Pomanjkljivosti raziskovalnega dela je pogosto težko odkriti. Običajno je v nejasnem povzetku, ki je premalo osredotočen in brez podatkov, zlahka opaziti napake, včasih pa je to težje. Dobra novica: obstaja precej preprosta rešitev. Pri medsebojnem pregledovanju člankov je pomembno razumeti, kako opaziti napako, kako jo prepoznati in v kakšnem obsegu je pomanjkljivost. 

Napačne raziskovalne metodologije lahko privedejo do zavajajočih podatkov. Če metodologija ni skrbno premišljena, lahko raziskave potekajo na različne načine. Naš seznam ni omejen le na te, vendar bomo pregledali nekaj najpogostejših.

Katere so metodološke pomanjkljivosti raziskav?

Na vseh področjih se izvajajo različne vrste študij, ki povzročajo različne vrste raziskovalnih napak. Za začetek vam bo to v pomoč pri preprečevanju najpogosteje se pojavljajočih napak v rokopisih. Z vajo in spretnostjo kritičnega branja rokopisov lahko ta seznam razširite z bolj specifičnimi primeri. 

V našem članku lahko preberete več informacij o raziskovalna metodologija.

  1. Uporaba napačne raziskovalne zasnove

Za doseganje veljavnih in znanstveno utemeljenih rezultatov je najpomembnejša zasnova raziskave. Razumevanje terminologije, ki se nanaša na področje raziskovanja. Razmislite, kako lahko nenavaden pristop vpliva na podatke in analizo, če se z njim srečate v študiji. Bodite pozorni na argumente in utemeljitve raziskovalcev. Nekaj novega in nepoznanega še ne pomeni nujno netočnega ali pomanjkljivega. Potrebuje le več pozornosti med postopkom pregleda.

  1. Izbira velikosti za vzorce

V nekaterih primerih so rezultati pridobljeni iz vzorca, ki je premajhen za natančno analizo. Podatki iz resničnega življenja zahtevajo nekaj vpogleda, ko jih analiziramo. Odvisno od situacije je lahko en scenarij veljaven, drugi pa ne. Pri analizi podatkov je zato treba upoštevati velikost vzorca in to, ali zajema celotno demografsko sliko. Majhnih vzorcev ni mogoče analizirati z uporabo odstotkov; vedno je treba prikazati absolutne številke.

  1. Neupoštevanje metodologij/standardov

Razlago, kako so bili rezultati pridobljeni, je treba vključiti v razdelek o metodah. Če imate vprašanja o veljavnosti številk, jih morate izpostaviti. Natančno preučite utemeljitev raziskovalcev in poiščite morebitne nepravilnosti, da bi po potrebi postavili dodatna vprašanja. Za slabo prakso velja tudi uporaba nerelevantnega jezika, pristranskih izjav in mnenjskega diskurza med študijo.

  1. Veliko besed

Preveč besedičenja je pogosta težava v rokopisih. Kolikor je le mogoče, poskrbite, da bodo vaša besedila jedrnata, preprosta in učinkovita. Bralec lahko izgubi zanimanje za raziskovalni članek, če je ta preveč besedičen, kar lahko povzroči napačno razlago. Tovrstne napake se zaradi pomanjkanja izkušenj občasno pojavijo, vendar se je treba izogibati vprašanjem, ki so pogosto sestavljena tako, da izkrivljajo rezultate. Raziskovalna študija z novim vprašalnikom je za razliko od nekaterih drugih vrst napak edini način za odpravo te napake.

  1. Prepričljivi dokazi ne zadostujejo

Pomembno je, da povzetek in sklepni odstavek raziskovalnega dela temeljita na dokazih in sta utemeljena. Morda se pojavi vprašanje v zvezi z metodološkim pristopom raziskovalcev, dodatne reference ali potreba po dodatnih podatkih, ki se ne strinjajo z rezultati.

Z največjo zbirko znanstveno natančnih ilustracij na svetu

Da, prav ste prebrali. S programom Mind the Graph lahko znanost posredujete na najboljši možni način z uporabo znanstvenih ilustracij, ki ponazarjajo najrazličnejša področja. Obvezno si oglejte našo galerijo, ki jo redno posodabljamo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge