Deficiențele unei lucrări de cercetare sunt adesea greu de detectat. De obicei, este ușor să detectezi erorile într-un rezumat neclar, cu puțină concentrare și fără date, dar uneori poate fi mai dificil. Vești bune: există o soluție destul de simplă. Atunci când evaluați lucrări, este important să înțelegeți cum să depistați o eroare, cum să o identificați și în ce măsură este defectul. 

Este posibil ca metodologiile de cercetare defectuoase să ducă la date înșelătoare. În cazul în care metodologia nu este analizată cu atenție, există multe moduri în care cercetarea poate fi efectuată în mod incorect. Lista noastră nu se limitează la acestea, dar vom trece în revistă unele dintre cele mai frecvente.

Care sunt defectele metodologice în cercetare?

În fiecare domeniu se efectuează diferite tipuri de studii, ceea ce duce la diferite tipuri de erori de cercetare. Ca punct de pornire, acest lucru este util pentru a preveni erorile frecvent întâlnite în manuscrise. Cu practică și competență în citirea critică a manuscriselor, această listă poate fi extinsă cu exemple mai specifice. 

Puteți citi articolul nostru pentru a afla mai multe despre metodologia de cercetare.

  1. Utilizarea unui design de cercetare greșit

Pentru a obține rezultate valide și solide din punct de vedere științific, designul cercetării este de o importanță capitală. Înțelegeți terminologia referitoare la domeniul de cercetare. Luați în considerare modul în care o abordare neobișnuită ar putea afecta datele și analiza dacă o întâlniți într-un studiu. Fiți atenți la argumentele și raționamentele cercetătorilor. Ceva nou și nefamiliar nu este neapărat inexact sau defectuos. Are nevoie doar de mai multă atenție în timpul procesului de revizuire.

  1. Selectarea dimensiunilor pentru eșantioane

În unele cazuri, rezultatele sunt extrase dintr-un eșantion de dimensiuni prea mici pentru o analiză precisă. Datele din viața reală necesită un pic de perspicacitate atunci când le analizăm. În funcție de situație, un scenariu poate fi valabil, în timp ce celălalt poate să nu fie. Prin urmare, dimensiunea unui eșantion și dacă acesta cuprinde întregul grup demografic trebuie să fie luate în considerare atunci când se analizează datele. Eșantioanele mici nu pot fi analizate cu ajutorul procentelor; întotdeauna trebuie prezentate numere absolute.

  1. Metodologii/standarde nerespectate

O explicație a modului în care au fost obținute rezultatele ar trebui să fie inclusă în secțiunea privind metodele. Dacă aveți întrebări cu privire la validitatea cifrelor, ar trebui să le ridicați. Examinați cu atenție justificarea cercetătorilor pentru a găsi eventuale anomalii, pentru a pune mai multe întrebări, dacă este necesar. Folosirea unui limbaj irelevant, a unor afirmații tendențioase și a unui discurs plin de opinii în timpul unui studiu este, de asemenea, considerată o practică necorespunzătoare.

  1. Cuvinte din belșug

Prea multă vorbărie este o problemă frecventă în manuscrise. Pe cât posibil, asigurați-vă că textele dvs. sunt concise, directe și de impact. Un cititor își poate pierde interesul pentru un articol de cercetare dacă acesta este prea stufos, ceea ce duce la o interpretare greșită. Aceste tipuri de erori apar ocazional în lipsa experienței, însă este important să evitați întrebările care sunt adesea construite în așa fel încât să distorsioneze rezultatele. Un studiu de cercetare cu un nou chestionar este singura modalitate de a rezolva această greșeală, spre deosebire de alte tipuri de erori.

  1. Dovezile concludente sunt insuficiente

Este esențial ca paragrafele de rezumat și de concluzie ale unei lucrări de cercetare să se bazeze pe dovezi și să fie justificate. Este posibil să existe o problemă cu abordarea metodologică a cercetătorilor, referințe suplimentare sau necesitatea unor date suplimentare care nu sunt în acord cu rezultatele.

Cu cea mai mare colecție din lume de ilustrații corecte din punct de vedere științific

Da, ați citit bine. Cu Mind the Graph, puteți comunica știința în cel mai bun mod posibil, folosind ilustrații științifice care ilustrează o gamă largă de domenii. Nu uitați să consultați galeria noastră, care este actualizată în mod regulat.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane