Är du en perfektionist som alltid vill att din uppsats ska revideras innan du skickar den till ett förlag och känner dig skyldig för att du ligger efter med din forskning? Eller är du omgiven av människor som skryter om sin produktivitet och hur mycket arbete de har gjort? Den ständiga strävan efter att göra något mer är ofta känd som akademisk skuld.

Att arbeta med forskning innebär en uppsjö av ansvarsområden. Från att läsa de uppdaterade forskningsrapporterna till att publicera sin forskning tenderar man att få ont om tid, hur hårt man än arbetar.
Men att arbeta kontinuerligt kan leda till utbrändhet och påverka din mentala hälsa negativt. Därför är det alltid nödvändigt att ha en sund balans mellan arbete och fritid och ta små pauser. Men hur är det med akademisk skuld vad du känner när du ägnar tid åt något annat än dina studier? Finns det något sätt att övervinna det? Låt oss ta reda på hur vi kan besegra akademisk skuldkänsla.

Vad är akademisk skuld?

Den ständiga rädslan för att inte åstadkomma något och att hamna på efterkälken om man inte tar tillräckliga pauser orsakar akademisk skuld. Enligt Universitet Världsnyheter, är akademisk skuld en känsla av att inte kunna hantera motstridiga krav på ens tid och åtföljs ofta av negativ självbedömning.

I motsats till vad många tror är akademisk skuld inte alltid skurken. Det kan få dig att avsluta arbetet och hålla din att-göra-lista snygg och ren, vilket hjälper dig att uppnå de flesta av dina uppsatta mål.

Men om du är en person som är inställd på att arbeta dygnet runt men känner skuldkänslor över att ta veckoledigt, tänk om! Du bränner dig själv i fel riktning.

Varför känner du akademisk skuld?

 • Skapa orealistiska förväntningar.
 • Perfektionism.
 • Misslyckas med att sätta sunda gränser.
 • Jämförelse med dina kollegor.
 • Önskan att överacheive.

Hur övervinner man akademisk skuldkänsla?

 • Ta små pauser. Det förbättrar din produktivitet.
 • Sätt upp tidsfrister och belöna dig själv när du har uppnått dem.
 • Utöva en ny hobby för att trigga dopaminfrisättningen. 
 • Skriv ner dina känslor för att följa ditt humör.
 • Var uppmärksam på utbrändhet och ta regelbundna pauser.
 • Tillbringa tid med din familj och dina vänner för att döda de negativa känslorna.

Integrera information och illustrationer i snygga och effektfulla bilder

Tänk på grafen är ett exklusivt infografikverktyg som gör det enkelt att förklara och förstå forskningsprocessen. Använd detta verktyg för att göra din forskning utomordentligt trevlig.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar