Έχετε ακούσει ποτέ για το Γκερνίκα? Η γυναίκα που κλαίει? Ή το Κορίτσι με μαντολίνο?

Αυτά είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του ίδιου του μαέστρου Πάμπλο Πικάσο, τουλάχιστον σύμφωνα με το διαδίκτυο!

Ωστόσο, όταν κάποιος έχει δημιουργήσει πάνω από 1500 καλλιτεχνικές δημιουργίες κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι λίγο δύσκολο να επιλέξει μερικές μόνο από τις κορυφαίες.

Εκτός του ότι είναι ο πιο γνωστός και επιδραστικός ζωγράφος όλων των εποχών, ο Πικάσο πιστώνεται επίσης με την εφεύρεση και ανακάλυψη πολλών νέων στυλ ζωγραφικής καθώς και μορφών τέχνης, όπως η γλυπτική και το κολάζ, ενώ ταυτόχρονα έχει τις δικές του φάσεις τέχνης όπως η Γαλάζια Περίοδος, η Περίοδος του Κυβισμού και ούτω καθεξής.

Και μετά από όλα τα επιτεύγματά του, εδώ αναρωτιόμαστε - τι θα σκεφτόταν για τα infographics και τη διαδικασία δημιουργίας τους όπως τα έχουμε σήμερα;

Η δημιουργία Infographics είναι μια τέχνη

Εμείς, στην Mind the Graph, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο σχεδιασμός ενός όμορφου γραφήματος δεν είναι τίποτα λιγότερο από το να ζωγραφίζεις έναν άδειο καμβά για να εκφράσεις αυτό που δεν μπορείς να εκφράσεις λεκτικά.

Και τα δύο λειτουργούν παράλληλα με τον τρόπο με τον οποίο η ακριβής αναπαράσταση ενός συναισθήματος, γεγονότος ή μιας τάσης μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα εφικτή ή κατανοητή όσο τα χρώματα σε ένα φύλλο χαρτί, που διαχέονται με τρόπο που να παρουσιάζουν με οξύτητα το μήνυμα που ο δημιουργός τους επιθυμεί να μεταδώσει στους θεατές του.

Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, έχουμε συναντήσει έναν μεγάλο αριθμό διαγραμμάτων που προσπαθούν να παρουσιάσουν πληροφορίες, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς εξαιτίας μικρών λαθών που διαπράχθηκαν από τον δημιουργό τους.

Ως εκ τούτου, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ένα από αυτά τα λάθη και, ενώ είμαστε σε αυτό, να σας δώσουμε μερικές βασικές συμβουλές για να μετατρέψετε το infographic σας σε ένα αριστούργημα, όπως ο ίδιος ο μαέστρος.

Γιατί είναι σημαντικά τα Infographics στην πρώτη θέση;

Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες λόγω της ικανότητάς τους να μεταδίδουν το μήνυμα αποτελεσματικά και αποδοτικά. Για μια γρήγορη ανακεφαλαίωση, όμως, παραθέτουμε παρακάτω μερικούς λόγους.

Για να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα με συμπαγή τρόπο

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε σαφή μηνύματα με τον πιο αποτελεσματικό και ελκυστικό τρόπο, όπως ακριβώς έκανε ο Πικάσο. Οι πίνακές του άγγιζαν τα ακροατήρια στις πιο βαθιές χαραμάδες της καρδιάς τους και ο πίνακάς σας πρέπει να φτάσει στη βαθύτερη συνείδηση του θεατή σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε την αξία ανάκλησης μιας πληροφορίας. Οι αριθμοί δείχνουν ότι μέχρι και 65% δεδομένων μπορούν να απομνημονευθούν από έναν αναγνώστη, αν μοιραστεί μέσω μιας εικόνας μαζί με το κείμενο.

Αυξημένη κατανόηση για τον απλό άνθρωπο

Δεν είναι όλοι ειδικοί στις στατιστικές και τα μαθηματικά - εγώ ξέρω ότι δεν είμαι - και πρέπει να το έχετε αυτό κατά νου κατά τη δημοσίευση των εκθέσεών σας. Θα μπορούσε να είναι ένα θέμα τόσο απλό όσο το πώς περάσατε ολόκληρη τη μέρα σας ή ένα πολύπλοκο όπως η κατανομή των πηγών εισοδήματος σε μια οικονομία, τα αποτελέσματά σας θα είναι χρήσιμα μόνο όταν μπορούν να γίνουν κατανοητά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η χρήση ενός γραφήματος είναι μια καταπληκτική λύση σε αυτό!

Ευκολότερη ανάλυση δεδομένων και διάκριση σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος

Οι αναγνώστες του infographic σας δεν αναζητούν πάντα ακριβή στοιχεία, αλλά μερικές φορές απλώς την αιτία πίσω από τις διακυμάνσεις ενός συγκεκριμένου στοιχείου ή παράγοντα. Αυτή η ανάλυση είναι πιο απλή όταν κάποιος έχει να κάνει με γραμμικά διαγράμματα ή ραβδογράμματα σε αντίθεση με τα δεδομένα σε πίνακες με ένα σωρό στατιστικούς τύπους που εφαρμόζονται σε αυτά.

Γρηγορότερη ανακάλυψη μοτίβων

Η συνειδητοποίηση της παρουσίας ενός υπάρχοντος ή επερχόμενου μοτίβου ή τάσης είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά όταν πρόκειται για δεδομένα ευαίσθητα στο χρόνο. Είτε πρόκειται για τις προβλέψεις για την αγορά μετοχών, είτε για την κλιματική αλλαγή, είτε ακόμη και για κάτι τόσο σημαντικό όσο τα θέματα εθνικής ασφάλειας, τα διαγράμματα αποδεικνύονται χρήσιμα στην παροχή πληροφοριών με μια ματιά.

Οπτικά ελκυστικό που τραβάει την προσοχή του αναγνώστη

Ένας μη ειδικός που περιηγείται σε μια μελέτη περίπτωσης ή μια έκθεση έρευνας μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ να διαβάσει ολόκληρη την έκθεση 40 σελίδων που έχετε δημοσιεύσει όσο θα ενδιαφερόταν να μάθει το τελικό αποτέλεσμα και ίσως τους αιτιολογικούς παράγοντες. Το καλύτερο σχέδιο δράσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δημιουργήσετε infographics που μπορούν να του/της δώσουν ακριβώς τις πληροφορίες που αναζητά χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει μεγάλες σελίδες με τεχνικούς όρους και στατιστικά δεδομένα. 49% των εμπόρων, σύμφωνα με έρευνα της Venngage, δίνουν έμφαση στη χρήση οπτικού περιεχομένου για τα ιστολόγιά τους.

Γιατί επιλέξαμε τον Πικάσο για αυτό το θέμα;

Ο Πικάσο είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της τέχνης του, και όπως συζητήσαμε παραπάνω, η δημιουργία infographics δεν είναι λιγότερο μια μορφή τέχνης.

Αλλά αν αναρωτιέστε γιατί επιλέξαμε να πάμε μαζί του - λοιπόν, διαβάστε παρακάτω για να βρείτε τις απαντήσεις σας.

Θα χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε εργαλείο στη διάθεσή του

Ο ζωγράφος δεν ήταν ποτέ, αυτό που θα λέγατε επιλεκτικός καλλιτέχνης. Μάλιστα, κάποτε είχε πει ότι θα χρησιμοποιούσε μπλε χρώμα αντί για κόκκινο, αν αυτό ήταν διαθέσιμο. Δεν ανησυχούσε για τα μέσα - αυτό που πραγματικά τον ενδιέφερε όμως ήταν να προβάλλει το μήνυμά του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια και πεποίθηση.

Παρόμοια με αυτόν, κατά τη δημιουργία ενός γραφήματος, πρέπει να είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε κάθε εργαλείο που είναι εφικτό και αξιοποιήσιμο για μια επιτυχημένη και ευκρινή επικοινωνία. Mind the Graph είναι ένα τέτοιο εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τα καλύτερα και πιο όμορφα περιεκτικά διαγράμματα για όλες τις επιστημονικές και τεχνικές αναφορές σας. Δεν βοηθάει μόνο το εμπορικό σήμα σας να αποκτήσει προβάδισμα στις ψηφιακές πλατφόρμες με υψηλότερες προβολές και επισκεψιμότητα, αλλά είναι πάνω απ' όλα, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Μαζί μας, μπορείτε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό κάποιων ελκυστικών infographics και πινάκων με την καλύτερη γεννήτρια γραφημάτων στο διαδίκτυο.

Δεν θα σταματούσε ποτέ να δημιουργεί

Ο Πάμπλο πίστευε ακράδαντα σε μια σκέψη που πρέσβευε: "Μάθε τα εργαλεία σαν επαγγελματίας για να μπορείς να τα σπάσεις σαν καλλιτέχνης".

Η γνώμη του ήταν ότι για να δημιουργήσεις οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να καταλάβεις με τι δουλεύεις. Μόνο όταν έχεις πλήρη κατανόηση του ίδιου μπορείς να αξιοποιήσεις και τις πιο μικρές χρήσεις που έχει να σου προσφέρει το "εργαλείο", δημιουργώντας το δικό σου αριστούργημα.

Είχε επίσης την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί να πλησιάσει την τελειότητα μόνο με συνεχή εξάσκηση και δεν θα σταματούσε να δημιουργεί διαγράμματα μέχρι να δημιουργήσει τα καλύτερα που υπάρχουν - αυτά που στέλνουν τις σωστές πληροφορίες στο κοινό στο οποίο απευθύνονται με τρόπο που να είναι εύκολα κατανοητός.

Συμπτωματικά, αυτό είναι και το μυστικό της διαδικτυακής επιτυχίας - πειραματιστείτε! Και συνεχίστε να πειραματίζεστε μέχρι να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει στον εαυτό σας ξεκινώντας τη διαδικασία δημιουργίας.

Θα προσπαθούσε για μινιμαλισμό

"Η τέχνη είναι η εξάλειψη του περιττού".

Και παρόμοια με τους πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά, για να δημιουργήσετε infographics, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ίδια προσέγγιση. Μια εικονογραφική αναπαράσταση των δεδομένων από μόνη της σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γράφετε πολλές λέξεις για να μοιραστείτε γρήγορα το μήνυμα. Ωστόσο, πολλές φορές οι έμποροι, οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι ερευνητές έχουν παρατηρηθεί να διαπράττουν αυτό το σφάλμα της προσπάθειας να συμπυκνώσουν πάρα πολλές πληροφορίες στο γράφημα.

Το προϊόν που προκύπτει είναι ένα διάγραμμα που είναι πολύ δυνατό και θορυβώδες με πολλές άχρηστες πληροφορίες που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν γίνει μέρος της υποσημείωσης. Αυτό όχι μόνο μειώνει την οπτική ελκυστικότητα του γραφήματος, αλλά και απωθεί τους αναγνώστες αντί να τους προσελκύει, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς - αν ήθελαν να διαβάσουν τόσα πολλά για να καταλάβουν το νόημά σας, θα είχαν διαβάσει ολόκληρη την έκθεση και όχι μόνο το infographic.

Ταυτόχρονα, ακόμη και αν ένας θεατής ενδιαφέρεται για το θέμα, μπορεί να θέλει απλώς να ρίξει μια ματιά στο τελικό αποτέλεσμα της έρευνάς σας προτού αποφασίσει αν θέλει ή όχι να μελετήσει το όλο θέμα.

Η παρακάτω εικόνα, για παράδειγμα, δηλώνει με σαφήνεια τα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα είναι ελάχιστη και δημιουργική.

Θα προσπαθούσε για μοναδικότητα στα Infographics, κάθε φορά

Ο Πικάσο ήταν ένας μοναδικός καλλιτέχνης και οι πίνακές του παρέμειναν επίσης μοναδικοί στο πέρασμα των χρόνων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαφόρων δημιουργικών περιόδων του, όπως η Μπλε περίοδος, όπου χρησιμοποιούσε κυρίως το μπλε χρώμα στους πίνακές του, κάθε πίνακας ήταν διαφορετικός σε αυτό που μετέδιδε στον θεατή και στο πώς τον έκανε να αισθανθεί.

Σε αντίθεση με εκείνον, αυτό πρέπει να επιδιώκετε και εσείς στην αναφορά σας. Ακόμη και αν το θέμα είναι ένα θέμα που έχει ήδη απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους πριν από εσάς, αυτό που πρέπει να δείξετε στον αναγνώστη είναι ότι η έρευνά σας είναι διαφορετική από τη δική τους. Και ο ταχύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι με τη χρήση infographics. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να περάσουν από τα αποτελέσματά σας και τις σχέσεις & τα μοτίβα που συζητούνται στον απολογισμό σας με μια ματιά και να καταλάβουν πώς η μελέτη σας είναι μοναδική στην προσέγγισή της. Αυτό θα τους οδηγήσει περαιτέρω στο να διαβάσουν πραγματικά τον φάκελό σας αντί να τον προσπεράσουν εξαιτίας ενός υπερβολικά χρησιμοποιημένου θέματος.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να φροντίζετε ώστε κάθε γράφημα που δημιουργείτε να είναι ξεχωριστό και να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο που έχετε φτιάξει στο παρελθόν - είτε πρόκειται για το ίδιο χαρτί είτε για ένα άλλο κομμάτι συνολικά. Μπορούμε να καταλάβουμε τον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε το ίδιο στυλ ή τουλάχιστον ένα παρόμοιο με αυτό που πέτυχε στο παρελθόν. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο στυλ, τα infographics σας θα γίνουν μονότονα για τον αναγνώστη, ακόμη και αν τα δεδομένα που μοιράζεστε είναι διαφορετικά.

Το Mind the Graph μπορεί και πάλι να σας βοηθήσει σε αυτό το αίνιγμα προσφέροντας τις διάφορες διακριτικά πρότυπα για όλες τις ανάγκες αναφοράς σας. Η απόφαση να τα χρησιμοποιήσετε ή να φτιάξετε μία από την αρχή θα είναι τελικά δική σας, αλλά τα εργαλεία μας θα είναι σίγουρα σε θέση να σας βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση.

Δεν θα καθυστερούσε ποτέ να δημιουργήσει Infographics

Ο μαέστρος είπε κάποτε: "Αναβάλλετε για αύριο μόνο ό,τι είστε πρόθυμοι να πεθάνετε έχοντας αφήσει ανεκτέλεστο".

Και πιστός στο λόγο του, όταν επρόκειτο να δημιουργήσει τέχνη, είτε πρόκειται για πίνακα, είτε για γλυπτό, είτε ακόμη και για μια απλή τοιχογραφία, απείχε από την αναβλητικότητα. Είμαστε σίγουροι ότι ούτε τη δημιουργία ενός διαγράμματος θα άφηνε για αργότερα, σε αντίθεση με αυτό που κάνετε εσείς αυτή τη στιγμή!

Γνωρίζουμε πόσο καλό είναι μερικές φορές να αφήνετε την εργασία σας για αύριο. Συχνά, οι μάρκες και οι επιχειρήσεις είναι γνωστό ότι το κάνουν επίσης. Συμμετέχουν επίσης στην αναβολή των συνεδριάσεων brainstorming ξανά και ξανά μέχρι να έρθει η ώρα να δημοσιευτεί ένα δημιούργημα.

Η καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος παραγωγής περιεχομένου σας θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ένα από αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνετε το βράδυ της Παρασκευής πριν φύγετε για το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, ξέρετε τι είπε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος για μια βιαστική εργασία - η μεγάλη βιασύνη κάνει μεγάλη σπατάλη!

Γιατί να μην ξεκινήσετε νωρίς; Σχεδιάστε εκ των προτέρων το περίγραμμα και το πλαίσιό σας και, στη συνέχεια, προχωρήστε στις πιο λεπτές λεπτομέρειες των πληροφοριών που πρόκειται να μεταδοθούν. Πάρτε το χρόνο σας για να δημιουργήσετε μερικά οπτικά ελκυστικά infographics και να τα δημοσιεύσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει περαιτέρω στην κατανόηση του τι λειτουργεί για το κοινό-στόχο σας και τι είναι κάτι που θα προτιμούσε να αποφύγει.

Θα επικεντρωθεί στις παλέτες χρωμάτων 

Όλοι μας έχουμε συναντήσει συχνά διαφορετικά χρωματιστά πράγματα, φορέματα, μέρη, και κοιτάζοντας κάποια μας έχουν κάνει χαρούμενους, κάποια μας έχουν κάνει λυπημένους, κάποια μας έχουν κρατήσει ήρεμους και κάποια μας έχουν κάνει έξαλλους. Αυτό υπαγορεύει και η Ψυχολογία των Χρωμάτων. Επικεντρώνεται στις διαφορετικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν τα διάφορα χρώματα πάνω μας.

Κάθε χρώμα μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε ένα άτομο ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται. Το κόκκινο χρώμα όταν γίνεται μέρος μιας γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου σηματοδοτεί την αγάπη, αλλά αν το χρησιμοποιήσετε σε ένα κρανίο σε έναν ηλεκτρικό μετρητή, δημιουργεί αμέσως αναταραχή στο μυαλό του θεατή, λέγοντάς του ότι ελλοχεύει κίνδυνος.

Η ακριβής χρήση των χρωμάτων για τη δημιουργία infographics είναι εξαιρετικά σημαντική για να μοιραστείτε το σωστό μήνυμα.

Σύμφωνα με τον Pablo, "τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων".

Και συμφωνούμε!

Επικεντρωθείτε στο συναίσθημα που θέλετε να μεταδώσετε μέσω του γραφήματός σας και επιλέξτε χρώματα σύμφωνα με αυτό.

Το ακόλουθο παράδειγμα αφορά ένα infographic με θέμα τα Χριστούγεννα. Ρίξτε μια ματιά στο πώς τα χρώματά του δημιουργούν την εορταστική διάθεση στην οποία στόχευαν.

Θα προσπαθούσε για την αριστεία

Η αριστεία δεν χαρίζεται, επιτυγχάνεται.

Το ίδιο πίστευε και ο Πικάσο.

Κάποτε είχε πει: "Άλλοι είδαν αυτό που είναι και ρώτησαν γιατί. Εγώ είδα αυτό που θα μπορούσε να είναι και ρώτησα γιατί όχι".

Αυτό είναι το χρυσό μάντρα για την παραγωγή ενός επιτυχημένου infographic.

Καλλιεργήστε μέσα σας τη συνήθεια να δημιουργείτε αυτά τα οπτικά βοηθήματα. Κοιτάξτε οποιοδήποτε περιεχόμενο πρόκειται να δημοσιεύσετε, είτε πρόκειται για ένα μακροσκελές άρθρο είτε για ένα σύντομο ιστολόγιο, και αναρωτηθείτε αν είναι κατάλληλη ευκαιρία για να ενσωματώσετε ένα διάγραμμα σε αυτό. Θα διαπιστώσετε ότι όσο περισσότερο βγάζετε αυτά τα γραφήματα με τις δημοσιεύσεις του περιεχομένου σας, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για ηλεκτρονική εμπλοκή των πελατών σας λαμβάνετε. Επίσης, παρακολουθήστε τι λειτουργεί για τους αναγνώστες και τι όχι, ώστε να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη δημιουργία του επόμενου γραφήματος.

Τελικές σκέψεις

Στο τέλος, θα θέλαμε απλώς να σας υπενθυμίσουμε ότι, ενώ ένα infographic μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως συνοπτική οπτική αναπαράσταση της εργασίας σας, η ενσωμάτωσή του στην εν λόγω εργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση της προσοχής και της διάρκειας του αναγνώστη.

Ο Πικάσο ήταν δάσκαλος σε αυτό και δάσκαλος της τέχνης του.

Ήρθε η ώρα να γίνετε ο επόμενος Πικάσο!

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα