Een wetenschappelijke poster presenteren is een gebruikelijke manier om een wetenschappelijk onderzoek te communiceren. Het is een belangrijk onderdeel van een wetenschappelijk congres, vooral voor studenten om hun resultaten te tonen. Maar in een zee van gegevens en informatie is het moeilijk om op te vallen. Hoe bereik je de aandacht van het publiek?

Als bioloog die wetenschappers helpt hun werk op de beste manier te tonen, zie ik dagelijks de grote moeilijkheden van onderzoekers om hun werk op een nauwkeurige, mooie en tot nadenken stemmende manier te presenteren.

Daarom heb ik de belangrijkste stappen opgesomd waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van een wetenschappelijke poster.

⦁ U moet definiëren wat gemarkeerd zal worden

Als je alles probeert te benadrukken, valt niets op. Bij een wetenschappelijke poster moet je in gedachten houden welke informatie de lezer op een bepaalde afstand kan zien, om de aandacht te trekken bij nadere lezing.
De meer geïnteresseerde lezers die de post benaderen om te lezen, zullen de volledige inhoud in zich opnemen. Stel de prioriteit en de leesstroom in.

Wat moet je op het eerste gezicht lezen? Normaal gesproken de titel en de illustraties.

⦁ Gebruik een esthetische en mooie lay-out

Wij voelen ons visueel aangetrokken tot dingen die een mooie esthetiek hebben. De elementen moeten bij elkaar passen, het mag niet zomaar een hoop informatie bij elkaar zijn. Zoek naar sjablonen en volg de suggesties over lettergrootte, indeling van elementen, enz. Let op de uitlijning, de planken en de ruimte tussen de objecten. Dit prachtige sjabloon is gemaakt in Mind the Graph en is beschikbaar voor onze gebruikers:

voorbeeld_37717

⦁ De kop

Uw titel moet van veraf te zien zijn. Vaak zien we bij de eerste blik op een banner alleen de titel en de illustraties (als die er zijn). Het is op dit eerste moment dat de lezer beslist of de titel interessant genoeg is voor een nadere beschouwing. Zorg ervoor dat uw titel groot genoeg is om van een afstand gelezen te worden, en om enige nieuwsgierigheid op te wekken.

⦁ Illustraties

De illustraties zijn heel belangrijk om de aandacht van de lezer te trekken en je poster meer voor zich te laten spreken. Een goede illustratie maakt je werk begrijpelijker. Je kunt illustraties gebruiken om je methodologie, je studieobject, vergelijkende resultaten en meer te laten zien.

uyt

Mooie en wetenschappelijk nauwkeurige illustraties kunnen een presentatie in de verf zetten. Wetenschappelijk tijdschrift deed een beetje onderzoek en vroeg wetenschappers die op verschillende momenten in hun academische leven leven hoe zij wetenschappelijke papers lezen, en de figuren en grafische samenvattingen waren bijna de eerste lectuur. Bij een posterpresentatie maken de illustraties ook een verschil.

⦁ Tekst

Dit deel is gereserveerd voor de meest geïnteresseerde lezer. Degene die daadwerkelijk zal stoppen om te lezen en om vragen te stellen over je werk. Het is niet erg als de tekst van een afstand niet volledig leesbaar is. Er is echter een grens aan de te gebruiken tekst, zodat je poster niet verandert in een visueel slopende puinhoop. Vat de informatie samen en stel prioriteiten.

De poster moet voor zichzelf spreken, maar waarschijnlijk zullen sommige mensen meer details willen. In dat geval kunnen ze je aanspreken en vragen of je contact e-mail op je poster krijgen en om meer details vragen.

Kijk welke lettergrootte wordt aangegeven in het bannersjabloon dat je gebruikt, en verklein het lettertype niet oneindig tot alles wat je wilt schrijven erin past. Uw werk moet ingebed zijn in de poster en niet andersom.

Wilt u een mooie wetenschappelijke poster maken, net als bekroonde wetenschappelijke postersvoor een conferentie? Gebruik een Mind the Graph Template!

untitled-creation63724 (1)

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen