Ето няколко съвета как да предотвратите инфекциозните заболявания, вдъхновени от насоки, публикувани от Харвардското медицинско училище, раздел "Обществено здраве".

Основната идея е да не се разболявате

Инфекциите се причиняват от микроскопични организми, известни като патогени - бактерии, вируси, гъбички или паразити, които навлизат в организма, размножават се и нарушават нормалните функции. Инфекциозните заболявания са основна причина за заболявания и смърт на много места по света.

Някои хора са изложени на особен риск от заразяване с инфекциозни болести, като например хората с основни сърдечни заболявания, онкоболните или тези, които приемат имуносупресивни лекарства. За повечето здрави хора обаче спазването на няколко основни принципа може да помогне в голяма степен за предотвратяване на инфекциите.

Разбирането на начина на предаване на инфекциите може да ви помогне да избегнете заболяване

Неотдавна никой не разбираше, че инфекциозните болести се причиняват от малки организми, които се пренасят от човек на човек. Дори и сега, въпреки че знаем, че микроскопичните живи микроби причиняват болести, не винаги е ясно как го правят. Знаем обаче, че повечето микроби навлизат в организма ни през отвори - носа, устата, ушите, ануса и гениталните пътища. Те могат да се предават и през кожата ни чрез ухапване от насекоми или животни. Най-добрият начин за предотвратяване на инфекциите е да се блокира навлизането на патогени в организма.

Добрата хигиена: основният начин за предотвратяване на инфекциите

Първата линия на защита е да държите микробите настрана, като спазвате добри навици за лична хигиена. Предотвратете инфекцията, преди да е започнала, и избягвайте разпространението ѝ сред другите с тези лесни мерки.

1) Измийте добре ръцете си. Вероятно миете ръцете си след ползване на тоалетната, преди приготвяне или консумиране на храна, както и след работа в градината или други мръсни дейности. Също така трябва да се миете, след като издухате носа си, кашляте или кихате, храните или галите домашния си любимец, посещавате или се грижите за болен човек. Намокрете добре ръцете си. Намокрете се със сапун или почистващ препарат и втрийте в дланите, гърба на ръцете и китките си. Не забравяйте да почистите върховете на пръстите си, под ноктите и между пръстите. Изплакнете под течаща вода. Подсушете добре ръцете и китките си.

2) Покрийте кашлицата. Когато кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със салфетка, след което я изхвърлете. Ако нямате под ръка кърпичка, кашляйте или кихайте в лакътя си, а не в ръцете си.

3) Измийте и превържете всички порязвания. Всяка сериозна порезна рана или ухапване от животно или човек трябва да бъде прегледана от лекар. Не бъркайте в заздравяващи рани или петна и не изстисквайте пъпки.

4) Останете вкъщи, когато сте болни на инфекциозно заболяване. Това е най-лесното. Просто си вземете Playstation и останете на хладно, ще се възстановите по естествен начин от най-разпространените инфекциозни заболявания.

5) Избягвайте да докосвате очите си, уста, нос. Избягвайте пряк контакт със салфетки, кърпи, носни кърпички или подобни предмети, използвани от други хора.

6) Не споделяйте съдовете, чаши или прибори за хранене.

 

Как да предотвратим инфекциозни заболявания

Ваксинациите са от съществено значение, за да не се разболеете.

Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги относно имунизационния ви статус.

Като цяло:

  • Децата трябва да получат препоръчителните ваксинации в детска възраст.
  • Възрастните трябва да се уверят, че ваксинациите им са актуални.
  • Когато пътувате в чужбина, консултирайте се с доставчика си на здравни услуги за допълнителни имунизации.
  • Уверете се, че ваксинациите на вашия домашен любимец също са актуални. Освен че ще предпазите домашния си любимец, това ще предпази и вас и вашето семейство.
абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони