Infografike v zdravstvu

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v čakalnici zdravniške ordinacije brali letake? Preberete letak in si mislite: "Dobro je vedeti, da to vem." Velikokrat, kajne?

Zaradi te preproste navade morajo znanstveni komunikatorji vedno bolj razmišljati in razpravljati o pomenu infografike v zdravstvu.

Infografike so eden od najmočnejših načinov sporočanja zapletenih podatkov in pomembno orodje pri poučevanju, navdihovanju, predstavljanju informacij in poslovanju. Infografiko lahko opredelimo na več načinov, vendar je eden od njih vizualizacija podatkov ali idej, s katero poskušamo občinstvu posredovati zapletene informacije, ki jih je mogoče hitro zaužiti in zlahka razumeti. 

Infografike imajo pomembno vlogo pri obveščanju bolnikov zlasti v zdravstvu. Postopki in patološka stanja so le nekatere vrste informacij, ki se posredujejo z infografikami. Zato je pomembno, da se osredotočite na pomembna dejstva ločeno, nepotrebne ali moteče slike pa v končni zasnovi ne smejo biti prisotne. To bo odločilo o uspehu ali neuspehu infografike pri sporočanju določenih podatkov ali znanja. 

Obisk kirurga v ordinaciji Zoom Mind the Graph Ilustracija
Če želite odpreti galerijo, kliknite na sliko.

Kakšna je vloga infografike v zdravstvu?

Od jamskih risb, ko so jamski ljudje nezavedno uporabljali informacijsko oblikovanje, sodobni profesionalni oblikovalci zavestno vključujejo načela v proces oblikovanja. 

Če ste brali časopis, blog ali revijo, ste tako kot na letak v zdravniški ordinaciji verjetno naleteli na infografiko. Tudi v družabnih medijih, na Twitterju, Instagramu, Linked Inu ali Facebooku, so infografike povsod. Vse so vsebovale slikanice, ki vam na prvi pogled povedo bistvo zgodbe ali koncepta. 

Infografike se poleg razširjanja novic uporabljajo tudi za znanstveno vizualizacijo, oblikovanje izdelkov, izobraževanje, informacijsko tehnologijo, poslovno komuniciranje in zabavo. 

Infografike so grafike, ki vizualno prenašajo informacije in kopičenje podatkov. Pri pripravi tega gradiva za oblikovanje informacij je glavni cilj, da se intenzivne in zapletene informacije enostavno prenesejo na ciljno skupino, tako da odražajo vsebino predmeta. 

Če gledalci hitro in enostavno razumejo, se naučijo in razumejo zasnovo, infografika izpolnjuje svojo vlogo. 

Na koncu morajo biti odražene informacije izjemne, estetske, privlačne in privlačne. 

Spinalna anestezija Zoom Mind the Graph Ilustracija
Če želite odpreti galerijo, kliknite na sliko.

Zakaj so infografike pomembne za javno zdravje?

V zdravstvu so infografike učinkovita digitalna orodja, ki pacientom omogočajo, da pridobijo potrebno znanje za razumevanje informacij o določenih boleznih, postopkih in aktualnih temah na področju zdravstva. Z drugimi besedami, infografike morajo biti inovativne in oblikovane tako, da bolnikom posredujejo pomembne informacije.

Ustvarjanje učinkovitih infografik je za bolnike izobraževalna izkušnja, saj jim omogoča, da se z zapletenim sporočilom seznanijo na način, ki izboljša njihovo razumevanje.

Ko bodo pacienti razumeli, da so infografike močna digitalna orodja, ki omogočajo številne vpoglede v določene bolezni, postopke in aktualne zdravstvene teme, bo izmenjava informacij med zdravniki in pacienti veliko natančnejša in varnejša.

Namen infografike v zdravstvu je torej prevesti zapletene zdravstvene informacije v poenostavljene grafične posnetke, ki bodo bralcu omogočili boljše razumevanje nastanka, zdravljenja in morda celo preprečevanja bolezni. 

Vizualni pripomočki, kot so infografike, lahko na primer pomagajo pri izobraževanju bolnikov, njihovih družin in drugih, ki iščejo informacije o raku. Vendar mora oblikovanje za zagotovitev celovitosti grafike in besedila v ustvarjenih informativnih zasnovah ohraniti tesen stik z zdravniki. Medsebojna interakcija je ključna za uspešne ilustracije, ki razkrivajo vidike, ki jih besede ne morejo izraziti v enem samem kadru.

Obstaja razlog, zakaj lahko slike zaznavamo hitreje kot pisanje, in sicer kako možgani pridobivajo informacije.

Naši možgani ocenjujejo vse informacije v obliki slik, besedilo pa obravnavajo v vrstici. Z infografikami je zdaj postopek sporočanja informacij lažji in učinkovitejši.

Informativne grafike imajo močnejši učinek in poudarjajo povezavo med dvema temama, kot sta grafično oblikovanje in zdravje. 

Kakšne informacije lahko posreduje infografika na področju zdravstva?

 • Vzroki in tveganja, povezana z boleznijo ali stanjem;
 • Olajša odkrivanje krajev razmnoževanja bolezni;
 • Procesi bolezni;
 • O določeni bolezni;
 • O zdravstvenih temah;
 • O zdravljenju; 
 • Preprečuje ukrepe.
Celotna artroplastika kolka s sprednjim pristopom Fluoro Direct Zoom Mind the Graph Ilustracija
Če želite odpreti galerijo, kliknite na sliko.

Kako pripraviti infografiko za zdravstveno varstvo?

Kljub namenu infografike je treba pri njenem ustvarjanju upoštevati nekaj dejavnikov: 

 • Ne puščajte prostora za dvome o temi, zgodbi ali glavnem sporočilu. Vse informacije morajo biti jasne! Infografika in njen predmet morata biti poudarjena. Preden pride do postopka oblikovanja, ga je treba upoštevati in se o njem pogovoriti. 
 • Upoštevajte svoje občinstvo in razmišljajte o njem (ali o njem). Oni so tisti, ki naj bi razumeli sporočilo vaše infografike. Upoštevajte jih, da bo infografika vizualno privlačnejša, pri čemer se osredotočite na velikost, preprostost, učinkovito uporabo podatkov in splošni učinek.

V eni infografiki ne smete imeti velikega obsega informacij. Ustvarite več kot eno, če morate, in ne pozabite, da je čas trajanja pozornosti povprečnega uporabnika vedno krajši. Zato je treba vprašanje, na katerega infografika odgovarja, skrbno oblikovati in nanj odgovoriti z najučinkovitejšo metodo, ki je na voljo. Če boste upoštevali vse te dejavnike, bo vizualizacija vaše infografike učinkovitejša in domiselnejša.

 • Izbira pisave je pomembna točka, ki jo je treba obravnavati. Izrazite pisave lahko otežijo branje in so moteče, zlasti za starejše bolnike. Izbira pisave je lahko težka, vendar imejte v mislih potrebe svojega občinstva. Velike in čitljive pisave so vedno najboljša izbira, še posebej, če so vaša publika bolniki z boleznimi vida. 
"Vedno te bom našel" je pisalo na različnih nalepkah v dveh različnih pisavah.
Pisava je pomembna
 • Izberite barve, ki poudarjajo informacije. Barva je izjemno komunikacijsko orodje, ki ima pomembno vlogo pri oblikovanju. Prava barva lahko omogoči, da elementi oblikovanja izstopajo, kar poveča učinkovitost komunikacijskega sporočila. Če se na primer za kardiološki oddelek uporablja simbol srca, mora biti najbolj klicana barva rdeča, ki odraža element in ga je lažje zapomniti. 

Pomemben vidik grafičnega oblikovanja je izbira barv, ki poudarjajo informacije. Barva omogoča večjo čitljivost informacij in določa vizualno hierarhijo informacij. Zato je izbira prave barve tako pomembna. Ključni dejavnik je kontrast, saj se mora ozadje dobro zlivati z ilustracijami. 

Mind the Graph Pripravljene predloge

Oglejte si spodaj Mind the Graph pripravljene predloge za infografikein kako je barva povezana s temo infografike. Če vam je bila predloga všeč, kliknite nanjo in jo uporabite.

Modra za vodne teme. 

Predloga Mind the Graph
Če želite uporabiti predlogo, kliknite na sliko.

gladko rožnato za nebo in zeleno za travo.

Predloga Mind the Graph
Če želite uporabiti predlogo, kliknite na sliko.

Rdeča za teme, povezane s krvjo.

Predloga Mind the Graph
Če želite uporabiti predlogo, kliknite na sliko.

Zdaj razumete pomen infografike v zdravstvu. Ste pripravljeni začeti ustvarjati infografike za svoje paciente?

Kliknite . tukaj za začetek!

Referenca

Balkac, M. & Ergun, E. Vloga infografike v zdravstvu. Kitajski medicinski časopis 131, 2514-2517 (2018).

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge