Har du hört talas om Guernica? Den gråtande kvinnan? Eller den Flicka med mandolin?

Dessa är några av de mest kända verken av mästaren Pablo Picasso själv, åtminstone enligt internet!

Men när man har producerat över 1500 konstnärliga verk under sin livstid är det lite svårt att bara välja ut ett fåtal.

Picasso är inte bara den mest kända och inflytelserika målaren genom tiderna, han har också uppfunnit och upptäckt många nya målningsstilar och konstformer, som skulptur och collage, samtidigt som han har sina egna konstfaser som den blå perioden, kubismen och så vidare.

Och efter alla hans framgångar undrar vi - vad skulle han ha tyckt om infografiken och dess skapandeprocess som vi har idag?

Att göra infografik är en konst

Vi på Mind the Graph är övertygade om att design av en vacker graf är detsamma som att måla en tom duk för att uttrycka det man inte kan verbalt.

Båda löper parallellt på så sätt att en korrekt återgivning av en känsla, ett faktum eller en trend kanske inte är lika lätt möjlig eller begriplig som färger på ett pappersark, som sprids på ett sätt som gör att de på ett akut sätt presenterar det budskap som upphovsmannen vill sända till sina tittare.

Under de senaste åren har vi dock stött på ett stort antal sjökort som försöker visa information men som misslyckas kapitalt på grund av små misstag från upphovsmannens sida.

Därför försöker vi här ta itu med vart och ett av dessa fel och samtidigt ge dig några grundläggande tips för att göra din infografik till ett mästerverk, precis som maestron själv.

Varför är infografik viktigt i första hand?

Grafer har använts i årtionden tack vare deras förmåga att förmedla budskap på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. För en snabb sammanfattning har vi listat några anledningar nedan.

Att kommunicera ett budskap på ett kompakt sätt

Det är mycket viktigt att kommunicera tydliga budskap på ett så effektivt och attraktivt sätt som möjligt, precis som Picasso brukade göra. Hans målningar berörde publiken i deras hjärtas innersta skrymslen och ditt diagram måste nå betraktarens djupaste medvetande. Det är ett bra sätt att säkerställa en informations minnesvärde. Siffrorna tyder på att upp till 65% data kan lagras i minnet av en läsare om den delas genom en bild tillsammans med texten.

Ökad förståelse för lekmän

Alla är inte experter på statistik och matematik - jag är inte det - och det måste du ha i åtanke när du publicerar dina rapporter. Det kan vara ett så enkelt ämne som hur du spenderade hela din dag eller ett komplext ämne som fördelningen av inkomstkällor i en ekonomi, dina resultat skulle bara vara till nytta när de kan förstås av alla intresserade parter. Användningen av en graf är en fantastisk lösning på detta!

Lättare att analysera data och urskilja orsakssamband

Läsarna av din infografik letar inte alltid efter exakta siffror utan ibland bara efter en orsak bakom fluktuationerna i ett visst element eller en viss faktor. Denna analys är enklare att genomföra när man har att göra med linjediagram eller stapeldiagram än med tabellerade data med en massa statistiska formler som tillämpas på dem.

Snabbare upptäckt av mönster

Att inse förekomsten av ett befintligt eller kommande mönster eller trend är otroligt användbart, särskilt när det handlar om tidskänsliga data. Oavsett om det gäller förutsägelser för aktiemarknaden, klimatförändringar eller något så viktigt som frågor om nationell säkerhet, är diagram användbara för att ge information på ett ögonblick.

Visuellt tilltalande som drar till sig läsarens uppmärksamhet

En lekman som bläddrar igenom en fallstudie eller en undersökningsrapport kanske inte är lika intresserad av att läsa hela den 40-sidiga rapporten du har publicerat som han/hon skulle vara av att få veta slutresultatet och kanske de orsakande faktorerna. Den bästa handlingsplanen i sådana fall är att skapa infografik som kan ge honom/henne exakt den information de letar efter utan att behöva gå igenom långa sidor med tekniska termer och statistiska data. 49% av marknadsförare, enligt en undersökning av Venngage, betonar användningen av visuellt innehåll för sina bloggar.

Varför valde vi Picasso för detta ämne?

Picasso är utan tvekan en av de största mästarna inom sin konst, och som vi diskuterade ovan är infografik en lika stor konstform.

Men om du undrar varför vi av alla artister valde att gå med honom - ja, läs vidare för att hitta dina svar.

Han skulle använda alla verktyg som stod till hans förfogande

Målaren var aldrig vad man skulle kalla en kräsen konstnär på något sätt. Faktum är att han en gång citerades för att ha sagt att han skulle använda blå färg istället för röd om det var vad han hade till sitt förfogande. Han brydde sig inte om medlen - vad han verkligen brydde sig om var att framföra sitt budskap med så stor tydlighet och övertygelse som möjligt.

I likhet med honom måste du vara beredd att använda alla tänkbara och användbara verktyg för att skapa en framgångsrik och tydlig kommunikation när du skapar en graf. Mind the Graph är ett sådant supereffektivt verktyg som kan hjälpa dig att skapa de bästa och vackraste omfattande diagrammen för all din vetenskapliga och tekniska rapportering. Det hjälper inte bara ditt varumärke att få en fördel på de digitala plattformarna med högre visningar och trafik utan är framför allt ABSOLUT KOSTNADSFRITT. Med oss kan du gå vidare med att utforma några attraktiva infografik och tabeller med den bästa grafgeneratorn online.

Han skulle aldrig sluta skapa

Pablo trodde fullt och fast på det han predikade - "Lär dig verktygen som ett proffs så att du kan bryta dem som en konstnär."

Det var hans åsikt att för att skapa något måste man först förstå vad man arbetar med. Först när du har en fullständig förståelse för detsamma kan du utnyttja de minsta användningsområdena som "verktyget" har att erbjuda när du bygger upp ditt eget mästerverk.

Han hade också en fast övertygelse om att man bara kan närma sig perfektion genom kontinuerlig övning och han skulle inte ha gett upp att skapa diagram förrän han skapat de bästa som finns - de som skickar rätt information till den avsedda publiken på ett sätt som är lätt att förstå.

Av en händelse är det också hemligheten bakom framgång på nätet - experimentera! Och fortsätt att experimentera tills du har uppnått de mål du har satt upp för dig själv när du började med skapandeprocessen.

Han skulle sträva efter minimalism

"Konst är eliminering av det onödiga."

Och precis som med målningar och skulpturer bör du använda samma tillvägagångssätt för att skapa infografik. En bildlig representation av data i sig innebär att du inte behöver skriva för många ord för att dela budskapet snabbt. Ofta har dock både marknadsförare, studenter, lärare och forskare begått misstaget att försöka få in för mycket information i grafen.

Resultatet är ett diagram som är för högljutt och bullrigt med en massa oväsentlig information som lätt kunde ha gjorts till en del av fotnoten istället. Detta gör inte bara figuren mindre visuellt tilltalande, utan stöter också bort läsarna istället för att locka dem, för låt oss vara ärliga - om de ville läsa så mycket för att förstå din poäng, skulle de ha gått igenom hela rapporten och inte bara infografiken.

Samtidigt, även om en tittare är intresserad av ämnet, kanske han/hon bara vill ta en titt på slutresultatet av din forskning innan han/hon bestämmer sig för om han/hon vill studera hela saken eller inte.

Följande bild visar till exempel tydligt fakta samtidigt som den är minimal och kreativ på samma gång.

Han skulle sträva efter unikhet i infografik, varje gång

Picasso var en unik konstnär och hans målningar har med rätta också förblivit unika genom åren. Även under hans olika kreativa perioder, som den blå perioden, där han främst använde färgen blå i sina målningar, var varje målning annorlunda i vad den förmedlade till betraktaren och hur den fick dem att känna.

Inte olikt honom är det vad du också måste sträva efter i din rapportering. Även om ämnet redan har behandlats av tusentals före dig, måste du visa läsaren att din forskning skiljer sig från deras. Och det snabbaste sättet att göra det är genom att använda infografik. På så sätt kan de gå igenom dina resultat och de relationer och mönster som diskuteras i ditt konto på ett ögonblick och förstå hur din studie är unik i sitt tillvägagångssätt. Detta skulle ytterligare leda till att de faktiskt läser ditt dokument istället för att hoppa över det på grund av ett överanvänt ämne.

Samtidigt måste du också se till att varje graf som du skapar är speciell och skiljer sig från alla som du har gjort tidigare - oavsett om det är för samma papper eller ett helt annat papper. Vi kan förstå frestelsen att använda samma stil eller åtminstone en liknande stil som den som lyckades tidigare. Men du måste ändå komma ihåg att om du fortsätter att använda samma stil kommer din infografik att bli monoton för läsaren, även om de data som delas är annorlunda.

Mind the Graph kan återigen hjälpa dig genom denna gåta genom att erbjuda sina olika utmärkande mallar för alla dina rapporteringsbehov. Beslutet att använda dessa eller skapa en från grunden ligger i slutändan hos dig, men våra verktyg kommer definitivt att kunna hjälpa dig i båda fallen.

Han skulle aldrig förhala skapandet av infografik

En maestro sa en gång: "Skjut bara upp till morgondagen det som du är villig att dö för att ha lämnat ogjort."

Och när det gällde att skapa konst, vare sig det handlade om en målning, en skulptur eller en enkel väggmålning, avstod han från att förhala. Vi är säkra på att han inte heller skulle ha lämnat skapandet av ett sjökort till senare, till skillnad från vad du gör just nu!

Vi vet hur skönt det ibland kan kännas att bara lämna sin uppgift till morgondagen. Ofta har varumärken och företag också gjort det. De skjuter också upp brainstorming-sessioner om och om igen tills det är hög tid för en skapelse att publiceras.

Om du fördröjer ditt schema för innehållsproduktion kommer det bara att bli en av de saker som du måste göra på fredagskvällen innan du åker till helgen.

Dessutom vet ni vad Benjamin Franklin sa om en förhastad uppgift - stor brådska ger stort slöseri!

Varför inte börja tidigt? Planera din översikt och ditt ramverk i förväg och gå sedan in på de finare detaljerna i den information som ska överföras. Ta dig tid att skapa några visuellt attraktiva infografiker och publicera dem. Detta kommer att hjälpa dig att förstå vad som fungerar för din målgrupp och vad som är något de helst vill undvika.

Han skulle fokusera på färgpaletter 

Vi har alla ofta stött på saker, klänningar och platser i olika färger, och vissa har gjort oss glada, andra ledsna, vissa har hållit oss lugna och andra har gjort oss arga. Detta är också vad färgpsykologi dikterar. Den fokuserar på de olika effekter som olika färger kan ha på oss.

Varje färg kan ha olika inverkan på en person beroende på i vilket sammanhang den används. När färgen röd används på Alla hjärtans dag står den för kärlek, men om den används i en dödskalle på en elmätare skapar den omedelbart oro hos betraktaren och talar om att fara är i antågande.

Att använda färger korrekt för att skapa infografik är oerhört viktigt för att förmedla rätt budskap.

Enligt Pablo "följer färger, precis som funktioner, känslornas förändringar."

Och vi håller med!

Fokusera på den känsla du vill förmedla genom din graf och välj färger i enlighet med detta.

Följande exempel handlar om en infografik baserad på julen. Ta en titt på hur färgerna skapar den festliga stämning som eftersträvades.

Han skulle sträva efter excellens

Spetskompetens är inget man får genom gåvor, det är något man uppnår.

Och det tyckte Picasso också.

Han citerades en gång med orden: "Andra har sett vad som är och frågat varför. Jag har sett vad som skulle kunna bli och frågat varför inte."

Det är också det gyllene mantrat för att skapa en framgångsrik infografik.

Gör det till en vana att skapa dessa visuella hjälpmedel. Titta på allt innehåll du är på väg att publicera, oavsett om det är en lång artikel eller en kort blogg, och fråga dig själv om detta är ett lämpligt tillfälle att integrera ett diagram i det. Du kommer att upptäcka att ju mer du använder dessa diagram i dina innehållspublikationer, desto fler möjligheter får du att engagera dina kunder online. Håll också ett öga på vad som fungerar för läsarna och vad som inte gör det, så att du kan vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du gör nästa diagram.

Avslutande tankar

Slutligen vill vi bara påminna dig om att även om en infografik med rätta kan kallas en sammanfattad visuell representation av ditt arbete, är dess integration med nämnda arbete av yttersta vikt för att öka läsarens uppmärksamhet och räckvidd.

Picasso var en mästare på detta och en mästare på sin konst.

Nu är det din tur att bli nästa Picasso!

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar