Ooit gehoord van Guernica? De huilende vrouw? Of de Meisje met Mandoline?

Dit zijn enkele van de beroemdste werken van de maestro Pablo Picasso zelf, althans volgens het internet!

Maar als iemand meer dan 1500 artistieke creaties in zijn leven heeft gemaakt, is het een beetje moeilijk om er slechts enkele uit te kiezen.

Picasso is niet alleen de bekendste en invloedrijkste schilder aller tijden, maar ook de uitvinder en ontdekker van veel nieuwe schilderstijlen en kunstvormen, zoals beeldhouwkunst en collage, terwijl hij tegelijkertijd zijn eigen kunstfasen had, zoals de Blauwe Periode, de Kubistische Periode, enzovoort.

En na al zijn verwezenlijkingen vragen wij ons hier af - wat zou hij gedacht hebben van de infographics en hun creatieproces zoals wij die vandaag kennen?

Infographics maken is een kunst

Wij, bij Mind the Graph, geloven sterk dat het ontwerpen van een mooi stuk grafiek niet minder is dan het schilderen van een leeg canvas om uit te drukken wat je verbaal niet kunt.

Beide lopen parallel in de manier waarop een nauwkeurige weergave van een sentiment, feit of trend misschien niet zo gemakkelijk mogelijk of begrijpelijk is als kleuren op een vel papier, gemorst op een manier dat ze acuut de boodschap weergeven die de maker ervan aan zijn kijkers wil overbrengen.

Toch zijn we de afgelopen jaren een groot aantal grafieken tegengekomen die probeerden informatie weer te geven, maar daarin jammerlijk faalden door kleine fouten van de maker.

Daarom proberen we hier elk van deze fouten aan te pakken en geven we u ondertussen enkele basistips om van uw infographic een meesterwerk te maken, net als de maestro zelf.

Waarom zijn infografieken in de eerste plaats belangrijk?

Grafieken worden al tientallen jaren gebruikt vanwege hun vermogen om de boodschap effectief en efficiënt over te brengen. Voor een snelle recapitulatie hebben we hieronder enkele redenen opgesomd.

Een boodschap compact overbrengen

Het is heel belangrijk om duidelijke boodschappen zo effectief en aantrekkelijk mogelijk over te brengen, net zoals Picasso dat deed. Zijn schilderijen raakten het publiek in de diepste krochten van hun hart en uw grafiek moet het diepste bewustzijn van uw kijker bereiken. Dat is een geweldige manier om de herinneringswaarde van informatie te verzekeren. De cijfers suggereren dat tot 65% aan gegevens kan worden onthouden door een lezer als hij de tekst deelt via een afbeelding.

Meer begrip voor de leek

Niet iedereen is een kei in statistiek en wiskunde - ik weet dat ik dat niet ben - en dat moet je in gedachten houden als je je rapporten publiceert. Of het nu gaat om een eenvoudig onderwerp als hoe je je hele dag hebt doorgebracht of om een complex onderwerp als de verdeling van inkomstenbronnen in een economie, je resultaten zijn alleen nuttig als ze door alle belanghebbenden kunnen worden begrepen. Het gebruik van een grafiek is daarvoor een geweldige oplossing!

Gemakkelijker gegevens analyseren en oorzaak-gevolgrelaties onderscheiden

De lezers van uw infographic zijn niet altijd op zoek naar exacte cijfers, maar soms gewoon naar een oorzaak achter de schommelingen in een bepaald element of factor. Deze analyse is eenvoudiger uit te voeren wanneer men te maken heeft met lijn- of staafdiagrammen dan met getabelleerde gegevens waarop een hoop statistische formules zijn toegepast.

Sneller patronen ontdekken

Het besef van de aanwezigheid van een bestaand of aankomend patroon of trend is ongelooflijk nuttig, vooral wanneer het gaat om tijdgevoelige gegevens. Of het nu gaat om de voorspellingen voor de aandelenmarkt, klimaatverandering of zelfs zoiets belangrijks als nationale veiligheidskwesties, grafieken blijken nuttig om in één oogopslag informatie te verschaffen.

Visueel aantrekkelijk wat de aandacht van de lezer trekt

Een leek die een case study of een onderzoeksrapport doorbladert, is misschien niet zo geïnteresseerd in het lezen van het hele rapport van 40 pagina's dat u hebt gepubliceerd, maar wel in het kennen van het eindresultaat en misschien de oorzakelijke factoren. Het beste plan van aanpak in dergelijke gevallen is het maken van infographics die hem/haar precies de informatie geven die ze zoeken zonder lange pagina's met technische termen en statistische gegevens te hoeven doornemen. 49% van de marketeers, volgens een onderzoek van Venngagebenadrukken het gebruik van visuele inhoud voor hun blogs.

Waarom hebben we Picasso gekozen voor dit onderwerp?

Picasso is onbetwistbaar een van de grootste meesters van zijn kunst, en zoals we hierboven hebben besproken, is het maken van infographics niet minder een kunstvorm.

Maar als u zich van alle artiesten afvraagt waarom we voor hem kozen - wel, lees mee om uw antwoorden te vinden.

Hij zou elk gereedschap gebruiken dat hij tot zijn beschikking had

De schilder was nooit, wat je zou noemen, een kieskeurige kunstenaar. In feite werd hij ooit geciteerd toen hij zei dat hij blauwe in plaats van rode kleuren zou gebruiken als hij die tot zijn beschikking had. Hij maakte zich geen zorgen over de middelen - waar het hem werkelijk om ging was zijn boodschap zo helder en overtuigend mogelijk over te brengen.

Net als hij moet je bij het maken van een grafiek bereid zijn om elk mogelijk en bruikbaar instrument te gebruiken voor een succesvolle en heldere communicatie. Mind the Graph is zo'n superefficiënt hulpmiddel waarmee u de beste en mooiste uitgebreide grafieken kunt maken voor al uw wetenschappelijke en technische rapportages. Het helpt uw merk niet alleen een voorsprong te krijgen op de digitale platforms met meer views en verkeer, maar is bovenal ABSOLUUT GRATIS. Met ons, kunt u doorgaan met het ontwerpen van een aantal aantrekkelijke infographics en tabellen met de beste grafiek generator online.

Hij zou nooit stoppen met creëren

Pablo geloofde heilig in een gedachte die hij predikte - "Leer het gereedschap als een pro, zodat je het kunt breken als een kunstenaar."

Hij was van mening dat om iets te creëren, je eerst moet begrijpen waar je mee werkt. Pas als je dat volledig onder de knie hebt, kun je het kleinste gebruik dat het "gereedschap" te bieden heeft, benutten bij het opbouwen van je eigen meesterwerk.

Hij was er ook rotsvast van overtuigd dat men alleen door voortdurende oefening de perfectie kan benaderen en hij zou het maken van kaarten niet hebben opgegeven totdat hij de beste had gemaakt die er waren - de kaarten die de juiste informatie op een gemakkelijk te begrijpen manier naar het beoogde publiek stuurden.

Toevallig is dat ook het geheim achter online succes - experimenteren! En blijf experimenteren tot je de doelen hebt bereikt die je jezelf hebt gesteld toen je begon met het creatieproces.

Hij zou streven naar minimalisme

"Kunst is de eliminatie van het overbodige."

En vergelijkbaar met schilderijen en beeldhouwwerken moet u voor het maken van infographics dezelfde aanpak hanteren. Een picturale weergave van gegevens op zich betekent dat je niet te veel woorden hoeft te schrijven om de boodschap snel over te brengen. Vaak zien we echter dat marketeers, studenten, docenten en onderzoekers deze fout begaan door te veel informatie in een grafiek te vangen.

Het resultaat is een grafiek die te luid en lawaaierig is, met veel onbelangrijke informatie die gemakkelijk in de voetnoot had kunnen worden opgenomen. Dit haalt niet alleen de visuele aantrekkingskracht van de figuur naar beneden, maar het stoot lezers ook af in plaats van ze aan te trekken, want laten we eerlijk zijn - als ze zoveel wilden lezen om uw punt te begrijpen, zouden ze het hele rapport hebben doorgenomen en niet alleen de infographic.

Tegelijkertijd, zelfs als een kijker geïnteresseerd is in het onderwerp, wil hij/zij misschien eerst het eindresultaat van je onderzoek bekijken voordat hij/zij beslist of hij/zij het geheel wil bestuderen of niet.

De volgende afbeelding geeft bijvoorbeeld duidelijk de feiten weer en is tegelijkertijd minimaal en creatief.

Hij zou streven naar uniciteit in infographics, elke keer weer.

Picasso was een uniek kunstenaar en zijn schilderijen bleven door de jaren heen ook uniek. Zelfs tijdens zijn verschillende creatieve periodes, zoals de Blauwe Periode, waarin hij voornamelijk de kleur blauw in zijn schilderijen gebruikte, was elk schilderij anders in wat het aan de kijker overbracht en hoe het hen deed voelen.

Net als hij is dat wat u ook moet nastreven in uw verslaggeving. Zelfs als het onderwerp er een is waar duizenden voor u al aan gewerkt hebben, moet u de lezer laten zien dat uw onderzoek anders is dan dat van hen. En de snelste manier om dat te doen is door het gebruik van infographics. Zo kunnen ze in één oogopslag uw resultaten en de besproken relaties en patronen doornemen en begrijpen hoe uw onderzoek uniek is in zijn aanpak. Dit zou er verder toe leiden dat ze uw verslag daadwerkelijk lezen in plaats van over te slaan vanwege een te veel gebruikt onderwerp.

Tegelijkertijd moet je er ook voor zorgen dat elke grafiek die je maakt speciaal is en zich onderscheidt van de grafieken die je eerder hebt gemaakt - of dat nu voor hetzelfde papier is of voor een ander werk. We begrijpen de verleiding om dezelfde stijl te gebruiken of op zijn minst een soortgelijke stijl als die welke eerder succesvol was. Toch moet je in gedachten houden dat als je steeds dezelfde stijlen gebruikt, je infografieken eentonig worden voor de lezer, zelfs als de gedeelde gegevens anders zijn.

Mind the Graph kan u opnieuw door dit raadsel heen helpen door zijn verschillende kenmerkende sjablonen voor al uw rapportagebehoeften. De beslissing om deze te gebruiken of er zelf een te maken ligt uiteindelijk bij u, maar onze hulpmiddelen zullen u in beide gevallen zeker kunnen helpen.

Hij zou nooit treuzelen bij het maken van infografieën

De maestro zei ooit: "Stel alleen uit tot morgen wat je bereid bent te sterven omdat je het niet gedaan hebt."

En trouw aan zijn woord, als het ging om het maken van kunst, of het nu een schilderij, een beeldhouwwerk of zelfs een eenvoudige muurschildering was, onthield hij zich van uitstel. We weten zeker dat hij het maken van een kaart ook niet voor later zou hebben bewaard, in tegenstelling tot wat jij nu aan het doen bent!

Wij weten hoe goed het soms voelt om je taak voor morgen te laten liggen. Vaak doen merken en ondernemingen dat ook. Ook zij stellen brainstormsessies keer op keer uit totdat het de hoogste tijd is om een creatie te publiceren.

Het uitstellen van je inhoudsproductieschema zal er alleen maar toe leiden dat het een van die dingen wordt die je op vrijdagavond moet doen voordat je naar het weekend vertrekt.

En je weet wat Benjamin Franklin zei over een gehaaste taak - grote haast maakt grote verspilling!

Waarom niet vroeg beginnen? Plan je opzet en kader vooraf en ga dan over tot de fijnere details van de over te brengen informatie. Neem de tijd om enkele visueel aantrekkelijke infografieën te maken en publiceer ze. Dit zal u verder helpen om te begrijpen wat werkt voor uw doelgroep en wat ze liever vermijden.

Hij zou zich concentreren op kleurpaletten 

We zijn allemaal vaak verschillende gekleurde dingen, jurken, plaatsen tegengekomen, en bij het bekijken van sommige werden we blij, andere verdrietig, sommige hielden ons rustig en sommige maakten ons gek. Dit is ook wat de kleurenpsychologie voorschrijft. Het richt zich op de verschillende effecten die de verschillende kleuren op ons kunnen hebben.

Elke kleur kan een ander effect hebben op een persoon, afhankelijk van de context waarin hij wordt gebruikt. Rood als onderdeel van Valentijnsdag staat voor liefde, maar in een schedel op een elektriciteitsmeter schept het onmiddellijk onrust bij de kijker, omdat er gevaar dreigt.

Kleuren nauwkeurig gebruiken om infographics te maken is enorm belangrijk om de juiste boodschap over te brengen.

Volgens Pablo, "volgen kleuren, net als kenmerken, de veranderingen van de emoties."

En daar zijn we het mee eens!

Concentreer u op de emotie die u met uw grafiek wilt overbrengen en kies kleuren in overeenstemming met die emotie.

Het volgende voorbeeld betreft een infographic over Kerstmis. Kijk eens hoe de kleuren de beoogde feestelijke stemming oproepen.

Hij zou streven naar uitmuntendheid

Uitmuntendheid wordt niet geschonken, het wordt bereikt.

En Picasso dacht dat ook.

Hij werd ooit geciteerd toen hij zei: "Anderen hebben gezien wat is en vroegen waarom. Ik heb gezien wat zou kunnen zijn en vroeg waarom niet."

Dat is ook de gouden mantra voor het maken van een succesvolle infographic.

Maak er een gewoonte van deze visuele hulpmiddelen te maken. Kijk naar elke inhoud die u gaat publiceren, of het nu een lang artikel is of een korte blog, en vraag uzelf af of dit een geschikte gelegenheid is om er een grafiek in op te nemen. U zult merken dat hoe meer u deze grafieken bij uw inhoudspublicaties plaatst, hoe meer kansen u krijgt voor online klantenbetrokkenheid. Houd ook in de gaten wat werkt voor de lezers en wat niet, zodat u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen bij het maken van de volgende grafiek.

Laatste gedachten

Ten slotte willen wij u eraan herinneren dat een infographic weliswaar met recht een samengevatte visuele weergave van uw werk kan worden genoemd, maar dat de integratie ervan met dat werk van het grootste belang is om de aandacht van de lezer te trekken.

Picasso was hier een meester in en een meester in zijn kunst.

Het is jouw tijd om de volgende Picasso te zijn!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen