Bent u een perfectionist die altijd op zoek gaat naar revisies voordat u uw onderzoekspaper naar een uitgever stuurt en voelt u zich schuldig dat u achterblijft met uw onderzoek? Of ben je omringd door mensen die opscheppen over hun productiviteit en hoeveel werk ze gedaan hebben? De constante trek om iets meer te doen staat vaak bekend als academische schuld.

Onderzoek doen brengt een overvloed aan verantwoordelijkheden met zich mee. Van het lezen van bijgewerkte onderzoekspapers tot het publiceren van je onderzoek, je komt vaak tijd tekort, hoe hard je ook werkt.
Maar continu werken kan je een burn-out bezorgen en een tol eisen op je geestelijke gezondheid. Het is dus altijd nodig om een gezonde balans tussen werk en privé te hebben en kleine pauzes te nemen. Maar hoe zit het met de academische schuld voel je je als je tijd besteedt aan iets anders dan je studie? Is er een manier om het te overwinnen? Laten we uitzoeken hoe we academisch schuldgevoel kunnen overwinnen.

Wat is academisch schuldgevoel?

De constante angst om iets niet te bereiken en achter de ploeg aan te lopen door voldoende pauzes te nemen veroorzaakt academisch schuldgevoel. Volgens University World NewsAcademisch schuldgevoel is een gevoel van onvermogen om te gaan met tegenstrijdige eisen aan iemands tijd en gaat vaak gepaard met negatieve zelfveroordeling.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is academisch schuldgevoel niet altijd de boosdoener. Het kan ervoor zorgen dat je het werk afmaakt en je to-do-lijst netjes houdt, zodat je de meeste van je gestelde doelen haalt.

Maar als u iemand bent die de klok rond wil werken, maar zich schuldig voelt over het nemen van vrije weken, denk dan nog eens na! Je verbrandt jezelf in de verkeerde richting.

Waarom heb je te maken met academische schuld?

 • Onrealistische verwachtingen stellen.
 • Perfectionisme.
 • Het niet stellen van gezonde grenzen.
 • Vergelijking met je collega's.
 • Verlangen naar overpijniging.

Hoe overwin je academisch schuldgevoel?

 • Neem kleine pauzes. Het verbetert je productiviteit.
 • Stel deadlines en beloon jezelf nadat je ze hebt gehaald.
 • Beoefen een nieuwe hobby om de afgifte van dopamine op gang te brengen. 
 • Journaliseer je gevoelens om je stemming te volgen.
 • Wees je bewust van een burn-out en neem regelmatig een pauze.
 • Breng tijd door met je familie en vrienden om de negatieve gevoelens te doden.

Informatie en illustraties integreren in mooie en impactvolle dia's

Let op de grafiek is een exclusieve infografietool die het onderzoeksproces gemakkelijk uit te leggen en te begrijpen maakt. Gebruik deze tool om uw onderzoek buitengewoon aangenaam te maken.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen