En forskningsopgaves fejl er ofte svære at opdage. Normalt er det nemt at spotte fejl i et sløret abstract med lidt fokus og ingen data, men nogle gange kan det være sværere. Den gode nyhed er, at der findes en ret enkel løsning. Når man peer-reviewer artikler, er det vigtigt at forstå, hvordan man spotter en fejl, hvordan man identificerer den, og i hvilket omfang fejlen er. 

Det er muligt, at fejlbehæftede forskningsmetoder resulterer i vildledende data. Hvis metodologien ikke overvejes nøje, er der mange måder, hvorpå forskning kan udføres forkert. Vores liste er ikke begrænset til disse, men vi vil gennemgå nogle af de mere almindelige.

Hvad er de metodologiske fejl i forskningen?

Der udføres forskellige typer undersøgelser inden for alle områder, hvilket resulterer i forskellige typer af forskningsfejl. Som udgangspunkt er dette en hjælp til at forebygge almindeligt forekommende fejl i manuskripter. Med øvelse og færdighed i at læse manuskripter kritisk, kan denne liste udvides med mere specifikke eksempler. 

Du kan læse vores artikel for at lære mere om forskningsmetodologi.

  1. Brug af det forkerte forskningsdesign

For at opnå gyldige, videnskabeligt forsvarlige resultater er forskningsdesignet altafgørende. Forstå terminologien inden for det område, der forskes i. Overvej, hvordan en usædvanlig tilgang kan påvirke data og analyse, hvis du støder på den i en undersøgelse. Vær opmærksom på forskernes argumenter og rationaler. Noget nyt og ukendt er ikke nødvendigvis unøjagtigt eller mangelfuldt. Det kræver blot mere opmærksomhed under gennemgangsprocessen.

  1. Valg af størrelse til prøver

I nogle tilfælde stammer resultaterne fra en stikprøvestørrelse, der er for lille til en præcis analyse. Data fra det virkelige liv kræver en smule indsigt, når vi analyserer dem. Afhængigt af situationen kan det ene scenarie være gyldigt, mens det andet måske ikke er. En stikprøves størrelse, og om den omfatter hele demografien, skal derfor overvejes, når man analyserer data. Små stikprøver kan ikke analyseres ved hjælp af procentsatser; absolutte tal skal altid vises.

  1. Metoder/standarder følges ikke

En forklaring på, hvordan resultaterne er fremkommet, bør indgå i metodeafsnittet. Hvis du har spørgsmål til validiteten af tallene, bør du rejse dem. Undersøg omhyggeligt forskernes begrundelser for eventuelle uregelmæssigheder for at stille flere spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Brugen af irrelevant sprog, forudindtagede udsagn og holdningsdiskurs i løbet af en undersøgelse betragtes også som dårlig praksis.

  1. Ord i massevis

For mange ord er et almindeligt problem i manuskripter. Sørg så vidt muligt for, at dine tekster er kortfattede, ligefremme og virkningsfulde. En læser kan miste interessen for en forskningsartikel, hvis den er for ordrig, hvilket resulterer i en fejlfortolkning. Den slags fejl sker af og til i mangel af erfaring, men det er vigtigt at undgå spørgsmål, der ofte er konstrueret på en måde, så de skævvrider resultaterne. Et forskningsstudie med et nyt spørgeskema er den eneste måde at løse denne fejl på, i modsætning til andre typer fejl.

  1. Konkluderende beviser er ikke nok

Det er vigtigt, at resuméet og konklusionen i en forskningsartikel er baseret på evidens og begrundet. Der kan være et problem med forskernes metodiske tilgang, yderligere referencer eller et behov for yderligere data, som ikke stemmer overens med resultaterne.

Med verdens største samling af videnskabeligt nøjagtige illustrationer

Ja, du læste rigtigt. Med Mind the Graph kan du kommunikere videnskab på den bedst mulige måde ved at bruge videnskabelige illustrationer, der illustrerer en lang række områder. Sørg for at tjekke vores galleri, som opdateres regelmæssigt.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner