu smo v zadnjih nekaj letih naleteli na veliko število grafikonov, ki poskušajo prikazati informacije, vendar jim to zaradi majhnih napak, ki jih je storil njihov ustvarjalec, ni uspelo.

Zato bomo v nadaljevanju poskušali odpraviti vsako od teh napak in vam ob tem dali nekaj osnovnih nasvetov, da bo vaša infografika postala mojstrovina, kot jo je ustvaril sam mojster.

Zakaj so infografike sploh pomembne?

Grafi se uporabljajo že desetletja zaradi svoje sposobnosti učinkovitega in uspešnega posredovanja sporočila. Za hiter povzetek smo v nadaljevanju navedli nekaj razlogov.

kompaktno posredovanje sporočila

Zelo pomembno je, da jasna sporočila posredujemo na čim bolj učinkovit in privlačen način, kot je to počel Picasso. Njegove slike so se dotaknile občinstva v najglobljih razpokah srca in tudi vaša karta mora doseči najglobljo zavest gledalca. To je odličen način za zagotavljanje vrednosti priklica informacije v spomin. Številke kažejo, da je do 65% podatkov si lahko zapomnite bralec, če je besedilo deljeno skupaj s sliko.

Večje razumevanje za laike

Vsi niso vešči statistike in matematike - sam vem, da nisem - in tega ne smete pozabiti, ko objavljate poročila. Lahko gre za tako preprosto temo, kot je to, kako ste preživeli ves dan, ali za zapleteno temo, kot je delitev virov dohodka v gospodarstvu - vaši rezultati bodo koristni le, če jih bodo lahko razumele vse zainteresirane strani. Uporaba grafa je odlična rešitev za to!

lažje analiziranje podatkov in ugotavljanje vzročno-posledičnih povezav

Bralci vaše infografike ne iščejo vedno natančnih številk, temveč včasih le vzrok za nihanje določenega elementa ali dejavnika. To analizo je lažje opraviti, če imamo opravka s črtnimi ali stolpčnimi grafikoni v nasprotju s tabelaričnimi podatki, za katere je uporabljenih več statističnih formul.

Hitrejše odkrivanje vzorcev

Ugotavljanje prisotnosti obstoječega ali prihajajočega vzorca ali trenda je izjemno koristno, zlasti pri delu s časovno občutljivimi podatki. Ne glede na to, ali gre za napovedi za delniški trg, podnebne spremembe ali celo nekaj tako pomembnega, kot so vprašanja nacionalne varnosti, so diagrami koristni pri zagotavljanju informacij na prvi pogled.

Vizualno privlačen, ki pritegne pozornost bralca

Laik, ki pregleduje študijo primera ali poročilo o raziskavi, morda ne bo želel prebrati celotnega poročila na 40 straneh, ki ste ga objavili, temveč bo želel poznati končni rezultat in morda vzročne dejavnike. Najboljši načrt ukrepanja v takih primerih je ustvarjanje infografik, ki mu lahko dajo natančne informacije, ki jih išče, ne da bi mu bilo treba prebirati dolge strani tehničnih izrazov in statističnih podatkov. 49% tržnikov je po raziskavi, ki jo je opravila Venngage, poudarjajo uporabo vizualnih vsebin v svojih blogih.

Zakaj smo za to temo izbrali Picassa?

Picasso je nedvomno eden največjih mojstrov svoje umetnosti, in kot smo omenili zgoraj, izdelava infografik ni nič manjša umetnost.

Če pa se sprašujete, zakaj smo med vsemi umetniki izbrali prav njega, si preberite odgovore.

Uporabil bi vsako orodje, ki bi mu bilo na voljo

Slikar ni bil nikoli tako rekoč izbirčen umetnik. Pravzaprav je nekoč dejal, da bi namesto rdeče barve uporabil modro, če bi mu bila na voljo. Ni se obremenjeval s sredstvi - tisto, kar ga je resnično skrbelo, je bilo, da je svoje sporočilo podal čim bolj jasno in prepričljivo.

Podobno kot on morate biti pri ustvarjanju grafa pripravljeni uporabiti vsa orodja, ki so izvedljiva in uporabna za uspešno in jasno komunikacijo. Mind the Graph je eno od takšnih izjemno učinkovitih orodij, ki vam lahko pomaga ustvariti najboljše in najlepše celovite diagrame za vsa znanstvena in tehnična poročila. Ne le, da vaši blagovni znamki pomaga pridobiti prednost na digitalnih platformah z večjim številom ogledov in prometa, temveč je predvsem popolnoma BREZPLAČNO. Z nami lahko nadaljujete z oblikovanjem privlačnih infografik in tabel z najboljšim spletnim generatorjem grafov.

Nikoli ne bi prenehal ustvarjati

Pablo je trdno verjel v misel, ki jo je pridigal: "Naučite se orodij kot profesionalec, da jih boste lahko razbijali kot umetnik."

Menil je, da moraš za ustvarjanje česar koli najprej razumeti, s čim delaš. Šele ko to popolnoma razumeš, lahko pri gradnji svoje mojstrovine uporabiš tudi najmanjše možnosti, ki jih ponuja to "orodje".

Poleg tega je bil trdno prepričan, da se lahko popolnosti približamo le z nenehno prakso, in ne bi prenehal ustvarjati grafikonov, dokler ne bi ustvaril najboljših grafikonov - takšnih, ki bi na razumljiv način posredovali prave informacije ciljnemu občinstvu.

Po naključju je to tudi skrivnost spletnega uspeha - eksperimentirajte! In eksperimentirajte, dokler ne dosežete ciljev, ki ste si jih zastavili na začetku ustvarjanja.

Prizadeval bi si za minimalizem

"Umetnost je odprava nepotrebnega."

Podobno kot pri slikarstvu in kiparstvu morate tudi pri ustvarjanju infografik uporabiti enak pristop. Slikovni prikaz podatkov že sam po sebi pomeni, da vam za hitro posredovanje sporočila ne bi smelo biti treba napisati preveč besed. Vendar pa je bilo pogosto opaziti, da tako tržniki kot študenti, učitelji in raziskovalci zagrešijo to napako, ko so poskušali v graf zajeti preveč informacij.

Rezultat je preveč glasen in hrupen grafikon z veliko nepomembnimi informacijami, ki bi jih zlahka vključili v opombo pod črto. To ne samo da zmanjša vizualno privlačnost slike, ampak tudi odvrne bralce, namesto da bi jih pritegnilo, saj bodimo iskreni - če bi želeli toliko brati, da bi razumeli vašo poanto, bi prebrali celotno poročilo in ne samo infografiko.

Hkrati, tudi če gledalca tema zanima, si bo morda želel le ogledati končni rezultat vaše raziskave, preden se bo odločil, ali želi preučiti celotno zadevo ali ne.

Naslednja slika na primer jasno navaja dejstva, hkrati pa je minimalna in ustvarjalna.

Pri infografikah bi si vsakič prizadeval za edinstvenost

Picasso je bil enkraten umetnik in njegove slike so upravičeno ostale enkratne tudi skozi leta. Celo v različnih ustvarjalnih obdobjih, kot je modro obdobje, ko je na svojih slikah pretežno uporabljal modro barvo, je bila vsaka slika drugačna v tem, kaj sporoča gledalcu in kako se ob njej počuti.

Za razliko od njega si morate za to prizadevati tudi pri svojem poročanju. Tudi če gre za temo, ki jo je pred vami obdelalo že na tisoče ljudi, morate bralcu pokazati, da je vaša raziskava drugačna od njihove. To najhitreje storite z uporabo infografik. Na ta način lahko na prvi pogled pregledajo vaše rezultate ter odnose in vzorce, obravnavane v vašem zapisu, in razumejo, kako je vaša študija edinstvena v svojem pristopu. To bi jih nadalje vodilo k temu, da bi dejansko prebrali vaš zapis, namesto da ga preskočijo zaradi preveč uporabljene teme.

Hkrati morate poskrbeti, da bo vsak graf, ki ga ustvarjate, poseben in se bo razlikoval od vseh, ki ste jih ustvarili prej - bodisi za isti papir bodisi za drugo delo. Razumemo skušnjavo, da bi uporabili enak slog ali vsaj podoben tistemu, ki je uspel že prej. Kljub temu se morate še vedno zavedati, da bodo vaše infografike za bralca postale monotone, če boste še naprej uporabljali iste sloge, čeprav so podatki, ki jih posredujete, drugačni.

Mind the Graph vam lahko ponovno pomaga pri reševanju te uganke, saj ponuja različne značilne predloge za vse vaše potrebe po poročanju. Odločitev o uporabi teh orodij ali o tem, ali jih boste izdelali od začetka, je na koncu odvisna od vas, vendar vam bodo naša orodja zagotovo pomagala v obeh primerih.

Nikoli ne bi odlašal z ustvarjanjem infografik

Mojster je nekoč dejal: "Za jutri odložite le tisto, za kar ste pripravljeni umreti, če ne boste naredili."

Ko je bilo treba ustvariti umetnino, najsi bo to slika, skulptura ali celo preprosta stenska poslikava, je bil zvest svoji besedi in se je izogibal odlašanju. Prepričani smo, da tudi izdelave karte ne bi pustil za pozneje, za razliko od tega, kar počnete prav zdaj!

Zavedamo se, kako dobro se včasih zdi, da nalogo prepustite jutrišnjemu dnevu. To pogosto počnejo tudi blagovne znamke in podjetja. Prav tako vedno znova prelagajo možganske nevihte, dokler ni skrajni čas za objavo stvaritve.

Odlašanje s pripravo vsebine bo le ena od tistih stvari, ki jih morate opraviti v petek zvečer, preden odidete na vikend.

Poleg tega veste, kaj je Benjamin Franklin rekel o naglici - velika naglica povzroča veliko izgubo!

Zakaj ne bi začeli zgodaj? Vnaprej načrtujte osnutek in okvir, nato pa preidite na podrobnejše informacije, ki jih je treba posredovati. Vzemite si čas in ustvarite nekaj vizualno privlačnih infografik ter jih objavite. To vam bo dodatno pomagalo pri razumevanju, kaj deluje na vašo ciljno skupino in čemu bi se raje izognili.

Osredotočil bi se na barvne palete 

Vsi smo pogosto naleteli na različne barvne stvari, obleke, kraje in ob pogledu na nekatere smo bili veseli, ob drugih žalostni, nekateri so nas pomirili, nekateri pa razjezili. To narekuje tudi psihologija barv. Osredotoča se na različne učinke, ki jih imajo lahko različne barve na nas.

Vsaka barva ima lahko na osebo drugačen vpliv glede na kontekst, v katerem je uporabljena. Rdeča barva, če je del praznovanja valentinovega, pomeni ljubezen, če pa jo uporabimo v lobanji na električnem števcu, v gledalcu takoj vzbudi nemir in mu pove, da ga čaka nevarnost.

Natančna uporaba barv pri izdelavi infografik je izredno pomembna za posredovanje pravega sporočila.

Po Pablovih besedah "barve, tako kot značilnosti, sledijo spremembam čustev".

In s tem se strinjamo!

Osredotočite se na čustva, ki jih želite posredovati z grafikonom, in v skladu s tem izberite barve.

Naslednji primer se nanaša na infografiko, ki temelji na božiču. Oglejte si, kako njene barve ustvarjajo praznično razpoloženje, ki so ga želeli doseči.

Prizadeval bi si za odličnost

Odličnost ni nadarjena, temveč dosežena.

Tako je mislil tudi Picasso.

Nekoč je dejal: "Drugi so videli, kaj je, in se vprašali, zakaj. Jaz sem videl, kaj bi lahko bilo, in se vprašal, zakaj ne."

To je tudi zlata mantra za izdelavo uspešne infografike.

V sebi gojite navado ustvarjanja teh vizualnih pripomočkov. Oglejte si vsebino, ki jo nameravate objaviti, naj bo to daljši članek ali kratek blog, in se vprašajte, ali je to primerna priložnost za vključitev grafa. Ugotovili boste, da več ko boste pri svojih objavah vsebin objavljali te grafe, več priložnosti za spletno sodelovanje strank boste dobili. Prav tako bodite pozorni na to, kaj pri bralcih deluje in kaj ne, da boste pri pripravi naslednjega grafa sprejeli potrebne varnostne ukrepe.

Končne misli

Na koncu bi vas radi le opozorili, da je infografika sicer upravičeno lahko povzetek vizualnega prikaza vašega dela, vendar je njena integracija z omenjenim delom izredno pomembna za povečanje pozornosti in trajanja bralca.

Picasso je bil mojster v tem in mojster svoje umetnosti.

Zdaj je vaš čas, da postanete naslednji Picasso!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge