Чували ли сте за Герника? Плачещата жена? Или Момиче с мандолина?

Това са някои от най-известните творби на самия маестро Пабло Пикасо, поне според интернет!

Въпреки това, когато човек е създал над 1500 художествени произведения през целия си живот, е малко трудно да се изберат само няколко от тях.

Освен че е най-известният и влиятелен живописец на всички времена, Пикасо има заслуга и за изобретяването и откриването на много нови стилове в живописта, както и за форми на изкуството като скулптура и колаж, като едновременно с това има свои собствени фази в изкуството като Синия период, периода на кубизма и т.н.

И след всички негови постижения се питаме - какво ли би си помислил той за инфографиките и процеса на тяхното създаване в днешния им вид?

Създаването на инфографики е изкуство

Ние, в Mind the Graph, вярваме, че проектирането на красива графика е не по-малко от рисуването на празно платно, за да изразите това, което не можете да изразите вербално.

Двете неща вървят успоредно по начина, по който точното представяне на дадено чувство, факт или тенденция може да не е толкова лесно възможно или разбираемо, колкото цветовете на лист хартия, изписани по начин, който остро представя посланието, което създателят им иска да излъчи към зрителите.

Въпреки това през последните няколко години се натъкнахме на голям брой диаграми, които се опитват да представят информация, но се провалят поради малки грешки, допуснати от създателя им.

Затова тук ще се опитаме да се справим с всяка от тези грешки и докато сме в това, ще ви дадем някои основни съвети, за да превърнете инфографиката си в шедьовър, подобно на самия маестро.

Защо са важни инфографиките?

Графиките се използват от десетилетия насам благодарение на способността им да предават послания ефективно и ефикасно. За кратко обобщение обаче, по-долу сме изброили няколко причини.

Предаване на съобщение по компактен начин

Много е важно да се предават ясни послания по възможно най-ефективния и привлекателен начин, точно както е правил Пикасо. Неговите картини докосваха аудиторията в най-съкровените пукнатини на сърцето ѝ. И вашата графика трябва да достигне до най-дълбокото съзнание на зрителя. Това е чудесен начин да се гарантира стойността на припомняне на информацията. Цифрите сочат, че до 65% данни могат да бъдат запомнени от читателя, ако се споделя чрез изображение заедно с текста.

По-добро разбиране за неспециалисти

Не всеки е специалист по статистика и математика - аз знам, че не съм - и трябва да имате това предвид, докато публикувате докладите си. Темата може да е толкова проста, колкото това как сте прекарали целия си ден, или сложна, като например разпределението на източниците на доходи в една икономика - резултатите ви ще бъдат полезни само когато могат да бъдат разбрани от всички заинтересовани страни. Използването на графика е невероятно решение за това!

По-лесно анализиране на данни и разпознаване на причинно-следствени връзки

Читателите на вашата инфографика невинаги търсят точни цифри, а понякога просто причината за колебанията на определен елемент или фактор. Този анализ е по-лесен, когато се работи с линейни или стълбовидни диаграми, отколкото с таблични данни, към които са приложени множество статистически формули.

По-бързо откриване на модели

Осъзнаването на наличието на съществуващ или предстоящ модел или тенденция е изключително полезно, особено когато става въпрос за чувствителни към времето данни. Независимо дали става дума за прогнози за пазара на акции, за климатични промени или дори за нещо толкова значимо като въпросите на националната сигурност, графиките са полезни за предоставяне на информация с един поглед.

Визуална привлекателност, която привлича вниманието на читателя

Неспециалистът, който преглежда проучване на случай или доклад от проучване, може да не се интересува толкова от прочитането на целия доклад от 40 страници, който сте публикували, колкото от това да узнае крайния резултат и може би причинните фактори. Най-добрият план за действие в такива случаи е да създадете инфографики, които могат да му/ѝ дадат точната информация, която търси, без да се налага да преглежда дълги страници с технически термини и статистически данни. 49% от маркетолозите, според проучване на сп. Venngage, наблягат на използването на визуално съдържание за своите блогове.

Защо избрахме Пикасо за тази тема?

Пикасо безспорно е един от най-големите майстори на своето изкуство, а както обсъдихме по-горе, създаването на инфографики е не по-малка форма на изкуство.

Но ако се чудите защо измежду всички артисти избрахме него - прочетете, за да намерите отговорите.

Той би използвал всеки инструмент, с който разполага

Художникът никога не е бил, както бихте го нарекли, суетен художник. Всъщност веднъж е цитиран да казва, че би използвал син цвят вместо червен, ако е на разположение. Той не се притеснявал за средствата - това, което го интересувало, било да предаде посланието си с възможно най-голяма яснота и убеденост.

Подобно на него, когато създавате графика, трябва да сте готови да използвате всеки инструмент, който е възможен и приложим за успешна и ясна комуникация. Mind the Graph е един от тези изключително ефективни инструменти, който може да ви помогне да създадете най-добрите и най-красиви изчерпателни диаграми за всички ваши научни и технически доклади. Той не само помага на марката ви да получи предимство в цифровите платформи с повече показвания и трафик, но преди всичко е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТЕН. При нас можете да продължите с проектирането на някои атрактивни инфографики и таблици с най-добрия генератор на графики онлайн.

Той никога няма да спре да твори

Пабло твърдо вярваше в мисълта, която проповядваше - "Научи инструментите като професионалист, за да можеш да ги счупиш като художник".

Според него, за да създадеш нещо, трябва първо да разбереш с какво работиш. Едва след като сте напълно наясно с него, можете да използвате и най-малките възможности на "инструмента", докато изграждате своя шедьовър.

Той също така твърдо вярваше, че човек може да се доближи до съвършенството само чрез непрекъсната практика, и не би се отказал да създава диаграми, докато не създаде най-добрите от тях - тези, които изпращат правилната информация до целевата аудитория по лесно разбираем начин.

По стечение на обстоятелствата това е и тайната на онлайн успеха - експериментирайте! И продължавайте да експериментирате, докато не постигнете целите, които сте си поставили, докато започвате с процеса на създаване.

Той ще се стреми към минимализъм

"Изкуството е премахване на ненужното."

Подобно на картините и скулптурите, при създаването на инфографики трябва да използвате същия подход. Картинното представяне на данните само по себе си означава, че не трябва да пишете много думи, за да споделите бързо посланието. Често обаче и маркетолози, и ученици, и учители, и изследователи са били забелязвани да допускат тази грешка - да се опитват да затворят твърде много информация в графиката.

Резултатът е диаграма, която е твърде шумна и с много несъществена информация, която лесно би могла да бъде включена в бележка под линия. Това не само понижава визуалната привлекателност на фигурата, но и отблъсква читателите, вместо да ги привлича, защото нека бъдем честни - ако искаха да прочетат толкова много, за да разберат вашата гледна точка, щяха да преминат през целия доклад, а не само през инфографиката.

Същевременно, дори и зрителят да се интересува от темата, той може да иска само да погледне крайния резултат от вашето изследване, преди да реши дали иска да проучи всичко.

Следващото изображение например ясно посочва фактите, като същевременно е минимално и креативно.

Той ще се стреми към уникалност в инфографиките, всеки път

Пикасо е единствен по рода си художник и картините му с право също остават единствени по рода си през годините. Дори по време на различните му творчески периоди, като например Синия период, когато той използва предимно синия цвят в картините си, всяка картина е различна по това, което предава на зрителя и как го кара да се чувства.

Не за разлика от него, към това трябва да се стремите и вие в репортажите си. Дори ако темата е такава, че вече е била разработвана от хиляди преди вас, това, което трябва да покажете на читателя, е, че вашето изследване е различно от тяхното. А най-бързият начин да направите това е чрез използването на инфографики. По този начин те могат да прегледат с един поглед вашите резултати и обсъжданите в разказа ви връзки и модели и да разберат как вашето изследване е уникално в подхода си. Това допълнително би ги накарало действително да прочетат вашия запис, вместо да го прескочат заради прекалено използвана тема.

В същото време трябва да се погрижите всяка създадена графика да е специална и да се различава от всички, които сте правили преди - независимо дали става въпрос за същата хартия или за друг материал. Можем да разберем изкушението да използвате същия стил или поне подобен на този, който е успял преди. Въпреки това все пак трябва да имате предвид, че ако продължавате да използвате едни и същи стилове, вашите инфографики ще станат монотонни за читателя, дори ако споделените данни са различни.

Mind the Graph отново може да ви помогне да се справите с тази главоблъсканица, като ви предложи своите различни отличителни шаблони за всички ваши нужди от отчети. Решението дали да използвате тези инструменти или да ги създадете от нулата в крайна сметка зависи от вас, но нашите инструменти определено ще ви помогнат и в двата случая.

Той никога не би отлагал създаването на инфографики

Веднъж маестрото каза: "Отлагай за утре само това, което искаш да умреш, ако не си свършил."

И верен на думата си, когато ставаше дума за създаване на изкуство, било то картина, скулптура или дори обикновен стенопис, той се въздържаше от отлагане. Сигурни сме, че не би оставил и създаването на графика за по-късно, за разлика от това, което правите в момента!

Наясно сме колко хубаво е понякога да оставите задачата си за утре. Известно е, че и марките и предприятията често правят това. Те също участват в отлагането на мозъчните атаки отново и отново, докато не дойде време за публикуване на дадено творение.

Забавянето на графика за създаване на съдържание ще доведе до превръщането му в едно от онези неща, които трябва да направите в петък вечер, преди да заминете за уикенда.

Освен това знаете какво е казал Бенджамин Франклин за бързането - голямото бързане прави голямото разточителство!

Защо да не започнете по-рано? Планирайте плана и рамката си предварително, а след това преминете към по-дребните детайли на информацията, която трябва да бъде предадена. Отделете време за създаване на няколко визуално привлекателни инфографики и ги публикувайте. Това допълнително ще ви помогне да разберете какво работи за вашата целева аудитория и какво е нещо, което тя предпочита да избягва.

Той ще се фокусира върху цветовите палитри 

Всички често сме се сблъсквали с различни цветни неща, рокли, места и докато сме ги гледали, някои са ни радвали, други са ни натъжавали, трети са ни успокоявали, а четвърти са ни вбесявали. Това диктува и психологията на цветовете. Тя се фокусира върху различните ефекти, които различните цветове могат да имат върху нас.

Всеки цвят може да окаже различно въздействие върху човека в зависимост от контекста, в който се използва. Червеният цвят, когато е част от празника на Свети Валентин, означава любов, но ако го използвате в череп на електромер, той незабавно създава безпокойство в съзнанието на зрителя, като му подсказва, че го очаква опасност.

Точното използване на цветовете за създаване на инфографики е изключително важно, за да се предаде правилното послание.

Според Пабло "цветовете, както и чертите, следват промените в емоциите".

И ние сме съгласни!

Съсредоточете се върху емоцията, която искате да предадете чрез графиката си, и изберете цветове в съответствие с нея.

Следващият пример се отнася до инфографика, базирана на Коледа. Вижте как цветовете й създават празничното настроение, което са искали да постигнат.

Той ще се стреми към съвършенство

Превъзходството не се дава, то се постига.

И Пикасо също е мислел така.

Веднъж го цитираха да казва: "Другите са виждали какво е и са се питали защо. Аз видях това, което би могло да бъде, и се запитах защо не."

Това е и златната мантра за създаване на успешна инфографика.

Изградете у себе си навика да създавате тези нагледни материали. Погледнете всяко съдържание, което предстои да публикувате, независимо дали става дума за дълга статия или кратък блог, и се запитайте дали това е подходяща възможност да включите в него графика. Ще откриете, че колкото повече излагате тези графики с публикациите си за съдържание, толкова повече възможности за онлайн ангажиране на клиентите получавате. Освен това следете какво работи за читателите и какво не, за да вземете необходимите предпазни мерки при изготвянето на следващата графика.

Заключителни мисли

Накрая бихме искали само да ви напомним, че макар инфографиката да може с право да се нарече обобщено визуално представяне на вашата работа, нейната интеграция с посочената работа е от изключителна важност, за да се повиши вниманието и продължителността на читателя.

Пикасо е бил майстор в това и майстор на своето изкуство.

Сега е вашето време да бъдете следващият Пикасо!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони