Er du en perfektionist, der altid vil have din researchopgave revideret, før du sender den til et forlag, og har du dårlig samvittighed over at være bagud med din research? Eller er du omgivet af folk, der praler af deres produktivitet, og hvor meget arbejde de har lavet? Den konstante trang til at gøre noget mere er ofte kendt som akademisk skyld.

At være forsker indebærer et væld af ansvarsområder. Lige fra at læse de nyeste forskningsartikler til at publicere sin forskning kan man komme i tidsnød, uanset hvor hårdt man arbejder.
Men at arbejde konstant kan give dig udbrændthed og påvirke dit mentale helbred. Så det er altid nødvendigt at have en sund balance mellem arbejde og privatliv og tage små pauser. Men hvad med de akademisk skyldfølelse du føler, når du bruger tid på noget andet end dine studier? Er der en måde at overvinde det på? Lad os finde ud af, hvordan vi kan bekæmpe akademisk skyldfølelse.

Hvad er akademisk skyld?

Den konstante frygt for ikke at nå noget og være bagud i forhold til holdet ved at holde passende pauser giver akademisk skyldfølelse. Ifølge Nyheder fra universitetsverdenenAkademisk skyldfølelse er en følelse af ikke at kunne klare modstridende krav til ens tid og ledsages ofte af negativ selvbedømmelse.

I modsætning til den almindelige opfattelse er akademisk skyld ikke altid skurken. Den kan få dig til at gøre arbejdet færdigt og holde din to-do-liste pæn og ren, så du kan nå de fleste af dine fastsatte mål.

Men hvis du er en af dem, der er indstillet på at arbejde døgnet rundt, men har dårlig samvittighed over at holde fri, så tænk dig om! Du brænder dig selv i den forkerte retning.

Hvorfor har du akademisk skyldfølelse?

 • Sætte urealistiske forventninger.
 • Perfektionisme.
 • Undlader at sætte sunde grænser.
 • Sammenligning med dine jævnaldrende.
 • Lyst til at overacheive.

Hvordan overvinder man akademisk skyldfølelse?

 • Hold små pauser. Det forbedrer din produktivitet.
 • Sæt deadlines, og beløn dig selv, når du har nået dem.
 • Udøv en ny hobby for at udløse frigivelsen af dopamin. 
 • Skriv dagbog over dine følelser for at spore dit humør.
 • Vær opmærksom på udbrændthed, og tag regelmæssige pauser.
 • Brug tid sammen med din familie og dine venner for at dræbe de negative følelser.

Integrer information og illustrationer i smukke og effektfulde slides

Pas på grafen er et eksklusivt infografikværktøj, der gør researchprocessen let at forklare og forstå. Brug dette værktøj til at gøre din research ekstraordinært behagelig.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner